Rīta Panorāma

Intervija ar Everts Sundja (Ewert Sundja) Ivo Etts (Ivo Etti)

Rīta Panorāma

Grāmatas "Dienvidkurzemes adītās jakas" atklāšana

Paula Šūmane un Agnese Egliņa kamermūzikas koncertā "Virtuozs uz jumta"

Koncertā «Virtuozs uz jumta» sastopas vijolniece Paula Šūmane un pianiste Agnese Egliņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizraujošu virtuozitāti un neparastu muzikālu ceļojumu sola vijolnieces Paulas  Šūmanes un pianistes Agneses Egliņas  kamermūzikas koncerts “Virtuozs uz jumta”. Abas izcilās mūziķes  koncertprogrammu veido pēc  principa – “vajag riskēt” – un programmas centrā liek Latvijā ļoti reti atskaņoto Džordžes Enesku Trešo sonāti vijolei un klavierēm "Rumāņu tautas raksturā".

Līdz mirklim, kad var atļauties atskaņot Džordžes Enesku Trešo sonāti vijolei un klavierēm ir jāizaug. Vēl jābūt absolūtai sapratnei starp vijolnieku un pianistu – jāstrādā tā, lai komponista uzrakstītais iekvēlina līdz absolūtam perfektumam – tā sarežģīto un kvēlojošo opusu raksturo vijolniece Paula Šūmane un pianiste Agnese Egliņa. 

“Enesko Trešo sonāti es pirmoreiz izdzirdēju, kad es vēl studēju Parīzē, un momentā biju kā apmāta ar šo skaņdarbu. Protams, man vajadzēja atrast piemērotu pianistu, jo tā partija ir ļoti sarežģīta, it īpaši mēģinājumu procesā – nevajag ne krustvārdu mīklas, ne sudoku,” atklāj Paula Šūmane. 

Sonātē esot tik daudz skrupulozu apzīmējumu tam, kā jāveido skaņa, ka tiek uzskatīts – caur šo sonāti komponists ir izveidojis pats savu mūzikas stilu.

Enesku Trešā sonāte izskanēs koncerta noslēgumā, pirms tam vēl klausītājus veldzēs arī Šūberta un Mijo Darjī daiļrade. Koncertu iesāks Šūberta “Briljanta rondo”, kas ticis rakstīts tālaika čehu vijoles virtuozam Jozefam Slavikam. Savukārt koncerta nosaukums “Virtuozs uz jumta” ir atsauce uz Mijo fantāziju “Vērsis uz jumta”. 

“Mijo filmmūzikā mēs tiešām ļoti brīvi darbojamies arī ar tempiem. Ir daudz ierakstu, kuros ir daudz brīvu atkāpju, manuprāt, šī mūzika to pieļauj. Tur mums ir izaicinājums kaut ko savu vairāk ielikt,” pauda Egliņa. 

Abām mūziķēm ir lieliska koncertkarjera pasaulē, spēlējot dažādos sastāvos. Ar jauno koncertprogrammu māksliniecēm saistās nopietnas ieceres arī turpmāk. 

Kamermūzikas koncerts izskanēs 10. februārī kultūras pilī “Ziemeļblāzma” četros pēcpusdienā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti