Koncertā «via ex idea» – trīs pirmatskaņojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Koncertā "via ex idea" Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē 4. septembrī plkst. 18 klavieru dueta Antras un Normunda Vīksnes, flautistes Daces Bičkovskas un saksofonista Ainara Šablovska interpretācijā klausītāju vērtējumam tiks nodoti trīs pirmatskaņojumi Latvijā – igauņu komponista Hillara Kareva "Gleznojumi uz sengrieķu vāzēm", Honkongā dzimušās, bet Kanādā mītošās Alises Ping Ji Ho "Esības ķēde" un latviešu komponista Romualda Jermaka "Anno Domini".

Koncertprogrammas "via ex idea" koncepcija gan tiešā, gan nejaušā veidā tapusi saskarē ar antīko filosofiju. Rietumu kultūrā antīko filosofiju  parasti attiecina uz grieķu – romiešu periodu, kad radās un tika definēti daudzi mūsdienu filosofijas pamatjēdzieni. To pašu var teikt par mūziku, kuru ietekmējuši šo domātāju darbi nu jau tūkstošgadu gaitā.

Koncertprogrammā iekļautie skaņdarbi ir spilgts, mūsdienīgs, individuālā pieredzē un domāšanā balstīts vēstījums. Cilvēka dvēseles ceļš šajā labirintam līdzīgajā pasaulē, kur cīņa ar paša bailēm un aizspriedumiem, sava ceļa meklējumi un uzvarā balstīta atklāsme (H. Kareva. Gleznojumi uz sengrieķu vāzēm). Visuma kopējā harmonija, cilvēks un daba, skaņās izteikta filozofiskā doma, kas tik pārsteidzoši harmonē ar latviešu dzīvesziņu (A. Ping Ji Ho. Esības ķēde). Līdzās tam visam ironisks un reizē apslēpti skaudrs, dziļi personisks sava laika skatījums (R. Jermaks. Anno Domini).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti