Komponista Aleksandra Kublinska atbalstam rīko labdarības koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Komponista Aleksandra Kublinska ieguldījums Latvijas mūzikas attīstībā ir ļoti nozīmīgs, pirms desmit gadiem tas novērtēts arī ar Latvijas Mūzikas ierakstu Mūža balvu. Kopumā Kublinskis ir aptuveni 200 dziesmu autors, pašas populārākās ir „Noktirne” un „Zemeņu lauks”. Šobrīd komponistam ir vajadzīga palīdzība, jo pirms pusgada viņš pārcieta smagu insultu, un atlabšanas process ir lēns, bet cerīgs.

Lai savāktu līdzekļus viņa rehabilitācijai, 5.augustā koncertzālē „Rīga” notiks labdarības koncerts. Tajā uzstāsies grupas „Eolika”, „Credo” un „Keksi”, Žoržs Siksna, Viktors Lapčenoks, Vjačeslavs Mitrohins un Viktors Zemgals ar grupu.

Aleksandrs Kublinskis sadarbojies ar ļoti daudziem mūziķiem, un daļa no viņiem tagad apvienojušies labdarības koncertā komponista atbalstam. Koncerta dalībnieku vidū būs arī Viktors Zemgals:

„Mans pienākums ir noteikti tur būt, jo mana iepazīšanās ar Kublinski personiski notika 1976.gadā, kad viņš mani no pašdarbības ansambļa uzaicināja uz „Jūrmalas balsīm”, tā kā es uzskatu, ka Kublinskis ir tas cilvēks, kurš mani „pacēla” uz lielās skatuves. Priekš manis tas bija ļoti liels pagodinājums no tāda komponista puses, jo toreiz Kublinskis un Pauls, viņi kaut kur tā diezgan vienādi kotējās. Tā kā patiesībā Aleksandrs Kublinskis ir tas, kurš mani iecēla saulītē”.

Viktors Zemgals vēlāk dziedājis arī slavenajā „Eolikā”, un tieši tai tapušas pašas populārākās Aleksandra Kublinska dziesmas – „Zemeņu lauks” un „Noktirne”. Pats komponists savulaik intervijā Latvijas Radio atklāja „Noktirnes” tapšanas stāstu: reiz vasarā atvaļinājuma laikā viņš nakšņojis teltī pie Lielupes, bet viņa naktsmieru iztraucējis uzmācīgu mušu bars un viņš bijis spiests doties prom:

„Nojaucu telti un gāju uz pēdējo elektrisko vilcienu lēnām. Man bija tādi mokasīni, kurpes ar ādas papēžiem, un es tā gāju, un tie soļi tā pa to asfaltu… Un tāds mēness, un ar to sākās viss,” atceras Aleksandrs Kublinskis.

Viktors Zemgals Aleksandru Kublinski raksturo kā lielisku melodiķi, kura kompozīcijas spēj patiesi saviļņot un aizkustināt:

„Viņš nav popmūzikas radītājs, viņam vairāk ir tādas džeziskas harmonijas un sekvencītes iekšā. Bet viņa dziesmas ir ļoti melodiskas, tādas, kas „paņem” un „aizķer”.' Piemēram, „Zemeņu lauks” – tad, kad mēs esam uz skatuves un kad tā skan kā pēdējā, mēs redzam, ka vienaldzīgo vienkārši nav. Tā ir pērlīte”.

„Zemeņu lauks” neapšaubāmi skanēs arī Aleksandra Kublinska atbalsta koncertā. Pēc smagā insulta komponists lēnām atveseļojas, tomēr, lai viņš atsāktu pilnvērtīgu dzīvi, ir nepieciešama rehabilitācija, un tai arī tiks vākti līdzekļi koncertā, stāsta tā organizators, kuru arī vieno cieša sadarbība ar komponistu, - Vladimirs Sisojevs.

„Viņu 9.decembrī piemeklēja insults, un no tā laika viņš cīnās ar sekām. Tagad viņam drusku palicis labāk. Viņš sācis braukāt ar ratiņiem un runāt. Pašā koncertā viņš acīmredzot nebūs, tāpēc ka var uzjundīties emocijas un, nedod Dievs, tas var viss atkārtoties. Viņš tajā laikā būs sanatorijā,” saka Vladimirs Sisojevs.

Aleksandram Kublinskiem veltītais labdarības koncerts notiks 5.augustā koncertzālē „Rīga”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti