Klavieru kvartets «Rix» piedāvā izbaudīt «Vīnes vilinājumu» Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdien, 12. februārī, pulksten 17 “Lielā dzintara” Kamerzālē koncertēs klavieru kvartets "Rix", piedāvājot klausītājiem programmu "Vīnes vilinājums", lsm.lv pavēstīja "Lielā dzintara" pārstāve Elizabete Hartmane.

Koncertprogrammā “Vīnes vilinājums”, kuru kvartets piedāvās Liepājas klausītājiem, ietverti skaņdarbi, kas glezno Vīnes gaišo un nepiespiesto atmosfēru un kuru autori cieši saistīti ar šo pilsētu: Johannesa Brāmsa Klavieru kvartets “Verters", Gustava Mālera Klavieru kvartets un vēlīnā romantisma estētikā rakstītā Ērika Volfganga Korngolda svīta neparastam sastāvam - divām vijolēm, čellam un vien ar kreiso roku spēlējamām klavierēm.

Apvienībā "Rix" jau vairāk nekā 20 gadus kopā muzicē četri izcili mūziķi, kas vienlaikus ir draugi un domubiedri – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķis un koncertmeistars, vijolnieks Sandis Šteinbergs, Bergenas filharmoniskā orķestra altu grupas koncertmeistare Ilze Kļava, Tamperes filharmoniskā orķestra čellists Reinis Birznieks un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, pianists Jānis Maļeckis.

"Rix" klavieru kvartets ieskaņojis vairākus albumus, tostarp, O.Mesiāna "Kvartets laika galam", Pētera Vaska un Tālivalža Ķeniņa klavieru kvartetus, kā arī albumu ar Riharda Štrausa, Johannesa Brāmsa un Kamila Sensānsa skaņdarbiem klavieru kvartetam. Gūstot atzinību un ievērību, kvartets uzstājies Latvijā, Skandināvijā, Čehijā un ASV, kā arī 2004.gadā kameransamblis saņēmis Latvijas augstāko apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu.

"Rix" klavieru kvartets dibināts 1993.gadā, kad altiste Ilze Kļava, čellists Reinis Birznieks un vijolnieks Sandis Šteinbergs satikušies pianista, profesora Jāņa Maļecka kameransambļa klasē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Radošās sadarbības veiksmes un savstarpējās sapratnes vieglums visiem četriem kaldināja pārliecību, ka savi mūziķa talanti jāapvieno un jākļūst par pastāvīgu kameransambļa vienību.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti