Ko mums nozīmē «Positivus» festivāls? Atskats uz svētdienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 20. līdz 22. jūlijam Salacgrīvas Piejūras parkā norisinājās ikgadējais “Positivus” festivāls, uz kuru šogad braucu ar konkrētu mērķi – piedzīvot “Nick Cave and the Bad Seeds” koncertu.

Festivāla teritorijā ierados laicīgi, lai dzirdētu vēl citus māksliniekus. Nenoliedzami, festivāls šogad ir mainījies – ir vairāk vietas un līdz ar to arī vieglāka, brīvāka sajūta, liekot uzdot retorisku jautājumu, kāda vieta mūsu vasarā ir “Positivus” festivālam?

Šogad “Positivus” festivāla programmā bija ļoti daudz Latvijā radītas mūzikas – festivāls ir labs sākuma punkts: jaunai grupai, jaunai programmai, tūrei.  Tā, piemēram, grupai “Satellites LV” festivāls saistās ar svarīgu notikumu: “Mūsu stāsts iet roku rokā ar “Positivus” festivālu. "Satellites LV" atkalapvienošanās 2006. gadā sakrita ar “Positivus” pirmsākumiem. Mūsu pirmās jaunradītās dziesmas, kā "Dienasgaismas detaļas", "Vēlos, lai tu zini", tika pirmatskaņotas tieši uz “Positivus” skatuves. Ja reiz pēc tik lielas pauzes atgriežamies uz skatuves, vēlējāmies piedāvāt jaunu programmu. Pēc tam bija ļoti patīkami lasīt Ulda Rudaka rakstīto "Rokupācijā", ka viņš esot bijis līdz asarām aizkustināts,“ stāsta Jānis Žilde, uzsverot  – “Satellites LV”  šeit nav uzstājušies vien tajos gados, kad grupai nav bijusi  jauna koncertprogramma.

 

#satelliteslv #paldies ? #fanumīlestība

A post shared by Satellites LV (@satelliteslv) on Jul 22, 2018 at 8:47am PDT

 

Pēdējos gadus arī darbīgie “DaGamba” ir stabilā vietā “Positivus” programmā. Klasiski skolotie “DaGamba” patiesībā ir viena no spēcīgākajām Latvijas rokgrupām – pašpārliecināti viņi diriģē publiku, dumpinieciski sajauc žanru robežas, dodot mums plašu iztēles brīvību.

Šogad klausītāji varēja iepazīt vairākus pavisam jaunus projektus, tostarp elektrisko “Praga II” un postroka “Nesen”.  Tad nu jautāju vienam no šo jauno projektu dalībniekiem – Aleksim Lūriņam – cik  reizes mūziķis var debitēt? Aleksis atbildēja šādi: “Debitēt var simts un miljons reižu – kamēr vien top kaut kas jauns. Man pēdējā laikā ir mazāk koncertu, un šodien biju nedaudz uztraucies. Koncertus nospēlēju un secināju, ka viss ir riktīgi forši! Varu spēlēt šortos, basām kājām, kas ir ļoti labi!”

Pievakarē uz lielās skatuves kāpa “LAUV” – latviešu izcelsmes populārās mūzikas producents un arī izpildītājs, kas dzīvo un strādā ASV. “LAUV” mūzika nav uzbāzīga, un tomēr tā ir prātā paliekoša. Publika priekšnesumam dzīvoja līdzi.

Savā ziņā “LAUV” materializē mūsu sapni par to, ka Latvijai reiz būs savs mūzikas Kristaps Porziņģis.

Nepazīstot tabu tēmas

Niks Keivs ar grupu Latvijā, “Arēnā Rīga”,  uzstājās 2006. gadā. Diemžēl ne šo, ne citus koncertus man nebija izdevies apmeklēt. Gaidot “Nick Cave and the Bad Seeds” “Positivus” festivālā, biju apskatījusi potenciāli sagaidāmās dziesmas, starp kurām nebija manas iecienītākās. Koncertā sapratu, ka patiesībā Keivs varēja izpildīt jebkuru dziesmu. Šis koncerts bija kas vairāk par dziesmu atrādīšanu. Šis koncerts bija kopējā mirkļa radīšana – mēs visi kļuvām par Nika Keiva “sliktajām sēklām”.

Skatuve bija sadalīta divos plānos – dziļumā spēlēja grupa, savukārt pats Keivs jau ar pirmo dziesmu devās pie skatītājiem, cilvēku roku jūrā, kur būtībā palika visu koncertu. “Nick Cave and the Bad Seeds” mūzika ir ekspresīva un dziesmu vārdi – simboliski, teiksmaini un baisi, nepazīstot tabu tēmas. Keiva dziedāšanas veids ir deklamējošs, brīžiem vārdi tiek izkliegti, brīžiem nomurmināti, un šis šķietamais defekts šoreiz bija mākslinieciska ekspresija – veids, kā attēlot cilvēka vājumu.

Nika Keiva mūziku varētu salīdzināt ar sengrieķu traģēdiju, kurā protagonists veltīgi cīnās pret savu dievu nolemto likteni. Arī Niks Keivs ved sarunas ar Dievu,  pielaikojot suģestējoša pravieša lomu.

 

This is magical - @nickcaveofficial ✨ ?: @kristsll

A post shared by Positivus Festival (@positivus) on Jul 22, 2018 at 12:57pm PDT

 

Lai gan viss tagad izklausās tik ļoti nopietni, ar humora izjūtu mūziķiem viss ir vislabākajā kārtībā. Tā ir nešpetna un melna, tomēr arī cilvēciska. Ne vienu reizi vien, koncertā komunicējot ar  faniem, Niks sirsnīgi smaidīja, sasmējās un samīļoja cilvēkus. Noslēgumā uz skatuves atradās vieta kādiem 35 klausītājiem, ar kuriem kopā viņš izpildīja slaveno dziesmu “Stagger Lee”. Protams, netrūka arī ironijas par popkultūru – par to, kā ierasti grupas mēģina izveidot saikni ar klausītājiem, liekot publikai līdz apnikumam atkārtot triviālas frāzes, šoreiz –  “jē, jē, jē”.

Kopā “Nick Cave and the Bad Seeds” “Positivus” festivālā izpildīja 16 dziesmas, tajā skaitā “Do you Love me?“,  “The Weeping Song”, “From Her to Eternity”, “Into my arms”, dziesmas no jaunākā albuma “Skeleton Tree” un citas.

Ko vēl piebilst? “Nick Cave and the Bad Seeds” ir viens no vislabākajiem “Positivus” festivāla koncertiem, kura pieredzi novērtēsim vēl pēc gadiem. Būs interesanti vērot, kā "Positivus" festivāls veidos savu 2019. gada programmu, jo šis pasākums gadu gaitā, manuprāt, ir kļuvis par svarīgu klausītāju muzikālās gaumes skolotāju. Jautājums, vai mēs gribam skoloties?

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti