Kultūras ziņas

Krievijas labākās izrādes Rīgā, Liepājā un Ventspilī

Kultūras ziņas

Noras Ikstenas dubultā dzīve

Trīs latviešu komponistu pirmatskaņojumi

Koncertā «Atspulgi» - trīs jaundarbi klavierēm un korim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Radio koris, Sigvards Kļava un pianists Vestards Šimkus kopīgi izveidojuši jaunu programmu „Atspulgi", kurā iekļauti trīs jaundarbi – Pētera Vaska, Jura Karlsona un Vestarda Šimkus komponēta mūzika klavierēm un korim.

„Tas bija gadījums, kad Sigvards Kļava, Mūzikas akadēmijā satiekoties, sāka runāt par savu koncertprogrammu. Man tā likās ļoti interesanta un tā mēs aizrunājāmies līdz tam, ka varbūt es varētu mēģināt kaut ko uzrakstīt šai Radio kora iecerei," par skaņdarba "LAG'RIME DELL' ANIMA" tapšanu stāsta komponists Juris Karlsons.

Komponists atklāj, ka nekādi nav varējis vai nav mācējis atrast tādu tekstu, kas varētu rezonēt ar ieceri. Lēnām izšķīlušās divas rindas, kuras pārtulkotas itāliešu valodā. Tā radies teksts.

„Pirmo reizi manā mūžā ir gadījums, kad sameklēju tekstu savam vokālajam darbam pats sevī," atzīstas komponists un citē darba tekstu, kas būtībā ir divas rindiņas:

Dvēseles asaras izgaist zvaigžņu mirdzumā. Vai tu esi tur, kurp raugās mana sirds."

Teksts ir tikai iekšējās sajūtas paskaidrojums, uzsver komponists, mūzikai jārunā pašai par sevi, bet muzikālajā ziņā skaņdarbs ir sarežģīts.

„Mani šīs klusuma skaņas vienmēr ir fascinējušas un patikušas. Tehnoloģiskā ideja, ko esmu iekļāvis šajā skaņdarbā, būtībā ir diezgan komplicēta. Skaņdarbā ir tikai septiņas skaņas, bet to nevar dzirdēt tāpēc, ka septiņas skaņas veido ļoti dažādas kombinācijas," skaidro komponists. „Man pašam tas ir ļoti sarežģīts uzdevums. Tad dialogs starp solistu un kori, kori un klavieru solo, - izveidojas forma, kuras rezultātā septiņas skaņas savienojas kopā un izveido ļoti tonālu un lirisku melodiju."

Vēl koncertā Pētera Vaska jaundarbs "The Fruit of Silence". Darbs sacerēts šogad un tā pirmā versija, kas paredzēta korim, pirmatskaņojumu piedzīvoja augustā Lībekā. Nu komponists sagatavojis otro versiju korim un klavierēm.

Sākotnējā koncerta ideja bijusi kā kora un klavieru dialogs, kurā abi nesatiktos, jo gluži vienkārši skaņdarbu korim un klavierēm gandrīz nav, - stāsta Vestards Šimkus, kura 2.Klavierkoncerts arī skanēs koncertā.

„Manī jau ilgstoši mita ideja uzrakstīt klavierkoncertu korim un klavierēm bez orķestra. Radio koris bija ideālais sapņu koris, ar kuru es gribētu to realizēt," stāsta Šimkus. „Dīvainā kārtā vispirms man zvanīja Sigvards Kļava un piedāvāja šo programmu, un tad es teicu, ka man ir ideja sarakstīt mums kopēju skaņdarbu."

2. Klavierkoncerta nosaukums „Man labvēlīgā tumsā" aizgūts no Imanta Ziedoņa dzejas krājuma. Tas raksturo ne tikai to, kas bijis iedvesmas avots, bet arī vietu un laiku, kādā dzimušas atsevišķas galvenās skaņdarba muzikālās līnijas, proti, pastaigājoties pa nomaļiem Kurzemes mežiem kādā skaistā janvāra naktī.

Raksturojot koncerta programmu, Šimkus stāsta, ka, iespējams, klausītāji sajutīt ko pretēju atspulgiem, jo koncertā iekļautā mūzika runā par to, kas ir retums urbānai civilizācijai.

Tā ir mūzika par kalniem, tumsu, gaismu. Tur ir ļoti daudz dabas un ļoti daudz pārcilvēcisku, dievišķu sajūtu. Šī programma varētu ienest balansu mūsdienu pilsētas pasaulē," domā pianists.

Sākotnēji programmas idejas autors Sigvards Kļava bija iecerējis veidot skaniski telpisko satvaru kā atsevišķu balss, balsu un taustiņu juteklisku kopābūšanu.

Šovakar „Atspulgos" varēs noraudzīties Latgales vēstniecībā „Gors" Rēzeknē, bet rītvakar - Rīgas Domā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti