Kultūras ziņas

"Durvis" un "Savpatība" Limbažos

Kultūras ziņas

Top Mārča Lāča "Revolūcija"

Festivāls bez distances "Var! Būt!"

Ko vērts dot pasaulei. Saruna ar igauņu grupas «Ewert and The Two Dragons» līderi Evertu Sundju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jūlija izskaņā Rīgā, kultūrtelpā “Hanzas perons”, notiks festivāls bez distances “Var! Būt!”, kur divas dienas un naktis uzstāsies kā latviešu, tā arī ārzemju mūziķi. 30. jūlijā uz skatuves kāps igauņu grupa "Ewert and The Two Dragons".

"Ewert and The Two Dragons" ar Latviju ir nozīmīga saikne – latviešu vadītā izdevniecības “I Love You Records” paspārnē tika izdots grupas otrais albums, kas atnesa starptautisku ievērību. Grupa Latvijā ir gaidīti viesi, iepriecinot publiku ar folka un indī iedvesmotām popdziesmām, un “Hanzas perona” festivāls nebūs izņēmums – klausītāji varēs dziedāt līdzi, sarunā ar LSM.lv apstiprināja grupas līderis Everts Sundja (Ewert Sundja). Programmā būs labākās no labākajām grupas dziesmām!

Aiga Leitholde: "Ewert and The Two Dragons" Igaunijā jau ir uzstājušies vairākos festivālos. Kādas sajūtas raisīja atgriešanās uz skatuves pēc ilgās dīkstāves?

Everts Sundja: Sākumā tas bija satraucoši. Protams, ir daudz dažādu lietu, ko grupa var darīt dīkstāves laikā, tāpat es kā dziedātājs varu imitēt kustības spoguļa priekšā, tomēr nekas no šī visa nav tas pats, kas uzstāties klausītāju priekšā. Turklāt ne mazas, bet gan vairākus tūkstošus lielas auditorijas priekšā! Mūsu gadījumā bija pagājis gads, kopš pēdējo reizi bijām koncertējuši. Un pirmais koncerts bija citāda, iedvesmojoša muzikāla pieredze, kas uzlādēja ar lielu enerģiju, motivāciju un deva gandarījumu un pašpārliecinātību. Ir labi iznākt ārā no mēģinājumu telpas, lai spēlētu cilvēkiem, kurus mēs varam redzēt un sajust. Pandēmijas laikā man bija divi koncerti platformā “Instagram”, bet tas nav tas pats. Protams, koncerti internetā paliks atmiņā ar saviem mirkļiem, un tas ir labāk nekā nekas, bet tas nevar aizvietot auditorijas emocijas klātienes koncerta laikā.

Pandēmijas laikā "Ewert and The Two Dragons" iznācis koncertalbums. Pastāsti vairāk!

Šī gada ziemā mēs sapratām, ka ir pagājuši pieci gadi, kopš uzstājāmies Tallinas “Saku Suurhall” arēnā, un, tā kā tobrīd nebija iespēja apmeklēt koncertus, nolēmām šo mazo atskaites punktu atzīmēt. Tomēr labāk, ka koncertieraksts ir pieejams klausītājiem, nevis guļ datora cietajā diskā.

Labi koncertieraksti spēj tevi aiznest atpakaļ laikā, vēl jo vairāk, ja koncerts ir redzēts klātienē!

Jā, tie palīdz vēlreiz izdzīvot mirkli. Dod savdabīgu sajūtu, jo, skaidrs, skatīties koncertu mājās, sēžot dīvānā, nav tas pats, kā piedzīvot to klātienē. Bet, iespējams, ieslēdzas muskuļu atmiņa – tu aizver acis un nonāc atpakaļ tajā vietā – muskuļu atmiņa noteikti varētu palīdzēt.

Kā attīstās kultūras dzīve Igaunijā, pandēmijas ierobežojumiem tiekot mīkstinātiem? Vai cilvēki aktīvi apmeklē koncertus?

Manuprāt, cilvēki labprāt apmeklē koncertus, un pasākumi notiek visā Igaunijā. Dažkārt šķiet, ka ir organizatori, kuri domā, ka mūsu ir vairāk, nekā patiesībā mēs esam – cik ļoti pasākumi tuvu viens otram, notiek katru nedēļas vakaru. Mums šajā vasarā koncerti ir saprātīgā skaitā – pieci koncerti. Šķiet, ka no tā ir lielāka jēga.

Šajā piektdienā "Ewert and The Two Dragons" atgriežas Rīgā. Kas būs jūs programmā? Varbūt kāda jauna dziesma?

Patiesībā mums dotajā brīdī nav jaunu dziesmu. Turpinot tēmu par stūrakmeņiem, šajā pavasarī apritēja 10 gadi, kopš izdots mūsu otrais albums "Good Man Down". No šī albuma aktuālajā programmā esam paņēmuši pārīti dziesmu, kuras gadiem nav spēlētas. Rīgā varēs dzirdēt labākās no mūsu dziesmām. Kas attiecas uz jauno mūziku, teiksim tā – mēs esam tās plānošanas procesā. Mēs visi grupā ticam tam, ka nav kur steigties. Mēs vēlamies ķerties pie dziesmu rakstīšanas tad, kad jutīsim, ka to nevar nedarīt. Mums ir svarīga jēga un iemesls, kas ir pamatā dziesmu rakstīšanai, tādēļ tas prasa laiku – iesim pāri tam tiltam, kad pie tā nonāksim!

Saprotu! Mēdz uzskatīt, ka māksliniekam – mūziķim, dzejniekam – dzīvē ir nepieciešami satricinājumi, kas viņu iedvesmo radīt. Kad dzīve ir harmoniska, tad radīt nav vajadzības. Kā tev šķiet?

Savā ziņā tā ir taisnība. Tomēr man šķiet, ka tas vairāk saistīts ar mākslinieka spēju iztēloties un iedzīvināt dažādas situācijas, kuras pašam nav jāpiedzīvo. Ar laiku tu pret sevi paliec prasīgāks – analizē, ko patiešām ir vērts dot ārā, pasaulē. Tu pārliecinies, ka mūzika un teksts ir viens otru papildinošs, un tam visam ir augstāka nozīme. Tā es to redzu.

"Ewert and The Two Dragons" koncerts, 2019. gads
"Ewert and The Two Dragons" koncerts, 2019. gads

Varbūt nākamās "Ewert and The Two Dragons" dziesmas būs introspektīvākas, vairāk saistītas ar notikumiem personīgajā dzīvē?

Tā var gadīties. Iespējams, šī ir fāze, kas mums pāries. Katrā ziņā mēs lēni mācāmies.

Latvijā mēdzam jokot par lēnajiem igauņiem

Redzi, būs tev virsraksts: mēs lēni izglītojamies!

Noslēgumā – vai vari padalīties ar interesantiem stāstiem, ar kurām šo gadu gaitā apaugušas "Ewert and The Two Dragnos" dziesmas?

Labs jautājums, būtu es zinājis to pirms intervijas... tagad man ir jāpadomā. Esmu pārliecināts, ka dziesmas ir piedzīvojušas daudz interesantu stāstu. Protams, ierasti ir tie stāsti, kad cilvēki ir pārpratuši dziesmu tekstus. Tas, manuprāt, klausītājam ļauj dziesmu padarīt par savējo, piešķirot tai jēgu, kāda tobrīd ir vajadzīga.

Mēs nekad nebūtu iedomājušies, ka mūsu dziesma "(In the End) There’s Only Love" tiks izmantota “McDonald's” reklāmā Francijā, Nīderlandē un Beļģijā. Tas bija jau pirms vairākiem gadiem. Tobrīd notika olimpiskās spēles un “McDonald's” bija sagatavojis glāzes olimpisko riņķu krāsās, reklāmā sakot, ka galu galā paliek tikai mīlestība – “In the end there’s only love”. Mēs nebūtu iedomājušies, ka tā tas notiks, tāpēc bijām ļoti priecīgi. Un, protams, algas diena arī bija ļoti laba.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti