Kultūras rondo

Kolēģi un draugi atceras kinorežisoru Olafu Okonovu

Kultūras rondo

Piedzīvojumu filma vesterna žanrā "Kur vedīs ceļš". Iepazīstina režisors Matīss Kaža

Koncertprogrammas "Amao Omi" tapšana: stāsta Kaspars Znotiņš un Jurģis Cābulis

Koncertā «Amao Omi» Aleksijevičas, Skujenieka teksti un Kančeli, Vaska, Jančevska opusi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

3. septembrī pulksten 20.00 Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā notiks Rīgas Doma kora skolas jauktā kora, diriģenta Jurģa Cābuļa un aktiera Kaspara Znotiņa koncerts "Amao Omi" jeb "Bezjēdzīgais karš". Tā pamatkodolu veido triju komponistu – Gijas Kančeli, Pētera Vaska un komponista Jēkaba Jančevska – skaņdarbi, kas sabalsosies ar divu autoru – Svetlanas Aleksijevičas un Knuta Skujenieka – tekstiem. 

Ideja par koncertprogrammu, kas klausītājos rosinātu pārdomas par vērtībām, par notikumiem, ko piedzīvojam tagad, iepretim tiem, kas jau reiz piedzīvoti, Jurģim Cābulim radusies jau pērn augustā.

Ieceres attīstīšanā diriģents iesaistījis Kasparu Znotiņu, kurš Kančeli opusa "Bezjēdzīgais karš" kontekstā iedomājies par Svetlanas Aleksijevičas grāmatu "Cinka zēni".

“Afganistānas kara liecinieki, 1979.–1989. gads, Padomju Savienība, Latvijas PSR. Arī mūsu puikas tur bija. Tūkstošiem viņi tur bija, un desmitiem atgriezās cinka zārkos,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” atgādina Znotiņš. 

Laikā, kad atkal saņemam satraucošas ziņas par notikumiem Afganistānā, koncertprogramma varētu būt kā trāpīgs un reizē ļoti sāpīgs uzsvērums. Cābulis skaidro, ka kopējā noskaņa nebūs tik skaudra vai pārlieku tumša, kā varbūt izklausās:

“[Vēlamies] šī koncerta beigās iedot to dzīvības neizmērojamības sajūtu un, iespējams, pasvītrot jebkāda kara bezjēdzību. Tur ļoti daudz būs pretstatīts ārkārtīgi skaistais pret ārkārtīgi tumšo, ārkārtīgi gaišais pret disonējošu mūziku.”

Sava veida pretstati būs saklausāmi arī Znotiņa lasītajos Aleksijevičas dokumentālās literatūras fragmentos: “Teksti, kas ir izraudzīti, tie nav tādi, ka es gribu skatītāju gremdēt kaut kādā kara tumsā. Tās ir tās impresijas, ko piedzīvo aculiecinieki, – tajā brīdī kad apkārt notiek karš, viņiem acīs krīt skaistais.” 3. septembra vakarā dzirdēsim arī Knuta Skujenieka dzeju.  

Runājot par koncerta atskaņotājmākslinieku sastāvu, – to bagātinās arī Rīgas Saksofonu kvartets, perkusionisti Ernests Mediņš un Marta Kauliņa, ērģelniece Kristīne Adamaite un pianiste Ilze Kalniņa.

Ieeja koncerta norises vietā būs iespējama tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina, ka apmeklētājs (tai skaitā bērns) ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā. Apmeklējot pasākumu, kopā ar derīgu sertifikātu jāuzrāda arī personu apliecinošs dokuments.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti