Komponists Dzenītis: Mēs dzīvojam ārkārtīgi lielā nemīlestībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars” 27.janvāra vakarā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Andra Dzenīša simfonija „Mīlestība ir stiprāka”. Tas ir pirmais Dzenīša darbs šajā žanrā un, kā uzsver pats komponists, - līdz šim apjomīgākais viņa veikums orķestrim gan fiziskā, gan emocionālā ziņā. Jaundarbu pasūtinājis un atskaņos Liepājas simfoniskais orķestris Gunta Kuzmas vadībā.

Andris Dzenītis par simfoniju "Mīlestība ir stiprāka"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Man bija ļoti grūti izdomāt, ko klausītājiem pastāstīt par to, kas ir šajā darbā un kā lai es to pastāstu, jo visi mani mēģinājumi to formulēt vārdos pašam likās ārkārtīgi neveiksmīgi," komponists stāsta intervijā Latvijas Radio 3 „Klasika”. Tāpēc es no šiem paskaidrojumiem gribēju gandrīz izvairīties un kā vienu no variantiem skaņdarba aprakstam piedāvāt gluži vienkārši savirknētus virsrakstus no laikrakstu ziņām, kur paralēli vijas gan priecīgas un smieklīgas, gan traģiskas, gan pornogrāfiskas ziņas."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Viss ir vienā čupā, un tāda ir tā aina, kurā mēs dzīvojam. Šo informāciju ātri izlasām vai neizlasām, mums par to, protams, vienmēr ir viedoklis pat tad, ja to neesam līdz galam izpētījuši un nezinām. Mums informācija tiek pasniegta dažādi, sagrozīti. Bet stāsts ir gandrīz par to, ka ļoti postulējam, cik svarīgi ir dzīvot mīlestībā, bet dzīvojam visos līmeņos ārkārtīgi lielā nemīlestībā,” uzsver komponists.

Jau vēstīts, ka sestdien, 27. janvārī, plkst. 18.00 Liepājas simfoniskais orķestris (LSO) koncertzālē "Lielais dzintars" aicina uz apjomīgu un emocionālu latviešu komponista Andra Dzenīša pirmatskaņojumu, kuram līdzās izskanēs 20. gadsimta klasiķu darbi. Pirms tam, plkst. 17.00, klausītāji tiek aicināti uz sarunu par koncertā atskaņoto mūziku, ko vadīs jaunais muzikologs Dāvis Eņģelis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti