Kultūras rondo

Jāņa Akuratera muzejs aicina uz Laimas Akurateres 110.dzimšanas dienas svinībām

Kultūras rondo

Dzejoļus no sava pirmā dzejoļu krājuma "Kartes" lasa Raimonds Ķirķis

Tuvojas Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts. Stāsta Guntis Kuzma un Rolands Kronlaks

Komponists Rolands Kronlaks simfoniskās mūzikas lielkoncertam radījis darbu «Plūsma!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

25. janvārī uz Lielās ģildes skatuves satiksies Latvijas profesionālie simfoniskie orķestri Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā. Šis koncerts jau piecpadsmit gadus ir stabila Latvijas koncertdzīves sastāvdaļa.

"Tas ir lielākais simfoniskais notikums gadā, kur katrs orķestris prezentē sevi. Citreiz tie ir jaundarbi, citreiz - sen zināma mūzika," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atzīst diriģents Guntis Kuzma.

Cits citu uz skatuves nomainīs četri Latvijas simfoniskie orķestri, atskaņojot dažādos laikos tapušu latviešu simfonisko mūziku. Jaundarbu "Plūsma!" sarakstījis komponists Rolands Kronlaks.

"Darbs ir diezgan neliels, ap astoņām minūtēm, un tam ir vairāki attīstības posmi, kuri sākas katrs ar tādu kamerīgāku skanējumu un pārraug orķestrālā skanējumā.

Šie orķestrālie brīži ir tie, kad domāju par plūsmu,

kas ir ne tāda varbūt izskaistināti regulāra, kā mēs to varētu iedomāties minimālismā. Viņa nav arī tāda trokšņaina un stihiski neparedzama, kā varam iedomāties aliatoriskā mūzikā. Tajā pašā laikā tur ir spēcīga, vienojoša sinerģija un daudzveidīga iekšējā dzīve, dažādi slāņi," iepazīstina Rolands Kronlaks.

Jau 2019. gada pavasarī komponistu radīt jaundarbu šim koncertam uzrunājis Guntis Kuzma un koncerta programmas koncepcijas autors Arturs Maskats. Sākumā bijis aicinājums rakstīt elektroakustisku darbu, taču tapis akustisks skaņdarbs.

"Par tādām iedvesmas lietām varētu teikt, ka es to gribētu salīdzināt ar dabas procesu vērojumiem, kas sniedz spēcīgas, pozitīvas emocijas un vienlaikus ar racionālo prātu netveramas iekšējās darbības mehānisms.

Ja mēs klausāmies kaut kādā dabas fenomenā, mēs jūtam ļoti pozitīvas emocijas, bet mēs īsti nevaram noķert to matemātiku, kādā veidā tas strādā.

Tas ir varbūt tas, kas mani arī lielā mērā motivē un iedvesmo," skaidro Rolands Kronlaks.

Jaundarbu "Plūsma!" koncertā atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Gunta Kuzmas vadībā. Vēl koncertā piedalīsies Liepājas Simfoniskais orķestris un diriģents Atvars Lakstīgala, Latvijas Nacionālās operas orķestris un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” un diriģents Normunds Šnē. Solisti Reinis Zariņš, klavieres, Vestards Šimkus, klavieres, un Aigars Raumanis, saksofons.

Programmā Jāņa Mediņa simfoniskais tēlojums “Zilais kalns”, Artura Maskata Divpadsmitais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim, Platona Buravicka Koncerts saksofonam un kamerorķestrim, Rolands Kronlaks jaundarbs simfoniskajam orķestrim "Plūsma!" un Marģera Zariņa svīta klavierēm un orķestrim “Grieķu vāzes”.

Visas biļetes uz šo koncertu jau ir kādu laiku izpārdotas, taču tiešraidē to varēs klausīties Latvijas Radio 3 "Klasika" 25. janvārī pulksten 19.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti