Kultūras ziņas

Maija Tabaka un Rietumberlīne

Kultūras ziņas

Klajā nāk Kristīnes Ulbergas romāns "Tur"

Koncertā godina leģendāro Ellu Ficdžeraldu

Koncertā Rīgā godina leģendāro džeza dziedātāju Ellu Ficdžeraldu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pasaulē no šī gada 25. aprīļa līdz pat nākamā gada 25. aprīlim oficiāli svin visu laiku labākās džeza dziedātājas Ellas Ficdžeraldas simtgadi. Ceturtdien džeza karaliene godināta Rīgas Kongresu namā ar trīs spilgtu vokālistu satikšanos vienā koncertā.

Īpašā svinību viešņa bija amerikāņu dziedātāja Šeina Stīla. Viņai koncertā izdevās izsaukt sajūsmas vētru, kuru piektdien ir iespēja atkārtot Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”.

Leģendāro dziesmu “Cry me a river” Ellas Ficdžeraldas simtgades svinībās Rīgā dziedāja pati džeza karaliene, tiesa 1961. gada ierakstā, ko dzīvajā izpildījumā pavada Latvijas Radio bigbends.

Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns stāsta, ka viņa ideja bija, “ka nevis mēs speciāli spēlējam visus Ellas gabalus un mēģinām iekāpt viņas kurpēs, tas, protams, nav iespējams, un mēs arī tos populārākos gabalus atstājām, lai tie stāv tā, kā ir”. “Bet Ellas vārds varbūt tīri tādā izglītības ziņā ir jāatkārto un jārāda, ka ir pasaulē mūzikas ģēniji,” uzskata Briežkalns.

Lai arī trīs oktāvu un mūžam jaunās balss īpašniecei Ellai Ficdžeraldai muzikālās izglītības nebija, viņa ir arī daudzu izpildīto dziesmu autore, un  pavisam kopā dzīves laikā ierakstījusi 2000 dziesmu.

Dažas no tām koncertā izskanēja arī pašmāju spēcīgo balsu īpašnieču Kristīnes Prauliņas un Dināras Rudānes izpildījumā. Turklāt Dinārai šī ir debija džeza žanrā.

 “Man bija daudz kas jāpamācās, jo es vienam savam draugam Amerikā pajautāju – kā tādā ātrumā man iemācīties, ko man darīt? “Jazz is about the feeling” – tas ir tā kā jājūt, džezs ir sajūtas, emocijas. Es personīgi neesmu tas cilvēks, kurš par to runā,  tāpēc man bija tā riktīgi jāvelk ārā, lai to kaut kā izdarītu,” atzīst Rudāne.

Ella Ficdžeralda iedvesmojusi neskaitāmi daudz jauno dziedātāju, arī koncerta viešņu Šeinu Stīlu, kuras darbības lauciņš mūzikā ir hameleoniski raibs – tur ir gan mūzikli Brodvejā, gan gospeļi, viņa sadarbojusies arī ar Mobiju un iedziedājusi skaņu celiņu filmām par aģentu Džeisonu Bornu.

 “Ellas Fidžeraldas daiļrade ir ļoti iespaidojusi manas muzikālās gaitas. Viņa ir lieliskākā dziesmu izpildītāja, kāda vien ir bijusi, un esmu jau iepriekšējās intervijās teikusi – ir vajadzīgas divas dzīves, lai sasniegtu to, ko viņa izdarīja, bet es centīšos,” saka Štīla.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti