Koncerta «Dzimuši Rīgā» programma - no Vāgnera līdz Dārziņam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Dzimuši Rīgā" - tā sauc unikālu projektu, kas jūlija sākumā uz vienas skatuves Rīgā pulcēs pasaules mēroga mūzikas zvaigznes, ko vieno šī pilsēta. Miša Maiskis, Baiba Skride, "Kremerata Baltica" un Raimonds Pauls ir tikai daži no māksliniekiem, ko vienā koncertā redzēs skatītāji ne tikai Latvijā, bet arī miljoniem cilvēku lielākajās Eiropas televīzijās.

No Riharda Vāgnera "Loengrīna" fragmentiem līdz Emīla Dārziņa "Melanholiskajam valsim" - tik daudzveidīga solās būt koncerta "Dzimuši Rīgā" programma, ko 6.jūlijā brīvdabas koncertā pie Latvijas Nacionālās operas atskaņos Latvijas spožāko mūziķu plejāde. Turpat, skvērā pie operas, jau mēnesi iepriekš iespaidīgā projekta detaļas atklāj koncerta radošā komanda.

Tenors Aleksandrs Antoņenko ir viens no šiem izcilajiem mūziķiem, kurš kāps uz skatuves 6.jūlija vakarā. Viņš saka - tas ir neticami, ka vienkop izdevies pulcēt tādu mākslinieku buķeti, kas vēl varētu izdoties varbūt vien Karalienes Elizabetes jubilejā: "Un mani kolēģi - tā ir lieliska kompānija! Maija Kovaļevska, Inese Galante, Egils Siliņš. Man ir patiess prieks, ka ir tāds izaicinājums piedalīties kopā ar viņiem un sniegt arī savu priekšnesumu. Un ne tikai Rīgas, bet tieši pasaules publikai."

Koncertam īpaši veidoto festivāla orķestri ar Latvijas labākajiem mūziķiem vadīs diriģents Andris Poga, bet koncertmeistare būs vijolniece Vineta Sareika. Poga atzīst, ka sākotnēji nav ticējis, ka tik ambiciozs projekts var izdoties, un ārzemēs to uztver ar apbrīnu.

Tas, ka varam likt priekšā savus latviešu repertuāra zelta graudus, kā Emīla Dārziņa "Melanholisko valsi" vai Artura Maskata "Tango", man šķiet īpaši būtiski, domājot par šo miljonu auditoriju, no kuriem daudzi šos skaņdarbus dzirdēs pirmoreiz," uzsver Poga.

Latviešu mūzika veidos trešo daļu no koncerta programmas, kuras izveidē īpaši ņemtas vērā pašu mākslinieku vēlmes, piemēram, Gidons Krēmers izvēlējies Georga Pelēča "Plaukstošo jasmīnu", ko spēlēs desmitgadīgais brīnumbērns Daniils Bulajevs.

Līdzās latviešu mūzikas pērlēm skanēs arī pasaules klasika, stāsta koncerta mākslinieciskās padomes locekle Gunda Vaivode: "Mēs, protams, rādām arī savas saiknes ar pasaules mūzikas kultūru, tāpēc neiztrūks ne Rihards Vāgners, ne Lists un Šūmanis, kuri šeit ir viesojušies, protams, arī Pēteris Čaikovskis. Būs arī kāds mazāk zināms vārds - Jozefa Jongena spožs skaņdarbs, ko izvēlējās Iveta Apkalna. Un, protams, viss noslēgsies ar populārajām Verdi un Pučīni operu ārijām."

Uz "Dzimuši Rīgā" skatuves mirdzēs arī Vestards Šimkus, Raimonds Pauls un Laima Jansone, Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais. Lai gan zvaigžņu parādes sarakstā nav tādu vārdu kā Andris Nelsons, Elīna Garanča vai Mariss Jansons, rīkotāji sola, ka koncertu papildinās arī vairāku zvaigžņu video sveicieni.

Kā vēstīts iepreikš, miljonu auditoriju koncertam "Dzimuši Rīgā" nodrošinās prestižākais Eiropas kultūras televīzijas kanāls "Arte", Eiroradio un vairāku valstu televīzijas, bet tiešraides režiju veidos pieredzes bagāts BBC akadēmisko koncertu režisors Pīters Maniura. Koncertu varēs vērot arī klātienē - operas skvērā tam būvēs īpašu platformu ar 2000 vietu.

"Dzimuši Rīgā" ir viens no centrālajiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti