Kultūras ziņas

Valmieras Mākslas dienas gaidot

Kultūras ziņas

Rīgā atklāj modernāko kinozāli Baltijā

"Jāņa pasija" Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā

Klusajā sestdienā Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā skanēs «Jāņa pasija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā Klusajā sestdienā tiks atskaņota Johana Sebastiana Baha "Jāņa pasija", kas vēsta par Kristus pēdējām dzīves dienām. Pasija ir balstīta Bībeles tekstā no Svētā Jāņa evaņģēlija.

Johana Sebastiana Baha oratorija "Jāņa pasija" pirmo reizi atskaņota drīz pēc komponista 39.dzimšanas dienas, 1724.gada Lielajā piektdienā. Pasijā atspoguļotais Jēzus ciešanu stāsts ļauj līdzpārdzīvot Ģetzemanes dārza notikumus un stāstu par Jēzus nāvi.

"Tas ir tāds esības mirklis. Tu pārdomā, pirmkārt, pats, kas ir tās tavas vērtības, ko tu dzīvē dari, kāds tu pats esi. Tas ir tāds monumentāls, fundamentāls skaņdarbs, kurā parādās, ar ko cilvēks izdzīvo savu dzīvi - ar nodevībām, ar pārdzīvojumiem, ar prieku, ar daudz dažādām emocijām, ar ko mēs saskaramies. Tas viss tur koncentrējas tādā esences viedā, tā kā tāds koncentrāts. Tāda ir tā mana sajūta, ka tas darbs ir kaut kas pārpasaulīgs," saka dziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa.

Diriģentam Andrim Veismanim šī jau ir trešā sastapšanās ar pasiju: "Šķiet, ka nedaudz labāk saprotu, kā Bahs to ir vēlējies darīt, un ir mainījusies attieksme, kā to atskaņot, un veids, kā šo vēsti pastāstīt kopā ar jauniem māksliniekiem. Un man prieks, ka tādi arvien rodas, izaug un var dziedāt Bahu."

Baha pasiju atskaņos sestdien, 26.martā, Vidzemes kamerorķestris, Emīla Dārziņa jauktais koris un solisti - Jolante Strikaite-Lapiņa, Eduards Vāciets un citi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti