Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

"Kultūrdevā" viesojas dokumentālo filmu režisors Vitālijs Manskis

Kultūrdevas ABC: operdziedātājs Samsons Izjumovs

Ko ir dziedājis baritons Samsons Izjumovs?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Operdziedātājs Samsons Izjumovs ir dzimis 1950. gadā Daugavpilī – aktrises un teātra administratora ģimenē. Kad 1960. gados tika likvidēts Daugavpils teātris, ģimene pārcēlās uz Minsku. Vēlāk viņa vecāki atgriezās Latvijā, lai strādātu Valsts Rīgas Operetes teātrī. Izjumovs ir absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas (tagad – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas) Vokālo nodaļu.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Latvijas Nacionālajā operā un baletā viņš debitēja galvenajā lomā Pētera Čaikovska operā "Jevgeņijs Oņegins". Profesionālās karjeras laikā Izjumovs ir dziedājis galvenās lomas gandrīz visās klasiskajās pasaules operās – Verdi "Traviatā", Pučini "Madama Butterfly", Čaikovska "Pīķa dāmā", Rahmaņinova "Aļeko" un daudzās citās. Latvijas Nacionālajā operā un baletā viņš ir nostrādājis vairāk nekā 40 gadu.

Izjumova baritona tembram piemīt samtaina nokrāsa un silts skanējums, bet uz skatuves viņš žilbina skatītājus ar savu no vecākiem mantoto aktiera talantu un dabas doto harismu. Izjumova plašajā repertuārā ir tādas galvenās baritona lomas kā Nabuko, Rigoleto, Makbets, Skarpija, Jevgeņijs Oņegins, Tomskis, Šarpless, Poza, Žoržs Žermons, Boriss Izmailovs, Aļeko, Dēmons, kā arī solo partiju vokāli Mocarta, Verdi, Forē un Brāmsa rekviēmos. Viņam ir arī plašs kamermūzikas repertuārs, ar kuru viņš uzstājies gan Latvijā, gan ārpus dzimtenes robežām.

Samsons Izjumovs Nabuko lomā
Samsons Izjumovs Nabuko lomā

Izjumovs ir koncertējis Krievijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Polijā, Holandē, Austrijā, Itālijā, Šveicē, Beļģijā, Spānijā, Anglijā un Somijā un citur pasaulē. Operdziedātājs ir uzstājies kopā ar ārvalstu diriģentiem Romānu Kofmanu, Valēriju Gergijevu un Jevgeņiju Kolobovu, piedalījies arī Musorgska "Nāves deju un dziesmu" izpildījumā Milānā, Rahmaņinova operā "Aļeko" Parīzē un dziedājis Rimska-Korsakova operā Brēgencas festivālā Austrijā. Ar panākumiem piedalījies arī vairākos starptautiskos vokālistu konkursos, tostarp ieguvis 1. vietu. Georga Otsa starptautiskajā vokālistu konkursā Tallinā. Izjumovs ir liels makšķernieks un sēņotājs, bet mājās labprāt paklausās kaut ko no franču vai itāļu populārās estrādes mūzikas.

Saņēmis Lielās mūzikas balvu par Skarpijas lomu Pučīni operā "Toska" un titullomu Verdi operā "Nabuko", kā arī "Aldara" Starptautisko Gada balvu un "Latvijas gāzes" Gada balvu operā par mūža ieguldījumu. Šogad viņš kopā ar diriģentu Imantu Resni par mūža ieguldījumu saņems arī Lielo mūzikas balvu.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti