Koncertā Lūznavas muižā savīsies klasiskās Baha svītas un elektroniskā mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lūznavas muižā 15. martā skanēs baroka čellistes Ilzes Grudules un elektoniskās mūzikas dueta “Blue Divided by Blue” (Šveice) koncertprogramma “Magnetic Bach”, kurā klasiskās Baha svītas čellam un elektroniskā mūzika apvienosies senajai mūzikai netradicionālā koncertizpildījumā, medijus informē organizatori.

Domājot par koncertprogrammu “Magnetic Bach” ("Magnētiskais Bahs"), Šveicē dzīvojošā latviešu čelliste Ilze Grudule atzīst, ka Baha svītas čellam solo ir kļuvušas par nu jau kulta repertuāru un jauns, nebijis skatījums uz tām varētu šķist neiespējams. Šīs 18. gadsimta franču deju svītas tradīcijā Baha rakstītās čella kompozīcijas piedzīvojušas visdažādākos atskaņojumus, sākot ar tradicionālu koncerta formātu līdz mūzikas dialogam ar deju, tēlotājmākslu, teātri un mūsdienu mūziku – akustisko, elektronisko vai pat tehnomūziku.

Taču Baha mūzikai piemīt potenciāls, kas ļaujot to ieraudzīt arvien jaunā gaismā.

Svētdien gaidāmā koncerta programmā skanēs Johana Sebastiāna Baha svītas čellam nr. 3 un nr. 6 dialogā ar Flikigera veidotajām "semplu" un Šapuī elektroniskajām kompozīcijām. Projekts “Magnetic Bach” (“Magnētiskais Bahs”) būšot piedzīvojums ausij, sola organizatori, – kopā ar elektronisko, daudzviet improvizētu mūziku magnētiski apvienosies klasiskā mūzika un Lūznavas muižas Sarkanās zāles akustika.

Par mūziķiem

Trīs mūziķi – čelliste Ilze Grudule, "semplu" mākslinieks Vincents Flikigers (Vincent Flückiger) un moog-sintezatora un elektronikas mākslinieks Freds Šapuī (Fred Chappuis) jau vairākkārt pēdējo gadu laikā radījuši kopprojektus starp klasisko, akustisko un moderno, elektronisko mūziku.

Tā 2014. gadā tika radīts muzikālais pastičo “Māja Mītelim” par Rīgas baroka laika komponista Johana Gotfrīda Mīteļa dzīvi, 2016. gadā “Re: Fircs”, svinot Ženēvas komponista un vijoles virtuoza Gaspara Frica 300 gadu jubileju (abi skanējuši Latvijā), un 2018. gadā Lucernas operteātrī iestudētais “Flow My Tears – Das lette Fest” (“Līstiet, manas asaras – pēdējās dzīres”), kurā skanēja angļu renesanses skaņraža Džona Daulanda mūzika mūsdienīgā ietvarā. Dueta “Blue Divided by Blue” mūziķi iedvesmu smeļ abstrakto impresionistu mākslā, 20. gadsimta tēlotājmākslas virziena estētikā, kura viens no spilgtākajiem pārstāvjiem ir Marks Rotko, līdz ar ko dueta nosaukumā iedzīvojies tieši viena no mākslinieka darbiem nosaukums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti