Dienas ziņas

Jūras spēku flotilei jauns komandieris

Dienas ziņas

Ziemeļlatgales uzņēmējus informē par ES finansējumu

Komponistam Jēkabam Graubiņam – 130

Komponista Jēkaba Graubiņa 130.jubilejā viņa dzimtajā pusē notiek pianistu konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šogad atzīmē komponista un pianista Jēkaba Graubiņa 130. gadadienu. Kā veltījums komponistam Graubiņa dzimtajā pusē Līvānos aizritējis arī jauno pianistu konkurss. 

Jēkabs Graubiņš bija latviešu komponists, mūzikas kritiķis un pedagogs. Viņa vārdā nosauktā Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skola sadarbībā ar 70 mūzikas skolām Latvijā ik gadu rīko Jēkaba Graubiņa Jauno pianistu konkursu. Šogad konkurss veltīts 130. jubilejas gadadienai.

Lai godinātu komponista piemiņu, galvenais konkursa noteikums bija izpildīt  vienu no Jēkaba Graubiņa tautas dziesmu apdarēm.

10 gadu laikā konkursā piedalījušies teju 500 jauno pianistu. Spēlējot žūrijas un skatītāju priekšā, konkursa dalībnieki pilnveido savas uzstāšanās prasmes un pieredzi,  kā arī popularizē novadnieka komponista mūziku.

Viena no konkursa žūrijas pārstāvēm Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas pedagoģe Sandra Jalaņecka atzīst - galvenais konkursa uzdevums ir atklāt jaunos pianistus. Latvijā pazīstamā pianiste Sandra Jalaņecka ir studējusi pie Graubiņa meitas Ilzes Graubiņas, kā arī vienmēr uzstājās komponista jubilejas koncertos.

“Šādi pasākumi Latvijā ir daudzi, konkursi dažādi, tas palīdz, šie bērniņi parādās, mēs viņus ari ieraugām. Mēs esam izauguši arī līdz tam, ka spēlē arī vidusskolēni,” stāsta Jalaņecka.

Stingrākais ceļš uz mūziķa karjeru ir pierādīts caur Latvijas 145 mūzikas un mākslas skolām, deviņām mūzikas vidusskolām un vienu Mūzikas akadēmiju. Tomēr Jēkaba Graubiņa Līvānu mūzikas un mākslas skola direktors Gunārs Luriņš skaidro, ka tikai 10% no katras mūzikas skolas audzēkņiem izvēlas savu profesiju veltīt mūzikas jomai.

 “Sākoties spēlēt, ne visiem izdodas [izturēt] līdz beigām, jo tas ir grūts darbs, apmācības ir astoņi gadi,” saka Gunārs Luriņš.

Skolas direktors atzīst, ka ir iespēja arī palielināt skolēnu skaitu, taču, ja novadā nav skolotāja, kurš spēj pasniegt stundas konkrētā instrumenta spēlē, tad skolēnu arī nebūs, tādēļ šobrīd galvenais uzdevums ir noturēt esošo skolēnu skaitu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti