Koncerta «Dzimuši Rīgai» veidotāji: Mākslinieku buķete būs patiešām krāšņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Nebija viegli, bet koncerta mākslinieku buķetes būs patiešām krāšņa," par koncertu "Dzimuši Rīgā", kas 6.jūlija vakarā izskanēs pie Latvijas Nacionālās operas un tiešraidē būs skatāms visā Eiropā, saka koncerta programmas veidotāja Gunda Vaivode.

Kā sarunā "Kultūras Rondo" stāsta koncerta programmas veidotāja un Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode, koncertā "Dzimuši Rīgā" nebūs pilnīgi visas Rīgā dzimušās pasaules zvaigznes. "Saskaņot grafikus ir pilnīgi neiespējami, to mēs arī redzam koncerta programmā, ka diemžēl visas zvaigznes uz vietas nebūs. Piemēram, Elīnai Garančai ir savs festivāls, Mariss Jansons 6.jūlijā diriģē Minhenē sava Bavārijas orķestra koncertu, Kristīne Opolais, kā zināms, ir Londonā un dzied Manonu, bet būs video sveicini arī no neesošajiem māksliniekiem. Protams, būs daudzas citas lielās zvaigznes, kuras pielāgoja laiku, lai varētu atbraukt. Buķete patiešām ir krāšņa, bet viegli nebija," atzīst Vaivode.

Video sveicini būs no Marisa Jansona, Elīnas Garanča, Mihaila Barišņikova un Gidona Krēmera.

Festivāla orķestra diriģents Andris Poga stāsta, ka rūpīgi veidots arī festivāla īpašais orķestris: "Pamatuzstādījums bija, lai orķestrī būtu pārstāvēti visi Latvijas orķestri, lai būtu mūziķi, kuri nes Latvijas vārdu pasaulē, kuri strādā Eiropā. Daļēji šis plāns īstenojās, bet, līdzīgi kā solisti, protams, ne visi varēja tikt, bet man liels prieks, ka orķestra koncertmeistare būs Vineta Sareika. Man bija konsultanta loma orķestra atlasē un esmu priecīgs par rezultātu. Izskatās, ka orķestris būs ļoti jauneklīgs." Orķestra mēģinājumi sāksies 3.jūlijā.

Daloties pārdomās par to, ko nozīmē piedzimt Rīgā, izskoloties par mūziķi un pēc tam nokļūt pasaulē, Vaivode saka: "Esmu daudz par to domājusi. Te ir kaut kāds kods. Atminēts, šķiet, tas vēl nav, bet kaut kas cilvēkiem, kas šeit dzimuši, ir vairāk, balsis šeit rodas, piedzimst. Protams, latvieši ir ļoti strādīgi, uzcītīgi un arī emocionāli. Tā kombinācija - kaut kas tur ir."

"Tas tiešām ir pārsteidzoši, un nav runa tikai par kvantitāti, bet arī par kvalitāti. Jo īpaši mēs varam runāt par operas zvaigznēm, pēdējos gados mums ir, tā teikt, diriģentu uzlidojums. Ceru, ka nāks vēl jauni vārdi un izcīnīs savu vietu zem saules. Tas ir lieliski! Kāpēc tas ir iespējams, tā tiešām ir mistika," piekrīt Poga.

Koncertā uzstāsies Rīgā dzimušās akadēmiskās mūzikas zvaigznes: Maija Kovaļevska, Inese Galante, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš, Miša Maiskis, Baiba Skride, Iveta Apkalna, Vestards Šimkus, Ksenija Sidorova, Raimonds Pauls un Laima Jansone, kā arī Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais, kamerorķestris "Kremerata Baltica" un īpaši šim projektam izveidots labāko mūziķu orķestris Andra Pogas vadībā.

Kā atklāj Vaivode, koncerta dalībnieki paši izvēlējušies savu repertuāru: "Zvaigznes sevi grib parādīt vislabākajā formā un arī tajā mūzikā, ko vislabāk jūt, bet ir jāskatās, kā tas viss līmējas kopā, jārēķinās ar vasaras vakaru, brīvdabas estrādi, televīzijas miljonu auditorijas prasībām. Tas bija diezgan grūts uzdevums. No sākotnējā programmas uzmetuma ir palikuši četri skaņdarbi. Bet man ir prieks, ka no 14 skaņdarbiem seši ir latviešu mūzikas opusi, bet lielākoties būs populāri skaņdarbi, lai būtu atbilstoši svētku noskaņai."

Koncertā skanēs Riharda Vāgnera, Pētera Čaikovska, Džuzepes Verdi, Džakomo Pučinī, Artura Maskata, Georga Pelēča un daudzu citu izcilu Latvijas un pasaules komponistu skaņdarbi.  

Diriģents Andris Poga atzīst - viņš ar lielāko prieku diriģē ikvienu programmas skaņdarbu, bet lielākās diskusijas bijušas par skaņdarbu dramatisko izkārtojumu: "Kurš skaņdarbs sekos aiz kura, kā labāk salāgot, kurš solists aiz kura. Bet man tiešām liels prieks, ka mēs varam konkurēt ar latviešu komponistu mūziku un vienā programmā atrasties līdzās Vāgneram, Verdi, Listam vai Orfam."

Koncerta "Dzimuši Rīgā" režisors ir Dāvis Sīmanis, scenogrāfs - Aigars Ozoliņš. Koncerta skatītāju un klausītāju skaits būs mērāms miljonos, jo to translēs ne tikai Latvijas Televīzija un Latvijas Radio 3 "Klasika", bet arī prestižākais mākslas kanāls Eiropā "Arte". Tāpat izcilo mūziķu kopkoncerts būs pieejams visām Eiropas valstu televīzijām un daudzām ārvalstu radio stacijām.

Ņemot vērā koncerta ierakstam nepieciešamo augsto māksliniecisko kvalitāti, Latvijas Televīzija nodrošina tiešraidi vairākās Eiropas valstīs, kā televīzijas daudzkameru režisoru uzaicinot Pīteru Maniuru no Lielbritānijas raidorganizācijas BBC, kurš jau vairakkārt viesojies Rīgā, ticies ar Latvijas Televīzijas darbiniekiem, daloties savā vairāk nekā 20 gadu režijas pieredzē dažādos kino un televīzijas žanros.

Šāda veida koncertus pasaulē uzņem daudz sarežģītāk, ar daudz vairāk kamerām. Domāju, ka televīzijas cilvēkiem šī būs neatsverama pieredze. Domāju, ka šāda veida koncertus turpmāk varēsim veidot arī paši un mums būs pašiem savi izcili šāda mēroga režisori," saka Vaivode.

6.jūlija koncerts "Dzimuši Rīgā" notiks un pie Latvijas Nacionālās operas īpaši ierīkotas brīvdabas skatuves. "Puķu dobes būs pārklātas ar krēslu rindām, skatītāji sēdēs ar skatu pret operas fasādi, kuras priekšā būs uzbūvēta Aigara Ozoliņa jaunā veidotā skatuve. Būs divas skatuves - lielā un mazā, uz kuras atsevišķi spēlēs "Kremerata Baltica" un Vestards Šimkus, Laima Jansone ar Raimondu Paulu. Domāju, ka visa lielā, skaistā operas māja būs iekomponēta kopējā bildē. Tiks izmantota gaismu partitūra un arī video projekcijas. Domāju, ka būs brīnišķīgi," uzsver Vaivode, piebilstot - lai koncerts būtu izdevies pilnībā un skaņa būtu kvalitatīva, tiks ierobežota arī satiksme.

Poga norāda - arī tiešraide televīzijā un radio koncertam uzliek savus ierobežojums, gan repertuārā, gan secībā. "Šādos koncertos, kas ir televīzijas vai radio tiešraides, svarīga ir katra minūte, katra sekunde. Ja dzīvs koncerts kādreiz notiek ar laika nogriežņa variāciju, tad, līdzko ir sekundes un minūtes, visam ir jābūt absolūti precīzi izplānotam," uzsver Poga.

Arī pašam diriģentam Andrim Poga tuvākajā nākotnē plānu netrūkst nedz tepat Latvijā, nedz ārvalstīs. Par to, ka latviešu mākslinieki braukā pa pasauli, priecājas Gunda Vaivode: "Ir bezgala liels lepnums, skatoties un sekojot līdzi, kā viņi uzstājas, dzied, spēlē un diriģē. Ir tiešām ļoti liels lepnums būt Latvietei."

6.jūlija koncerts būs arī kulminācija visam koncertu ciklam "Dzimuši Rīgā", kas ir Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas akadēmiskās mūzikas notikumu virkne. Biļešu cenas uz koncertu maksā no 10 līdz 100 eiro, tomēr Brīvības pieminekļa tuvumā tiks uzstādīti arī ekrāni, kur ikviens varēs vērot koncertu gan Rīgas pilsētvidē, gan arī tiešraidē Latvijas Televīzijā un klausīties Latvijas Radio 3 "Klasika".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti