Kultūra

Radio koris simtgades projektā "Latvijas gredzens" suminās Latvijas novadu bagāto kultūru

Kultūra

Siguldas opersvētkiem top sarežģītais "Falstafs"

Koncertā «Zeme» - kokles skaņas un elektronika

Koncertā «Zeme» - kokles skaņas un elektronika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sestdien Dzintaru koncertzālē izskanēs koklētājas Laimas Jansones un dīdžeja Monstas jaunā kopīgā programma „Zeme”. Kokles skaņas un elektronika sākotnēji var šķist grūti savienojas, bet mūziķi pierāda – skan pat ļoti harmoniski, svaigi un oriģināli. Programmā iekļautas gan mūsdienīgi interpretētas latviešu tautasdziesmas, gan abu mūziķu pašu sacerētas kompozīcijas.

Tikšanās ar mūziķiem sarunāta Ulda Cīruļa jeb dīdžeja Monstas studijā, kas atrodas viņa dzīvoklī, tādēļ gaitenī var sastapt arī Ulda ģimeni – sievu, dēlēnus un kaķenīti Bellu.

Studijā bija paredzēts mēģinājums, diemžēl, Laima Jansone apslimusi, tādēļ dīdžejam Monstam programma jāprezentē vienam. Ar plašās aparatūras klāstu to nav grūti izdarīt - viņam priekšā dators, kā arī aparāts ar daudzām krāsainām podziņām, ko sauc par midi kontrolieri, un, nospiežot pirmo podziņu, ierakstā sāk skanēt Laimas Jansones kokle.

Drīz kokles skaņas savijas arī ar elektronikas ritmiem un skaņu vibrācijām, skan viena no jaunās programmas kompozīcijām „Sudraba lietiņš lija”. Koncertprogrammas nosaukums ir „Zeme”, un to veido gan tautas mūzika, gan no tās iedvesmoti pašu mūziķu oriģinālskaņdarbi, stāsta DJ Monsta:

„Tā ir kā mūsu saruna ar zemi, zeme mūs baro ar saviem augļiem, tā ir mūsu mājas, tāpēc mums bija doma apspēlēt visas zemes stihijas.

Viens no oriģinālajiem skaņdarbiem ir „Ūdens”, kurā es „dzīvajā” spēlējos ar ūdeni, pārvēršot to muzikālā noskaņā, ūdens ar kokli tur saspēlējas.

Tad ir skaņdarbs „Koki”, kur skaņas, ritmi ir uztaisīti tieši no koku skaņām. Es skaņdarbos fonā šad tad mēdzu ielikt kādas dabas skaņas, un šajā skaņdarbā tas ir mežs, ko es ierakstīju Japānā, kas man likās tāds īpatnējāks, jo tur mežs skan savādāk”.

Ne tikai Japānas mežs, daba vispār katrā zemē skan savādāk, novērojis DJ Monsta, un tam viņam ir arī audio formātā fiksēti pierādījumi:

„Man patīk ceļot ar savu diktofonu apkārt, es taisu savu bibliotēku ar visādām dabas skaņām – piemēram, tur ir upe no Šveices, tad es arī ierakstīju Gruzijas pludmali, kas skan pilnīgi savādāk nekā pie mums, jo tur viss ir akmeņains. Katrā vietā pilnīgi savādāk daba skan.”

Koncertprogramma „Zeme” pamatā gan iedvesmota no Latvijas skaņām, bet mazliet ienāk arī citās zemēs saklausītas noskaņas.

Studijā tuvplānā var redzēt visu instrumentu un aparātu arsenālu, ar kuru koncertos operē dīdžejs Monsta, arī skaņu plašu atskaņotājus ar tā saucamajām scratch platēm, kas arī tiks izmantoti koncertā „Zeme”, un dīdžejs labprāt nodemonstrē, kā ar tām strādā, ļoti veikli un meistarīgi darbojoties ar rokām.

Kokles saspēli ar elektroniku dīdžejs Monsta jau pirms vairākiem gadiem īstenojis sadarbībā ar Birutu Ozoliņu projektā „Sauli sēju”, skanējis ļoti labi, tādēļ gluži organiski raisījusies arī saspēle ar Laimu Jansoni un izveidota koncertprogramma „Zeme”.

Laimas Jansones un dīdžeja Monstas jaunā koncertprogramma „Zeme” izskanēs sestdien, 18.martā, Dzintaru koncertzālē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti