Koncertā «Liepājas skartais» skanēs poļu komponista Sužinska ērģeļmūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien, 9. septembrī pulksten 19 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar poļu ērģelnieka Ježija Dzjubiņska koncertu „Liepājas skartais“ turpināsies 15. Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls, lsm.lv pavēstīja festivāla rīkotāji. Koncertā „Liepājas skartais” skanēs poļu ērģelnieka un komponista Mečislava Sužiņska darbus.

Koncerts “Liepājas skartais” ir veltīts komponista Mečislava Sužiņska 150. dzimšanas gadadienai, godinot pilsētu, kurā 1892. gadā Sužiņskis 25 gadu vecumā iesāka savu profesionālo ceļu. Liepājā viņš strādājis salīdzinoši īsu laiku – tikai apmēram gadu. Taču neskatoties uz to, ir saglabājusies informācija tā laika presē par viņa darbību šajā Baltijas kūrortpilsētā. Piemēram, Sužiņskis, ikdienā pildot kormeistara un ērģelnieka pienākumus Sv. Jāzepa baznīcā, regulāri uzstājies arī Liepājas Kūrmājas koncertzālē. Tālāk komponista ceļi veda uz Pēterburgu, Saratovu, atpakaļ uz Varšavu, kur viņš iemantoja plaši atzīta ērģeļmūzikas komponista slavu.

Ježijs Dzjubiņskis ir plaši atzīts poļu ērģeļnieks, koncertējis lielākajās Eiropas katedrāles, kā arī ASV un Dienvidamerikā. Dzjubiņskis ir profesors Frederika Šopēna Varšavas Mūzikas universitātē. Ērģeļnieka repertuārā, kas plešas no Renesanses līdz pat mūsdienām, poļu komponistu darbi ieņem īpašu vietu, tai skaitā, izcilākā poļu ērģeļmūzikas komponista Mečislava Sužiņska kompozīcijas. 2002. gadā iznāca CD ar Sužinska ērģeļmūzikas darbiem Dzjubiņska un Polijas Radio simfoniskā orķestra izpildījumā.

Līdzās Sužinska darbiem koncertā izskanēs vēl citi poļu komponisti, tai skaitā pasaulē zināmā klavieru virtuoza un komponista Ignācija Jana Paderevska (1860–1941) kompozīcijas.

Šā gada Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls turpināsies sestdien, 10. septembrī, pulksten 19 koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē ar koncertu “Venēcijas smiekli un asaras”. Tajā piedalīsies ērģelnieks Aigars Reinis kopā ar baroka mūzikas ansambli Lāsmas Melders-Šestakovas vadībā. Atskaņojot līdzi ņemtās pozitīvērģeles, koncertā dzirdēsim trīs itāļu komponistu darbus. Visi trīs meistari – Antonio Vivaldi, Antonio Kaldara un Džovanni Batista Ferrandīni – Venēciju var uzskatīt par savu šūpuli, jo šajā ūdens apņemtajā pilsētā viņi ir ne tikai dzimuši, bet caur savu mūziku vienmēr atgriezušies pie Venēcijas smiekliem un asarām. Pārvietojamas pozītīvērģeles festivāla vēsturē ir skanējušas vairākkārt, taču koncertzēlē “Lielais dzintars” šis mūzikas notikums viesosies pirmoreiz.

Jau vēstīts, ka Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls šogad svin savu piespadsmito jubileju un notiek no 6. līdz 30. septembrim Liepājā un Kuldīgā, pulcējot izcilus ērģeļmūzikas pazinējus no Latvijas, Polijas un Čehijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti