Kultūras ziņas

Mākslu terapijas dienas

Kultūras ziņas

Laikmetīgā māksla un amatniecība zem viena jumta

Zigmars Liepiņš un Aleksandrs Čaks. Muzikāla dzejas izrāde

Komponists Zigmars Liepiņš satiek dzejnieku Aleksandru Čaku. Tapusi muzikāla dzejas izrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem radītā Zigmara Liepiņa muzikālā izrāde ar Aleksandra Čaka dzeju pieskandinājusi Rīgas Mākslas telpu. Tā atdzimusi no jauna par godu dzejnieka 120. jubilejai. Čaka atmosfēru dzejniekam veltītajā izstādē uzbūra ne tikai pats komponists un dziedātājs Mikus Abaroniņš, aktieri Agnese Budovska un Gundars Grasbergs, bet arī "Jasmīnas koris".

Aleksandra Čaka 120. jubilejas gadā Rīgas Mākslas telpā dzejniekam veltīto ekspozīciju papildinājusi muzikāla dzejas izrāde "Tu, bezgalība, savas acis tev sūtu!" ar komponista Zigmara Liepiņa mūziku jaunās čakiskās noskaņās.

"Jasmīnas kora" mākslinieciskā vadītāja un diriģente Agita Ikauniece-Rimšēviča stāsta: "Rīgas Mākslas telpa, veidojot ekspozīcijas un izstādes, cenšas tās papildināt ar kādu muzikālu notikumu. Un, protams, ja ekspozīcijā ir Čaks, tad jābūt ir kādam ciklam, programmai ar Aleksandra Čaka vārdiem, un patiešām absolūti nejauši 1979. gadā sarakstīts, izcelts muzikālais materiāls – Zigmars Liepiņš, Aleksandrs Čaks no krājuma "Iedomu spoguļi", un es to vienkārši reanimēju. Atradām, kas viņu izpildīs, un kopā radās programma."

Zigmars Liepiņš teic, ka līdz 27 gadu vecumam, kad tapa mūzika, nebija "salasījies" un daudz par Čaka dzeju domājis. Skaņdarbi ierakstīti pa kluso naktīs radiofonā, atklāj komponists: "Divpadsmitos naktī iegājām pa kluso studijā un četros izgājām laukā jau pie gatava darba. Atdevām to fonogrammu, un tā viņas tālāk dzīvoja savu dzīvi."

Aktieris Gundars Grasbergs ir pateicīgs komponistam: "Man mēģinājumā šodien atnāca svētlaime, bet viņa kāpa tā lēnām, jo ir sarežģīti, tā dzeja ir sarežģīta ļoti, ļoti un aiz tā pamazām kāpj tas līmenis. Paldies komponistam. Es viņam tikko mēģināju ieskaidrot, ka, iespējams, šī ir labākā viņa sarakstītā mūzika, ārkārtīgi brīnišķīgs cikls, kurš nebija aiztikts pēdējos gados, brīnišķīga satikšanās, paldies par šo visu visiem!"

Arī aktrise Agnese Budovska un dziedātājs Mikus Abaroniņš ir gandarīti par dalību koncertuzvedumā.

"Čaks ļoti daudz raksta par pilsētu, un viņa dzeja ir ļoti ritmiska un atsperīga un atbalsojas pilsētā, tieši šogad un pagājušā gadā, kad ej pa tukšo pilsētu, kur mazāk cilvēku, tu vairāk ieraugi pašu pilsētu, gan tās ēkas, gan ielas, gan ieklausies savos soļos un to soļu ritmā, un šad tad es pat esmu iedomājusies par Čaku un to viņa pilsētas redzējumu, un tad tu tā iejūties vairāk viņa kurpēs, jo pilsēta ir frontāli pret tevi pavērsusies, nav tik daudz apkārtējā. Man liekas, Čaku var vairāk izgaršot šinī laikā," teic izstādes skatītāja, kuratore Solvita Krese.

Muzikālās dzejas izrādes veidotāji cer šo programmu parādīt arī citās Latvijas pilsētās nākamgad, Zigmara Liepiņa septiņdesmitās jubilejas gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti