Kultūras rondo

Iznākusi grāmata par daudzpusīgo mākslinieci Hildu Vīku

Kultūras rondo

Tendences Latvijas grāmatu mākslā

Mūzikas akadēmijā šonedēļ valda "DeciBels"

Koncerta «Ethno+Jazz vol. 4» tapšana iedvesmo etnomuzikoloģijas un džeza studentus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Ethno+Jazz vol. 4” jeb „Etnodžezs. Ceturtais izlaidums" - tāds nosaukums dots koncertam, kas 17. marta vakarā norisināsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē. Šis ir viens no mūsdienu mūzikas festivāla „DeciBels”  koncertiem, kurā kopā koncertē etnomuzikoloģijas un džeza studenti. Šis parasti ir apmeklētākais festivāla koncerts.

Ceturtais Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas mūsdienu mūzikas festivāls „DeciBels” piedāvā pietiekami grandiozu programmu, lai tajā savu vēlmju piepildījumu varētu atrast pat visprasīgākais mūzikas mīļotājs.

JVLMA Džeza nodaļā, akadēmijas ēkas trešajā stāvā, notiek cītīga gatavošanās koncertam „Ethno+Jazz vol. 4”. Tajā būs izbaudāma etnogrāfiskās un džeza mūzikas saspēle.

“Interesantākais projektā, ka ir džeza lauks, kurā ienāk etno lauks un, veiksmīgi samiksējoties, var radīt brīnumu lietas. Tas ir festivāla īstais smeķis,” uzskata etnomuzikoloģijas nodaļas 1.kursa studente Igeta Gaiķe.

Mērķis šim festivālam un jauktajam koncertam ir studentus nolikt neierastā situācijā, saliekot kopā etnomuzikoloģiju un džeza departamentu, dodot viņiem uzdevumu izveidot kopīgu programmu.

“Sākotnējais impulss bija ideja darīt kaut šajā virzienā, jo Latvijā tas ir patukšs lauciņš. Mums likās svarīgi džeza studentus un etnomuzikoloģijas studentus pamudināt strādāt šajā virzienā. Rezultāts pārspēja visas ieceres, jau otrajā gadā projekts sāka dzīvot pats savu dzīvi. Tas ir lieliski, ka viens mācību pasākums aiziet tālāk," stāsta JVLMA Džeza mūzikas katedras asociētais profesors Indriķis Veitners. 

Veitners arī ir gandarīts, ka studenti gaida festivālu un tas ir gandrīz izvērties par katedras nozīmīgāko gada notikumu, ko visi gaida.

Pozitīvās sekas - jauniešus pēc tam lekcijās nevar pazīt, viņi ir iedvesmoti un cita līmeņa studenti.

Jaunās mūzikas festivāla „DeciBels” kopējā devīze ir „Higgs Bozon”, tātad – Higsa bozons, elementārdaļiņa, kuras eksistenci pierādīja Lielā hadronu jeb pretkūļu paātrinātāja darbības rezultātā iegūtie eksperimentālie dati.

JVLMA asociētais profesors, laikmetīgās kompozīcijas tehnikas un elektroakustiskās mūzikas pasniedzējs Rolands Kronlaks norāda, ka jau no modernisma sākuma ir interese par zinātniskumu un zinātniskiem principiem, ar kuriem eksperimentē mākslā. Arī koncertmūzikā tā līnija ir visu laiku saglabājusies un eksistējusi.

“Skaņas pētniecība, akustikas pētniecība, tur tas sauklis, iedziļināšanās skaņas smalkajā matērijā vairāk tika saistīts ar skaņas spektrālo analīzi, ko varam izdarīt ar skaņu un iejaukties viņas dzīvē ar elektroniskiem līdzekļiem. Tā ir interesanta pasaule, kas arvien vairāk fascinē komponistus un mūziķus,” saka Kronlaks.

Runājot par klausītāju interesi par festivālu “deciBels”, Kronlaks atzīst, ka

etnodzeža notikums no publikas intereses viedokļa ir nozīmīgākais, jo tas ir arī visdemokrātiskākais pasākums festivālā.

Taču arī par mūsdienu akadēmiskās mūzikas koncertiem ir liela interese. “Kopumā festivāls ir atšķirīgs no tā, kāds bija pirmajā reizē, arī publikas interese ir citāda,” uzskata Kronlaks.

Ceturtais festivāls “deciBels” JVLMA norisinās no 13. līdz 17. martam, tajā dažādos žanros parāda jaunākās vēsmas laikmetīgajā mūzikā, pielietojot dažādus skaņrades veidus un noskaņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti