Panorāma

Palielinās finansējumu bērnu ēdināšanai skolās

Panorāma

Mākslas objekti Cēsu ebreju piemiņai

Komponistēm Ritmanēm pasniedz Triju Zvaigžņu ordeni

Komponistes Lolita un Brigita Ritmanes saņem Triju Zvaigžņu ordeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts prezidents Egils Levits pirmdien pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni komponistēm Lolitai Ritmanei un Brigitai Ritmanei par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā, informēja prezidenta kancelejā.

Komponistei Lolitai Ritmanei Latvijas valsts augstākais apbalvojums piešķirts par izcilo radošo ieguldījumu latviešu mūzikā un kultūrā, latviešu kultūras stiprināšanā un Latvijas vārda popularizēšanā pasaulē. Ritmane komponējusi daudz latviešu solo un kora dziesmu, mūziku simfoniskajam orķestrim, kantātes, kā arī mūziku vairākām dziesmuspēlēm. Tāpat viņa komponējusi mūziku filmai “Dvēseļu putenis”. 

Valsts prezidents Egils Levits un komponiste Lolita Ritmane
Valsts prezidents Egils Levits un komponiste Lolita Ritmane

Pasniedzot Triju Zvaigžņu ordeni Lolitai Ritmanei, Levits teica: “Latvijas valsts atzīst jūsu devumu latviešu kultūrai par ārkārtīgi svarīgu. Mani personīgi visvairāk uzrunā divi jūsu darbi. Viens ir mūzikls “Eslingena”, un otrs ir mūzika filmai “Dvēseļu putenis” – bez jūsu ieguldījuma šī filma negūtu tādus panākumus un nebūtu ieguvusi to vietu latviešu kultūrā, kāda tai ir tagad.”

Savukārt komponistei, pianistei, diriģentei un pedagoģei Brigitai Ritmanei Latvijas valsts augstākais apbalvojums piešķirts par mūža ieguldījumu latviešu kultūrā un latviskuma stiprināšanā ārpus Latvijas. Brigitas Ritmanes komponētā dziesma “Manai tautai” ar viņas tēva Andra Ritmaņa dzeju, kuru izpildīja latviešu dziedātāja Ieva Akuratere, ir kļuvusi par Latvijas Trešās atmodas laika neoficiālo himnu. Ritmane savas profesionālās zināšanas un pedagoģes prasmes nesavtīgi likusi lietā latviešu skolās un nometnēs ASV. Ritmane bijusi virsdiriģente 10 Rietumkrasta Latviešu dziesmu svētkos, vadījusi korus, palīdzējusi muzikālajā izaugsmē daudziem Amerikas latviešu talantiem.

Atskatoties uz Brigitas Ritmanes darbību, Valsts prezidents atzīmēja: “Jūs esat iegājusi ne tikai Latvijas kultūras vēsturē, bet arī mūsu atmodas vēsturē ar jūsu komponēto dziesmu “Manai tautai”. Tas ir paliekošs ieguldījums – atmoda vienmēr identificēsies ar “Manai tautai”, jūsu mūziku un Ievas Akurateres izpildījumu.”

Valsts prezidents Egils Levits un komponiste Brigita Ritmane
Valsts prezidents Egils Levits un komponiste Brigita Ritmane

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti