Kultūras ziņas

Kultūras ministrijai pārmet izšķērdību

Kultūras ziņas

Meklē stāstus par glābējiem II Pasaules kara laikā

Komponistu dienas un nedienas jaunā muzikālā izrādē

Komponistu dienas un nedienas muzikālajā izrādē «Dzīve virs jumtiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kā komponistam rodas iedvesma jauna skaņdarba radīšanai, vai viegli izdomāt kompozīcijas nosaukumu, kāpēc Imants Kalniņš neuzrakstīja mūziku kinofilmai "Vella kalpi" - šos un daudzus citus skaņražu sargātus noslēpumus sola atklāt jauna muzikāla izrāde "Dzīve virs jumtiem", kura 4.februārī piedzīvos pirmizrādi mūzikas namā "Happy Days and Nights" Rīgā.

Izrāde "Dzīve virs jumtiem" ir skatuves darba "Dzejnieki. Nakts. Bohēma" turpinājums, kurā aktrises Raimonda Vazdika un Ieva Pļavniece ielūkojas vairāku latviešu komponistu dvēseles dzīlēs un ikdienas dzīvē. Muzikālā izrāde "Dzīve virs jumtiem" asprātīgi izspēlē labi zināmu komponistu ikdienas dzīves atgadījumus, kas skatītājiem ļautu iepazīt mūziķa dvēseles stīgas un atklāt noslēpumus no komponistu radošās ikdienas.

Jautāta, kāda ir komponista būtība un dvēsele, Ieva Pļavniece saka: "Tā ir gan smalka, gan netverama, gan arī traka un neprognozējama. Piemēram, Valtam Pūcem ir diezgan daudz priecīgu dziesmu, kas mums ir tuvas. Vienmēr ir svarīgi, lai mums ir teksts un mūzika, lai tas ir harmonijā ar mums pašiem. Savukārt Mārtiņš Brauns ir absolūts traks neprātis, kura kolorītums nāk ārā viņa mūzikā tā efektīgi, šo krāsu mums arī gribas parādīt."

Jau pirms izrādes sākuma dekorācijas pasaka priekšā, ka iestudējuma galvenā varone būs mūzika. Dienas darbu nogurdinātajiem skatītājiem neformālā atmosfērā ir iespēja baudīt iecienītu latviešu skaņražu mūziku rokas stiepiena attālumā no abām atraktīvajām aktrisēm, kuras dialoga formā humorpilni un garšīgi izstāsta šīs mūzikas tapšanas vai netapšanas aizkulises.

Jaunajā muzikālajā izrādē "Dzīve virs jumtiem" skan Valta Pūces, Imanta Kalniņa, Jura Kulakova, Mārtiņa Brauna un Raimonda Paula kompozīcijas. Šo kolorīto buķeti papildina arī Raimondas Vazdikas un Ilzes Gruntes dziesmas.

Režisorei Raimondai Vazdikai radīt šo izrādi palīdzējusi viņas sirsnīgā draudzība ar visiem iepriekšminētajiem komponistiem. Abas aktrises izrādē spēlē pašas sevi, bieži pieminot arī personīgo radošo skatuves pieredzi.

"Komponists ir ārkārtīgi nopietns cilvēks ar lielām zināšanām, tātad viņš ir intelektuālis, viņš ir emocionāls un ietver sevī visu to, kādam, manuprāt, jābūt vīrietim," norāda Raimonda Vazdika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti