Kultūras ziņas

Sākas festivāls "Rīgas Ritmi 2021"

Kultūras ziņas

Imantdiena radio ēterā

Paulam Dambim – 85

Komponistam Paulam Dambim – 85; jubilejas koncertā pirmatskaņos jaundarbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

30. jūnijā 85. dzimšanas dienu svin komponists, pedagogs, ērģelnieks un diriģents Pauls Dambis. Jubilejai par godu no Rīgas Doma tiešsaistē tiks atskaņota koncertprogramma, kuras galvenais notikums ir pirmatskaņojums balsij, saksofonam un ērģelēm. Komponists sava darba oriģinālo nošu partitūru sākumā mūziķiem iedevis rokrakstā, tādējādi apliecinot lielu uzticēšanos darba atskaņotājiem.

Pauls Dambis jaunībā apguvis ērģeļspēli un arī strādājis par ērģelnieku un diriģentu Jelgavas Svētās Annas baznīcas draudzē. Taču komponists savā daiļradē ir bijis ļoti daudzpusīgs – sarakstījis četras operas, simfonisko un vokāli instrumentālo mūziku, sadarbojies ar visiem profesionālajiem Latvijas teātriem, rakstījis mūziku vairāk nekā 30 latviešu filmām. Taču ērģeļu skanējuma vērienīgā forma, iespējams, atbilst viņa muzikālajam garam vispilnīgāk.

“Pirmatskaņojums ir izvērsts triptihs, trīsdaļīgs stāsts, liecinieka stāsts par barikādēm. Jārezervē tam laiks, jo Pauls Dambis nepiedāvā pirmajās sekundēs melodiju, ko jūs pēc tam dungosiet vairākas dienas, tas ir peldējums skaņās, un tas arī ir tas piedzīvojums tiem, kas varbūt kaut ko zina par latviešu tautas dziesmām, ieskanēsies kāda karavīra dziesma, bet Dambis to izmanto, lai veidotu lielu formu,” par jaundarbu, kas pirmatskaņojumu piedzīvos jubilejas koncertā, stāsta ērģelniece Kristīne Adamaite.

2019. gadā komponists saņēma Lielo mūzikas balvu par mūža ieguldījumu, taču viņš turpina komponēt, tam apliecinājums arī pirmatskaņojums jubilejas koncerta programmā – balsij, saksofonam un ērģelēm. Ir jāpazīst komponista muzikālā domāšana, lai atskaņotu jaundarbu

Kristīne Adamaite atzīmē: “Tas process patiesībā ir, es teiktu, pat ļoti intīms un satraucošs, jo tā pirmā versija, kā es saņēmu, ir komponista rokrakstā. Un, lai arī ir grūtāk, bet tur mēs, protams, redzam to cilvēcisko pieskārienu un impulsu, un es domāju, ka man tas palīdz.”

Paula Dambja jubilejas koncertā izskanēs arī atpazīstamākie komponista darbi.

Ērģelniece Ilona Birģele stāsta: “Pabeidzot studijas mūzikas akadēmijā, nāca piedāvājumi uzstāties ārzemēs, un man bija nepieciešama kāda skaista, krāšņa, efektīga latviešu mūzika, un es sāku meklēt un atradu Paula Dambja “Toccata alla fantasia” tā bija man pirmā tikšanās.” Paula Dambja skaņdarbu notis līdz šim izdotas maz, ērģelniece Ilona Birģele griezās pie sava mūzikas pedagoga Tālivalža Dekšņa atraitnes Edītes Deksnes, kura, pārskatot profesora arhīvu, atrada vairākus nepublicētus Dambja skaņdarbus, kas tika iekļauti šajā koncertā.

“Iespējams, ka Paula Dambja ērģeļmūzika vēl gaida savu atklājēju, iespējams, ka šī vakara pasākums varētu būs viens solis uz to,” spriež Kristīne Adamaite.

Klausītāji varēs baudīt jubilāra Paula Dambja mūziku tiešraidē no Rīgas Doma 30. jūnijā pulksten 19.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti