Dienas ziņas

Zvārtes iezis un Ērgļu klintis nav gatavi tūrisma sezonai

Dienas ziņas

Izmeklē traģisko negadījumu Stendē

Top grāmata par skaņu plašu vēsturi

Kolekcionārs veido grāmatu par Latvijas skaņu plašu vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas skaņu plašu ierakstu pirmsākumi un ziedu laiki, arī ziņas par mūziķiem - tā ir tikai daļa informācijas, kas būs topošajā grāmatā par Latvijas skaņu plašu vēsturi. Tāda apkopojuma Latvijā vēl nav bijis. Grāmata top Kuldīgas novada Rumbas pagasta Birzniekos, jo tur dzīvo skaņu plašu kolekcionārs, grāmatas autors Atis Gunivaldis Bērtiņš.

Kuldīgas novada Rumbas pagasta Birzniekos Atis Gunivaldis Bērtiņš savam mūža vaļaspriekam atvēlējis ne mazums vietas. Te ir patafoni, gramofoni un, protams, plates – jau no pašiem pirmsākumiem, kad tās sāka ierakstīt Latvijā.

Mīlestība uz brīnumu, kurš nāca no platēm, Bērtiņam sākusies sešu gadu vecumā. „Joprojām, kad paņemu plati un klausos, tās ir labākas zāles par balderjāņiem,” saka kolekcionārs.

No Latvijā un Baltijas valstīs pirmās skaņuplašu fabrikas „Bellaccord Electro” izdotajiem ierakstiem Bērtiņa kungam vien izdevies savākt divas trešdaļas. Par godu „Bellacord” 80 gadu jubilejai viņš Latvijas Radio vadījis arī raidījumu „Labākais no "Bellacord"”. Tā laika gaitā savākts tik daudz materiāla, ka viņš ķēries pie grāmatas rakstīšanas.

Neviens muzikologs nav pētījis Latvijas skaņuplašu vēsturi, es jau arī neesmu muzikologs, tikai kolekcionārs, bet ir tik daudz savākts,” skaidro Bērtiņš.

Grāmatā būs apkopota skaņuplašu vēsture 100 gadu garumā. Pašlaik grāmatas manuskripts jau ir pabeigts. Tas ir aptuveni 600 lappušu biezs un tajā ir 300 fotogrāfiju. „Mans paraugs ir šī vācu skaņu plašu vēstures grāmata, fotogrāfijas, apraksti, vēsture, ceru uz kaut ko līdzīgu,” stāsta un rāda grāmatas autors.

Šobrīd grāmatas izdošanai ir izdevies savākt aptuveni pusi no vajadzīgā finansējuma. Ja izdosies piesaistīt trūkstošos līdzekļus, tad grāmatas atklāšanas svētki būs Kuldīgas pilsētas svētku laikā jūlijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti