Kultūras ziņas

Andrejs Osokins aicina uz koncertu un sarunām

Kultūras ziņas

"Es visas domas aizmirstu" Mazajā ģildē

Pieminēs komunistiskā genocīda upurus

Komunistiskā genocīda upuru piemiņai izskanēs koncerts «Un miers virs zemes...»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

25. martā pulksten 19.00 tiešraidē no Rīgas Doma notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts koncerts “Un miers virs zemes...”, informēja orķestra “Rīga” pārstāvji.

Koncerts ir daļa no festivāla “Windstream” tiešsaistes programmas. Šajā gadā līdzās orķestra “Rīga” mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Valda Butāna izlolotajai muzikālajai programmai paredzēti vēstures stāsti un liecības, kas, mijiedarbojoties ar mūziku, veidos vienotu koncertstāstu. Pārdomās dalīsies vēsturniece Lelde Neimane – Latvijas Okupācijas muzeja audiovizuālo materiālu krājuma vadošā speciāliste. Koncerta režisors un moderators ir Kārlis Anitens.

Koncerta muzikālā programma veidota, aptverot emocionālu un dažu komponistu likteņiem personīgu mūziku. Koncerta organizatori ieskicēja gaidāmo programmu: “Kā vēsta programmas nosaukums “Un miers virs zemes…”, pēc miera pasaulē lūgsim ar beļģu komponista Jana van der Rosta (Jan van der Roost) skaņdarbu “Et in terra pax” (1998). Komponists radītajā mūzikā apzināti neizmanto agresijas skaņas, taču bailes no vardarbības un iznīcības tajā ir jūtamas. Darba noslēgums ir pilns cerības: lai nežēlību nomaina miers.

Amerikāņu komponista Džeimsa Bārnsa (James Barnes) Trešā simfonija, kurai dots nosaukums “Traģiskā”, radīta neilgi pēc viņa meitiņas nāves. No dziļākās tumsas un izmisuma līdz piepildījuma spožumam un priekam – tāds ir jūtu spektrs, kurā skan simfonija. Koncerta programmā iekļauta simfonijas trešā daļa – izsmalcināti vienkārša un vajājoši skaista fantāzija par pasauli, kas būtu, ja Natālija būtu izdzīvojusi.

Džona Mekī (John Mackey) skaņdarbs “Šis nežēlīgais mēness” (2017) ir skaistās un nemirstīgās nimfas Kalipso dziesma, kura atrod Odiseju neilgi pirms nāves izskalotu kādas salas krastā. Viņa Odiseju ārstē un palīdz atkopties; viņi iemīlas viens otrā. Kādu dienu Odisejs atceras mājas un ģimeni un izlemj Kalipso pamest.

Savukārt no Sergeja Rahmaņinova daiļrades skanēs viens no komponista mītiskākajiem darbiem – simfoniskā poēma “Mirušo sala” (1908), kas tapusi pēc Arnolda Bēklina (Arnold Böcklin) gleznas motīviem. Mūzikā pretstatā nāves tēmai ar muzikāliem efektiem attēlota elpošana, tādējādi radot refleksiju par to, ka dzīvība un nāve ir savstarpēji saistītas.

Latviešu komponistu mūziku koncertā pārstāvēs Imanta Zemzara “Arkādija” (2016), kas izteikta gleznotāja Jaņa Rozentāla krāsās. Skaņurakstā ievijas gan elēģiskākas, gan satrauktākas izjūtas, komponista uzburtās pastorālās ainas – debesīs mākoņi te sablīvējas, te izkliedējas –, un muzikālā darba izskaņu iespējams uztvert dažādi.”

Koncerts no 25. marta pulksten 19.00 bez maksas būs pieejams internetā – orķestra “Rīga” vietnēs “Facebook” un “YouTube”.

Koncerts notiek ar Rīgas domes, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti