Rīta Panorāma

Grupa "Carousel" ceļā uz Eirovīziju Izraēlā

Rīta Panorāma

Intervija ar Raimondu Krūmiņu par Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu

Komponista – jubilāra Viļņa Šmīdberga oratorija "Ugunsskrējiens" koncertā 4.maijā

Koncertā 4. maijā skanēs Šmīdberga oratorija «Ugunsskrējiens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Orķestra “Rīga” 4. maija svētku koncerta patiesais dārgakmens ir komponista Viļņa Šmīdberga oratorija  jauktajam korim un orķestrim “Ugunsskrējiens”. Koncerts Lielajā ģildē ir veltījums komponistam Šmīdbergam 75.dzimšanas dienā.

Partitūrai notraukts aizmirstības apputējums - 1988. gadā rakstītajā opusā  ar dzejnieka Jāņa Petera tekstu ir milzu emocionālā spriedze par tautu, kas piedzīvoja vēstures griežus. “Tā ir smagā artilērija, ja tā godīgi jāsaka. Ja pirmajā pusstundā klausītāji neizmuks ārā, tad būs labi,” saka Šmīdbergs.

Komponists savu 1988. gadā rakstīto oratoriju “Ugunsskrējiens” ir aranžējis no jauna orķestra “Rīga” sastāvam. Izpildījumā piedalīsies jauktais koris “Sola” un “Juventus”.

“Tas smagums jau nepastāv skaļumā vai klusumā, vai dinamikā. Mūzika ir ritmiska, spriegumu ar vienu skaņu var panākt,” stāsta Šmīdbergs.

Oratorijas rakstīšana nejauši sakrita ar mūsu zīmīgajiem sabiedriskajiem notikumiem. Dzejolī “Ugunsskrējiens” Jānis Peters stāsta par konkrētu vietu un notikumu – kā Latgalē vācieši izdedzināja Ančupānu ciemu un ļaudis nogalināja. Komponists tolaik lūdza dzejnieku tēmu vispārināt.

“Latviešu tautasdziesmu teksti, ko es pats izvēlējos un ko ievietoju starpā Petera dzejai, ir vienkārši ģeniāli. Tur ir tādi teksti, ka tekstu vien nolasīt uzrauj augšā cilvēkiem pārdzīvojumu,” stāsta komponists.

“Vilnis ir viens no tiem, kam tiešām tā uguns ir iekšā. Koncerta nosaukums un oratorijas nosaukums, ko mēs atskaņosim no jauna, tas tiešām ir ugunīgs,” saka orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns.

Šmīdberga darbi aplieca savulaik eksperimentus mūzikā un formā – viņš ir pirmās latviešu rokgrupas “Katedrāle” mūziķis.

“Var just tādu dumpiniecisku, avantūrisku garu.

Sevišķi tas izpaužas alta saksofona koncertā, kur ir apzināti posmi un elementi ielikti no šīs mūzikas, blūza elementi, roka elementi. Tā ka ļoti interesanti. Domāju – viņš sen jau ir pelnījis autorkoncertu, ko mēs piedāvāsim šogad svētkos klausītājiem,” saka orķestra “Rīga” diriģents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti