Rīta Panorāma

Intervija ar Rūtu Dimantu

Rīta Panorāma

Intervija ar Jēkabu Jančevski un Jurģi Cābuli

Riharda Zaļupes oriģinālmūzika no filmām "Nameja gredzens" un "1906" vienā koncertā

Koncertā izskanēs Riharda Zaļupes oriģinālmūzika no filmām «Nameja gredzens» un «1906»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Komponista  Riharda Zaļupes oriģinālmūzika no filmām "Nameja gredzens" un "1906"ir vērtība, kura dzīvo arī ārpus kino. Filmas “Nameja gredzens” celiņa albums "The Pagan King" ieguvis Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons 2019" kategorijā “Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums”. 

Rihards Zaļupe kopā ar taustiņinstrumentālistu Raimondu Petrauski  23. maija koncertam mūzikas namā  “Daile”  sagatavojuši īpašu kino mūzikas koncertu. Komponists un simtaminstrumentālists Rihards Zaļupe atļauj ielūkoties savā ritmu pasaulē – kopā ar pianistu Raimondu Petrauski viņi takti pēc takts atšķetinājuši Zaļupes radīto mūziku epohālajai filmai “Nameja gredzens”, un gaidāmajā koncertā tā iegūs kamermūzikas skanējumu. 

“Ja jūs kopumā redzat mašīnu, kas ir ļoti skaista, mēs šo mašīnu esam izjaukuši pa detaļām. Un tas, kas cilvēkiem būs pilnīgi aizgājis garām – Ieva Kerēvica dziedās solo viena pati. Filmā jūs to redzat kopā ar bildi. Bet mēs noņemsim visu bildi nost un atstāsim, ka Ieva Kerēvica dzied viena pati kopā ar marimbas ritmiem,” stāsta Zaļupe. 

“Rihards rada pilnīgi jaunas skaņas, kuras nevar skanēt lielajās koncertzālēs, viņš rada skaņas, ko nevar nospēlēt divi mūziķi kopā. Viņš rada tembru salikumus, kuri nekur citur neeksistē, kā tikai viņa mūzikā. Un tā ir bauda, ka varu to spēlēt ar savām rokām,” koncerta unikalitāti apraksta Petrauskis. 

“Nameja gredzenam” sarakstītā mūzika ilgusi vismaz divarpus stundas ar simfoniskā orķestra, kora un solistu piedalīšanos. Filmā iekļuvusi mūzika, kura vislabāk der attēlam. Taču Zaļupe uzskata – šai darbā ieguldīts tik daudz, ka nolikt to skapītī vai “Spotify” nozīmētu atstāt neizmantotu potenciālu. 

Filmas “1906” skaņu celiņu Zaļupe rakstījis, izmantojot elektronikas daudzveidību, kas sabalsosies ar marimbas, sitaminstrumentu un taustiņinstrumentu skanējumu. Rihards Zaļupe to dēvē par elektroakustisku skaņas piedzīvojumu. 

“Bilde būs vairāk tāds emocionāls atgādinājums par filmu,” skaidro komponists. 

“Tās ir brīnišķīgas tēmas, kuras beidzot varēsim pilnībā izbaudīt. Filmā parasti ir otrādi – sākas tēma, bet tad jau turpinās dramaturģija. Te būs otrādi – varēs baudīt, cik tas ir krāšņi, cik dažādi,” saka Petrauskis. 

Riharda Zaļupes un Raimonda Petrauska koncerts izskanēs ceturtdien, 23. maijā, mūzikas namā “Daile”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti