Komponiste Evija Skuķe uzvar konkursā Itālijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunā komponiste, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ceturtā kursa studente, kora "Kamēr..." dziedātāja Evija Skuķe uzvarējusi starptautiskajā kompozīciju konkursā Itālijā.

Evijas Skuķes stīgu kvartetam sacerētais opuss ar nosaukumu "Trans(S)" atzīts par vislabāko 392 kompozīciju konkurencē instrumentālās mūzikas kategorijā desmitajā Starptautiskajā kompozīciju konkursā "Citta di Udine".

Skaņdarbs apbalvots ar konkursa galveno prēmiju - 1000 eiro, turklāt oktobrī tas tiks atskaņots arī koncertā Udīnē. Balvā ietilpst arī kocertizpildījuma ieraksts.

Sarunā ar "Klasiku" Evija Skuķe atzīst, ka par uzvaru bijusi pārsteigta: "Esmu neizpratnē. Neuzskatu, ka darbs būtu "ūberprofesionāls" - uzrakstīju to tāpēc, ka vienkārši gribējās. Par konkursu biju pat paspējusi aizmirst, kad pēkšņi saņēmu e-pastu, ka esmu uzvarējusi."

Evija Skuķe atklāj, ka dalība konkursā bijusi tikai 30 eiro. Viņa stāsta, kādi bijuši konkursa noteikumi un priecājas par to, ka nav vajadzējis sūtīt ierakstu - pieticis vien ar partitūru.

Par skaņdarba nosaukumu jaunā komponiste saka: "Tas ir duāls: "trans" kā bišu tēviņš un "transs" kā ķermeņa un prāta stāvoklis." Savukārt muzikālajā ziņā opuss tapis kā visai komplicēts rezultāts tam, ka Evija Skuķe reiz nolēmusi izanalizēt kādas sev visai tuvas amerikāņu grupas dažādu dziesmu ģitāras solo.

Sarunā ar "Klasiku" jaunā komponiste stāsta arī par vasaras notikumiem - meistarkursiem Siguldā, Latviešu mūziķu svētkiem Madonā, kā arī par gaidāmajiem starptautiskajiem jauno komponistu meistarkursiem Mazsalacā.

"Siguldas meistarkursos pirmoreiz piedalījos pirms diviem gadiem, savukārt Madonā - pērn. Šoreiz Siguldā valdīja mazliet lielāks haoss - brīvie grafiki diemžēl nenāca par labu. Žēl arī, ka neizdevās izveidot jaukto kori, savukārt nodibinājām savu alternatīvo korīti, ar kuru atskaņojām to, ko bijām nule sacerējuši," stāsta Evija Skuķe.

Savukārt uz Madonas meistarkursiem, saskaņā ar nolikumu, šoreiz bijis jāierodas ar gandrīz gatavu jaundarbu. "Tiekoties ar meistardarbnīcas vadītājiem Gundegu Šmiti un Mārtiņu Viļumu, sapratu, ka nekas labs no manas topošās kompozīcijas nebūs un viss jāsāk no jauna. Bet nekas, uzrakstīju! Un rezultātā ieguvu publikas simpātijas," saka Evija Skuķe.

Šovasar par atpūtu viņa nedomā: šonedēļ priekšā dziedātāja Armanda Siliņa rīkotais alternatīvais kamermūzikas festivāls "Sansusī", bet jau svētdien jābrauc uz Mazsalacu. No šeit rīkotajiem meistarkursiem Evija Skuķe sagaida jaunus kontaktus ar radošajiem cilvēkiem - komponistiem, izpildītājmāksliniekiem un pedagogiem: "Tas ir lielākais ieguvums no jebkuriem kursiem," norāda jaunā komponiste.

Par bakalaura diplomdarbam Latvijas Mūzikas akadēmijā Evija Skuķe saka: "Tas būs kas grandiozs un masīvs: daudz cilvēku, daudz skaņu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti