Kultūras ziņas

"Kurts Fridrihsons" dodas pie skatītājiem

Kultūras ziņas

Kamermūzikas un dzejas vakars Liepājas muzejā

Rīgā tiekas pūšaminstrumentu virtuozi

Koka pūšaminstrumentu simpozijā studentus apmāca izcili mūziķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sākot no otrdienas līdz pat 13.oktobrim vispirms Latvijas Mūzikas akadēmijā, pēc tam arī  Liepājā risinās V Starptautiskais koka pūšaminstrumentu simpozijs. Mākslinieciskajās un tehniskajās pūšaminstrumentu spēles gudrībās ar jaunajiem mūziķiem dalīsies izcilie simpozija viesi – Eiropā atzīti solisti un augstskolu pasniedzēji no Austrijas, Nīderlandes, Vācijas, Igaunijas un Čehijas.  

Viens no izcilākajiem simpozija viesiem  ir flautas spēles meistars, pieprasīts solists,  Zalcburgas Universitātes profesors Paolo Tabalione – no viņa ir ko gūt jaunajiem flautistiem.

“Priecājos būt pirmo reizi Rīgā, strādāt ar studentiem  un vērot, kāds būs rezultāts. Man tā  nav problēma – līdzās solokarjerai  mācīt arī studentus.  Tas ir abpusējs guvums, es mācos no viņiem, viņi no manis,” stāsta Tabalione.

Tabalione arī skaidro, ka tas, vai stundās lielāka uzmanība tiek pievērsta muzikālajai pusei vai tehnikai, ir atkarīgs no studenta, no tā, kas tieši viņam ir vairāk vajadzīgs – tehniskie paņēmieni vai izpratne par mūziku.

“Vajadzīgi, protamas, ir abi,” viņš norāda un piebilst, ka nav iespējams pateikt, kuru no studentiem gaida solo karjera un kuru – darbs orķestrī. “Šodien nav viegli būt mūziķim, konkurence pieprasa būt lieliskam abās jomās,” viņš skaidro.  

Jau citā telpā klarnetes spēles meistarklase čehu viesa Karela Dohnala  vadībā. Viņš ir viens no interesantākajiem mūsdienu klarnetistiem, izcils laikmetīgās mūzikas interprets,  Prāgas operas klarnetists un Ostravas Universitātes pasniedzējs. Viņa meistarklases Ŗīgā notiek jau otro reizi.

“Ļoti svarīgi ir, lai studentam  pirmām kārtām būtu  kārtībā tehniskā puse, jo par mūziku varam runāt tikai tad. Protams, liela vērība jāveltī mūzikas stila izpratnei, elpai un frāzējumam, kā piemēram Baha mūzikā,” stāsta Dohnals.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti