Dienas ziņas

Atklāj unikālu vaboļu pasugu

Dienas ziņas

Pieaug interese par tautas mākslu

Kocēnos piemin leģendāro diriģentu Robertu Zuiku

Kocēnos piemin leģendāro diriģentu Robertu Zuiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

4.februārī apritēja gads kopš mūžībā aizgājis latviešu koru kultūras leģenda Roberts Zuika. Kordiriģenta piemiņu godā Kocēnu pamatskolā, kurā diriģents savulaik strādājis. Nu viņš atkal atgriezies savā mūzikas kabinetā, pie sava darba instrumenta - vecā flīģeļa, kur novietota diriģenta portretglezna un atklāts piemiņas stūrītis.

Visu mūžu kopā ar dziesmu. Tai savus 102 dzīves gadus veltījis latviešu koru kultūras leģenda, Dziesmu svētku goda virsdiriģents, kultūras darbinieks, padagogs un publicists Roberts Zuika.

Godinot diriģenta ieguldījumu un piemiņu, Kocēnu pamatskolā izveidots piemiņas stūrītis, kur par diriģentu un viņa mīlestību pret mūziku stāsta foto glezna.

"Viņš pats kaut kad rakstījis savās atmiņās - bet es galvenokārt tomēr esmu skolotājs. Man liekas tā simboliski - viņš atgriežas šeit, Kocēnos, kā skolotājs atkal mūzikas kabinetā," saka Kocēnu pamatskolas skolotāja, novadpētniece Elga Olmane.

Lai gan lielāko dzīves daļu diriģents aizvadījis svešumā, viņš ir savas dzimtenes patriots, un tieši dziesma bijusi tā, kas vienmēr palīdzējusi saglabāt latvietību.

Bijusī Kocēnu pamatskolas direktore Ņina Zavacka atceras diriģentu kā cilvēku ar spēcīgu nacionālo pašapziņu, kuru viņš vēlējās ieaudzināt arī savos audzēkņos: "Tad, kad viņš brauca pie mums regulāri uz izlaidumiem, un pēdējos gadus, kad vairs nevarēja, tad vienmēr man  iepriekšējā vakarā no Kalamazū atskanēja telefona zvans, un viņš teica - tu tikai neaizmirsti pateikt absolventiem Kronvalda Ata vārdus, ka nav svētākas valodas par latviešu valodu un nav mīļākas tautas par latviešu tautu."

Dziesmu spēks jānodod tālāk jaunatnei, jo vienīgi atdotais paliek - tā reiz teicis Roberts Zuika. Stiprinot latviešu dziesmu un kordziedāšanas tradīcijas, diriģents sakārtojis tautasdziesmu krājumu "Lakstīgala", ko dāvanā saņēmušas gan skolas Latvijā, gan latviešu skolas ārzemēs.

"Es kā dziedāt mīlētāja, es tiešām visu "Lakstīgalu" esmu izdziedājusi, visu viņa krājumu. Es esmu tiešām priecīga, ka viņš ir strādājis mūsu skolā, ka viņš te ir bijis," saka Kocēnu pamatskolas absolvente Elīna Fadejeva.

Kocēnu pamatskolā Roberts Zuika strādāja septiņus gadus - no 1936. līdz 1943.gadam, un tā bija vienīgā viņa darba vieta Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti