Kultūras ziņas

Izstāde par filmām, kas uzņemtas Tukumā

Kultūras ziņas

Kā iekļūt UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā?

Ieraksta mūziku filmai "Dvēseļu putenis"

Komponiste Lolita Ritmane ieraksta mūziku filmai «Dvēseļu putenis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Amerikā mītošā latviete Lolita Ritmane ir ieradusies Latvijā, lai Latvijas Radio ierakstu studijā ierakstītu filmas „Dvēseļu putenis” mūziku.

Līdz ar izcilo latviešu izcelsmes komponisti mūzikas ierakstā piedalās arī diriģents Māris Sirmais un Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieki, kā arī īpaši filmai izveidots orķestris. Tajā orķestra producents un Latvijas Lielās Mūzikas balvas laureāts Edgars Saksons apvienojis mūziķus no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas un baleta, kamerorķestra Sinfonietta Rīga un Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas.

Komponiste Lolita Ritmane par mūziku filmai «Dvēseļu putenis»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Komponiste Lolita Ritmane atzīst - ir liels gods, ka viņa uzaicināta ierakstīt mūziku filmai "Dvēseļu putenis". Pēdējos sešus mēnešus Ritmane rakstījusi mūziku Holivudā uz sintezatoriem. Tagad filmas režisors pirmo reize dzirdēs sakomponēto mūziku dzīvo mūziķu izpildījumā.

"Filmu mūzikā ir tā, ka viss sākas ar stāstu, režisora vīziju. Šajā ziņā [filmas režisoram] Dzintaram Dreibergam bija ļoti specifiska ideja, kā filmu mēs redzam. Mēs visu skatāmies galveno tēlu acīm," stāsta komponiste. "Būdama vecāka par [filmas galveno varoni] Artūru Vanagu, es skatos un ieraugu to situāciju vienā veidā, bet viens sešpadsmit septiņpadsmit gadus vecs jauneklis ieraudzīs to situāciju pilnīgi citā veidā. Tā kā man dažreiz bija drusciņ jāatkāpjas no krasi intensīvām emocijām un pāris vietās jābūt atturīgākai, jo viņš [varonis] nav no dzīves tik daudz pieredzējis. Līdz filmas beigām arī mūzika, es domāju, to atspoguļo, ka viņš ir pieaudzis, tad tā mūzika pieaug."

Mūzikas ierakstu nodrošina Latvijas Radio 1. studijas komanda ierakstu daļas vadītāja Māra Briežkalna un skaņu režisora Vara Kurmiņa virsvadībā. Filmas instrumentācijas konsultants ir Larijas Renčs no ASV, savukārt filmas mūzikas miksēšanu īstenos amerikāņu producents un skaņu režisors – Marks Matsons.

Jau vēstīts, ka pilnmetrāžas spēlfilmas "Dvēseļu putenis" uzņemšana noslēdzās aprīlī. Filmas pirmizrāde plānota šī gada 11. novembrī - tieši 100 gadus pēc strēlnieku uzvaras pār Bermonta armiju un Rīgas atbrīvošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti