Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas bijušo premjerministru Ivaru Godmani

Rīta Panorāma

Nodokļu reforma

Latvijas komponisti Latvijas simtgadei

Koncertā «Latvijas komponisti Latvijas simtgadei» gaidāmi vairāki pārsteigumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Trešdien, 1.martā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē pirmatskaņojumu piedzīvos 13 jaunas dziesmas korim, kuras izdziedās Valsts akadēmiskais koris „Latvija” Māra Sirmā vadībā. Kora diriģents paredz, ka šis no koncertcikla "Latvijas komponisti Latvijas simtgadei" būšot līdz šim pārsteidzošākais koncerts.

Trīs gadu laikā, īstenojot Valsts akadēmiskā kora „Latvija” un tā mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā projektu „Latvijas komponisti Latvijas simtgadei”, tiks radīti 70 jauni skaņdarbi. Labāko novērtējumu saņēmušie izskanēs grandiozā koncertā 2018.gada 4.maijā. Komponēt par piecām stihijām – debesīm, zemi vai tēvzemi, gaisu, ūdeni un mīlestību aicināti dažādu žanru komponisti. Īstenojot ciklu, aizvadīti jau trīs koncerti, kuros izskanējušas vairāk nekā 30 jaunas acapella dziesmas korim.

Koncertā trešdien, 1.martā, pirmatskaņojumu piedzīvos 13 dziesmas. Māris Sirmais saka – būšot pārsteigumi.

„Tik daudz pārsteigumu kā šajā reizē, vēl nav bijis. Notis visu laiku mainās, un pēdējā mēģinājumā ir jaunas versijas. Komponistam ir domas, ka vajag kaut ko pamainīt,” stāsta Sirmais, piebilstot, ka šoreiz izskanēs daudzu vēl nezināmu autoru skaņdarbi. „Mums ir liels uztraukums, kā tas būs, jo kompozīcijas nav tā, kā paņemt korālīti un nolasīt.”

Komponists Juris Kulakovs radījis dziesmu ar dzejnieka Jāņa Audzes Piedura vārdiem, kurš esot Eduarda Veidenbauma laikabiedrs. Dziesma oriģinālā bijusi Edgara Liepiņa pasūtījums viņa programmai „Ārprāts 88”, un tur tika izmantots 1905.gadā izdots almanaha dzejas krājums jaunatnei.

Savukārt komponists Jēkabs Jančevskis sarakstījis dziesmu ar Pētera Brūvera vārdiem.

„Man šo dzejoli iedeva bijusī audzinātāja, latviešu valodas skolotāja. Man iedeva ļoti daudzus labus dzejoļus. Šis mani uzrunāja ar vēstījumu, ne ironisko, bet mūžīgo vēstījumu ar lakonismu. Tas mani ļoti iespaidoja,” uzsver Jančevskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti