Komponists Mortens Loridsens: Balss ir vispersoniskākais instruments

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Balss ir vispersoniskākais instruments," saka Amerikas Savienoto Valstu populārākais kormūzikas komponists Mortens Loridsens, kurš Pasaules koru olimpiādē Rīgā ieradies, lai klausītājus uzrunātu meistarklasēs un viesotos arī koncertos.

17.jūlija vakarā otrajā Zvaigžņu koncertā "Arēnā Rīga" skanēja lappuses no Mortena Loridsena dziesmu cikliem, jo tieši vokālā mūzika ir viņa sirdslieta. Arī koristiem meistarklasēs viņš novēl pirms dziedāšanas rūpīgi iepazīt tekstu, bet diriģentiem piekodina par tekstu un tā radītāju pastāstīt dziedātājiem, pārliecinoties, ka viņi precīzi uztvēruši, kā šis teksts atspoguļots mūzikā.

Pasaule Mortenu Loridsenu lielākoties pazīst kā vokālās mūzikas autoru, bet viņa sirdslieta ir dzeja. "Jā, dzeja man ir ļoti mīļa, taču man arī ļoti patīk rakstīt balsij - manuprāt, tā ir vispersoniskākais instruments. Cilvēku balsu ansambļos mani fascinē īpašā skaņa. Ir brīnišķīgi to apvienot ar dzeju, ko lasu katru dienu," intervijā "Klasikai" stāsta Loridsens.

Būdams pasniedzējs Dienvidkalifornijas universitātē, Loridsens ik nodarbību sāk ar dzejas lasījumu: "Man sagādā lielu prieku dzīvē apvienot divas man tik svarīgas lietas - balsi un dzeju, tāpēc arī kormūzikai vai dziesmām esmu veltījis lielāko enerģijas daļu."

Vēl sarunā Mortens Loridsens stāsta par daudzveidīgajām un radošajām attiecībām ar diriģentiem, par savu diriģēšanas pieredzi un neslēpj, ka pēdējā laikā par savu misiju uzskata pedagoģisko darbu. Taču nereti savu darbu atskaņojumos viņš labprāt sēžas pie klavierēm un iejūtas koncertmeistara ampluā.

Vaicāts, kas viņu visvairāk spēj sakaitināt, klausoties savu darbu interpretācijas, komponists atzīst: "Parasti tas ir tempa jautājums vai absolūta neizpratne par kompozīciju. Kordiriģentu plašais pienākumu spektrs ietver arī nepieciešamību dziļi iepazīt tekstu, lai būtu skaidrs, kur meklējamas šī darba saknes."

Loridsena kompozīciju valoda bieži sakņojas Brodvejas mūzikā. "Lai šādus darbus adekvāti atskaņotu, diriģentiem jāpazīst Brodvejas komponistu darbu stilistika, kas ir kardināli atšķirīga no Mocarta mūzikas valodas. Jāizprot kompozīcijas stils un tas savā atskaņojumā arī jāparāda," tā Mortens Loridsens, kurš pats atzīst, ka komponējot visai lēni, jo attiecībā uz savu mūziku esot perfekcionists.

Vēl sarunā lieliskais skaņradis pastāsta, ka jau iepazinis Rīgu un pabijis mūsu skaistajās baznīcās, kur klausījies arī ērģeļmūziku.

"Rīga ir skaista pilsēta ar bagātu vēsturi un ļoti skaistām kormūzikas tradīcijām!" uzsver Mortens Loridsens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti