Pārmijas

Sviestam gatavi!

Pārmijas

Dvoržāks un kinoleģendas no Milānas katedrāles laukuma - uz "Splendid Palace" ekrāna

Diriģents Valdis Butāns: Tas vienmēr ir jautājums – kā mēs pieminam

Komunistiskā genocīda upuru piemiņu godinot, Sv. Jāņa baznīcā skanēs latviešu komponistu mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

14. jūnijā plkst. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, godinot Komunistiskā genocīda upuru piemiņu, notiks koncerts “In Memoriam”. Programmā latviešu komponistu mūzika, tostarp Riharda Dubras Latvijā vēl neatskaņots skaņdarbs. Koncertā piedalās orķestris “Rīga” diriģenta Valda Butāna vadībā, Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris “Rīga” un Carnikavas jauktais koris “Vēja balss”, informēja orķestra “Rīga” pārstāvji. 

Piemiņas dienai veltītā koncerta programmā īpaši piemeklēta gaiša latviešu komponistu radīta mūzika. Tā būs gan oriģinālmūzika, kas rakstīta simfoniskajam pūtēju orķestrim, gan arī mūzika korim a capella jeb bez pavadījuma, gan arī opusi, kurus orķestris “Rīga” izpildīs kopā ar jauktajiem koriem.

Īpašs notikums būs Riharda Dubras “Adagio appassionato” atskaņojums, kas 2012. gadā tapis pēc orķestra “American Wind Symphony Orchestra” pasūtījuma un Latvijā tiks atskaņots pirmo reizi. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt orķestrālu versiju labi zināmajam Pētera Plakida kora skaņdarbam “In memoriam”, kuru orķestrim “Rīga” pārlicis Vilnis Šmīdbergs. Programmā iekļauta arī Selgas Mences “Kad(e) pārnāksi, bāleliņ” ar latviešu tautas dziesmas vārdiem, kas ir daļa no oratorijas “Laika vējos” un sacerēta pēc orķestra “Rīga” pasūtījuma 2016. gadā. 

Komponiste Līga Celma-Kursiete skaņdarbu “When David Heard” veltījusi traģiskajiem  notikumiem latviešu vēsturē, pieminot un godājot cietušos un viņu ģimenes. Tā muzikālā iecere balstīta uz tāda paša nosaukuma Tomasa Vilkīsa (1576–1623) antēmas. Skaņdarbā izmantots Vecās Derības teksts, kur aprakstīts brīdis, kad ķēniņš Dāvids uzzina par dēla Absoloma nāvi, simbolizējot to, ka cilvēciskās sāpes un ciešanas ir nemainīgas gan šodien, gan 1941. gadā, gan 17. gadsimtā, gan Vecajā Derībā aprakstītā notikuma laikā. Skaņdarba atskaņošanā orķestrim “Rīga” pievienosies arī jauktie kori. 

Skanēs allaž cerību un ticību apliecinošā Pētera Vaska mūzika. Komponists 1996. gadā radījis lūgšanu “Dona nobis pacem” (“Dod mums mieru”), kas 2017. gadā ieguvusi jaunu skanējumu versijā jauktajam korim ar Viļņa Šmīdberga ērģeļu partijas pārlikumu pūtēju orķestrim. 

Rīgas Stradiņa universitātes jauktā kora “Rīga” sniegumā būs iespēja dzirdēt Artura Maskata a cappella kora dziesmu “Sapnis” ar Pētera Brūvera tekstu no cikla “Mūžības skartajiem”. Kori “Rīga” vada diriģentes Evita Taranda un Zane Zilberte. Savukārt Jurģa Cābuļa vadītais Carnikavas jauktais koris “Vēja balss” izdziedās Jāņa Ivanova vokalīzi “Rudens dziesma”

"Mūsu orķestrim tā patiesi ir tradīcija – mainās tikai programma un arī pieaicinātie mākslinieki. Šogad pilnīgi visi programmā iekļauto opusi autori ir mūsu pašu komponisti. Ir gan tādi skaņdarbi, kas ir pārbaudītas vērtības, un arī tādi, kas pavisam nesen sarakstīti īpaši mūsu sastāvam,” sarunā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" pastāstīja diriģents Valdis Butāns.

"Tas ir ļoti spilgts emocionāls pārdzīvojums, bet šis pārdzīvojums man šķiet arī ļoti vispārīgs – cilvēcīgi saprotams visos laikos, līdz pat mūsdienām – cilvēki var asociēties ar šīm ciešanām par savu tuvinieku nāvi un kā viņi spēj ar to tikt galā. Un šīs dienas kontekstā tas arī ir ļoti būtiski,” Līgas Celmas-Kursietes darba pamatnoskaņu raksturoja Butāns.

Tomēr kopumā šajos 14. jūnija koncertos orķestris "Rīga" nebūt necenšas piedāvāt tikai drūmu un tumšu mūziku.

"Tas vienmēr ir jautājums – kā mēs pieminam. Vai plēšam matus un sūrojamies, cik tas ir bijis drausmīgi – jo tas patiešām ir bijis drausmīgi, to nevar noliegt un no tā nevar izbēgt –, vai ar to sadzīvojam, pieņemam un dzīvojam tālāk.

Tāpēc arī šis nav viendabīgs koncerts – tajā ir ļoti dažāds emocionālais spektrs, sākot no skaudrajām sāpēm un beidzot ar filozofisku vispārinājumu ar skatu uz gaismu, samierināšanos, ar skatu uz nākotni," norādīja Butāns. 

Valdis Butāns sarunā arī atklāja, ka šīs sezonas noslēgums Orķestrim "Rīga" ir visai zīmīgs: "Esam saņēmušies uz jauna kompaktdiska ierakstīšanu, jo mūsu albumu klāstā, kas nu galīgi nav liels, iztrūkst viena būtiska šķautne – repertuārs, kas ļoti labi raksturo mūsu orķestri kā simfoniskās pūtēju mūzikas atskaņotāju. Turklāt mūzika šoreiz būs tīra latviešu komponistu autoru mūzika, kas konkrēti rakstīta mūsu orķestrim. Esam apstājušies pie četriem skaņdarbiem – albumā būs iekļauts Jēkaba Jančevska opuss "Un pret savu tautas dziesmu", Andra Sējāna "Karavāna", Viļņa Šmīdberga Trešā simfonija un Ilonas Breģes mūzika Kārļa Zāles piemiņai.

Pamatmateriāls ierakstīts, un diska atvēršanas svētki paredzēti oktobra sākumā."

.Pateicoties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta finansiālajam atbalstam, piemiņas dienai veltītais koncerts ir bezmaksas. Ieeja Rīgas Sv. Jāņa baznīcā no plkst. 18.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti