Kultūra

«Ebru Dzintara ceļš» - mākslas meditācija, kas dziļi aizskar sirdi un dvēseli

Kultūra

Valmieras teātra festivālā - jaunas izrādes neparastās brīvdabas vietās

Multimediāls koncerts "Upe, upe, Gauja, Gauja"

Komponists Artis Gāga mīlestību pret Gauju pauž dziesmu ciklā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Savu mīlestību pret Gauju jaunā dziesmu ciklā iemiesojis saksofonists un komponists Artis Gāga. Mūzikai viņš iedvesmojies no latviešu tautasdziesmu tekstiem par Gauju. Pirmatskaņojumi būs dzirdami visai neparastā multimediālā koncertā „Upe, upe, Gauja, Gauja”, kas notiks brīvdabā, pie bijušā Siguldas ūdenstorņa, kurš pēc renovācijas kļuvis par atraktīvu pilsētas arhitektūras objektu. Koncerts notiks 6.augustā, un ieeja tajā būs bez maksas.

„Upe, upe, Gauja, Gauja” būs jau otrais multimediālais projekts, ko, ļoti mīlot savu dzimto Siguldu, īsteno mūziķis Artis Gāga. Pirmais bija pirms astoņiem gadiem, kad Gūtmaņalā notika nakts izrāde „Mana Roze”, kur mūzika saspēlējās ar deju, dzeju, gaismām un pat stiklu un ūdeni.

Ja pirmajam projektam iedvesmas avots bija apbrīna par Turaidas Rozes uzticīgo mīlestību, tad tagad tā ir jūsma par Gauju, un šī jūsma ar gadiem kļūstot arvien spēcīgāka.

„Gauja - tas ir kā tāds mugurkauls, kā likteņupe man personīgi un es domāju - ikvienam, kas Siguldā dzīvo un ap Gaujas krastiem. Es pats esmu uzaudzis Siguldā, tā mīlestība iet tikai vairumā, Gauja un Sigulda ar katru gadu man kļūst arvien vairāk nepieciešamāka, tur gribas vienkārši atrasties. Man ir Siguldā kādi trīs ļoti mīļi skati – viens no tiem ir Gleznotāju kalns, tad Ķeizarkrēsls, tad pie Jaunās pils Siguldā arī ir ļoti skaists skats. Nu, jā, tur it kā pazūd laiks, tu tur gribi atrasties, tās sajūtas ir ļoti spēcīgas," saka Artis Gāga.

Multimediālā koncerts pamatā būs jauna dziesmu programma, ko ar tautasdziesmu vārdiem par Gauju sakomponējis Artis Gāga. Programmu caurvij vairāki tēmu loki, kas atklāj latvieša saiknes ar Gauju dažādos kontekstos:

„Būs vairāki tēmu loki – Gauja kā likteņupe, asinsrite visai senlejai, kur visa dzīve ir ritējusi – tur dravniekam ozoliņš peld Gaujā ar visām bitītēm, tur caur Gauju ir meitas daiļums aprakstīts. Bet, protams, visvairāk tautasdziesmās izskan prieks par Gaujas daiļumu, skaistumu. Bet ir arī traģiskas lietas tur iekšā. Kopumā mūzikā izskanēs kādi pieci tēmu loki."

Ļoti svarīga loma koncertā būs tieši videi, kur tas notiks, un, proti, tas izskanēs pie bijušā Siguldas pilsētas ūdenstorņa Lakstīgalas ielā 9B, kas pēc renovācijas kļuvis par atraktīvu pilsētas arhitektūras objektu, kur ļoti organiski senatne satiekas ar mūsdienām:

„Jā, tas ir simboliski, jo senāk tur arī atradies ūdens, kad ūdenstornis vēl funkcionēja, un arī ģeogrāfiski – tornis atrodas gravas malā. Tā kā viss šis kopums inspirēja mani."

Skatītāji koncerta laikā atradīsies zālājā vai pie ūdenstorņa uz ielas, kas uz koncerta laiku būs slēgta. Koncerta dalībnieki savukārt torni apdzīvos dažādos līmeņos, jo mūziku papildinās arī Edija Eversa veidotās gaismas un dejotāju Karīnas Lapšinas un Naura Miķeļa Gobas kustību partitūra.

Līdzās mūzikas autoram Artim Gāgam, kurš pats spēlēs saksofonu, perkusijas un dziedās, koncertā piedalīsies arī izcilas balss īpašniece Arta Jēkabsone, kura jūlija sākumā ieguva 1.vietu slavenā Montrē džeza festivāla vokālistu konkursā. Muzicēs arī Kristaps Vanadziņš, Toms Poišs un Ivars Arutunjans.

Multimediālais koncerts „Upe, upe, Gauja, Gauja” notiks 6.augustā deviņos vakarā, ieeja tajā ir bez maksas. Skatītāji aicināti ņemt līdzi pledus sēdēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti