Benefice

LMB 2017. Gada jaunais mākslinieks - Kristīne Balanas, Matīss Eisaks, Maija Kļaviņa

Benefice

LMB 2017. Gada uzvedums - "Tanheizers", "Zenīts" un "Ainadamar"

LMB 2017. Par izcilu darbu ansamblī - Ieva Saliete, Ieva Upatniece, Santa Vižine

Klavesīniste Ieva Saliete - «Lielās mūzikas balvas 2017» nominante

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Kamermūzika – tā ir saskaņa ar sevi, pilnīga saskaņa ar instrumentu un mūziķiem sev apkārt. Atvērtība… Es nezinu, vai kādā citā jomā šīs sajūtas varētu sastapt. Esmu laimīga, ka spēlēju kamermūziku," atzīst klavesīniste Ieva Saliete, kuras sniegumu pērn "Lielās mūzikas balvas 2017" žūrija novērtējusi ar nomināciju kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" (Ievas konkurentes šajā kategorijā - čelliste Ieva Upatniece un altiste Santa Vižine).

Īpaši tiek slavēta Ievas sadarbība ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra māksliniekiem kamermūzikas programmās, "Sinfonietta Rīga" mūziķiem, kamerkori "Ave Sol" Pērsela operā "Didona un Enejs".

Inta Zēgnere: Kur tevi sasniedza priecīgā ziņa par nomināciju, un vai tas bija pārsteigums?

Ieva Saliete: – Protams, ka tas bija pārsteigums! Tieši tobrīd vingrinājos, kad sāka nākt apsveikumi. Tikai neviens nebija minējis, par ko... Tā ka vispirms bija jānoskaidro, un rezultātā pārsteigums bija liels.

– Kas tev pašai pērn sagādāja lielāko prieku?

– Sezona kopumā bija skaista un daudzpusīga: no Klaudio Monteverdi līdz Alfrēdam Šnitkem, Rihardam Dubram un Pēterim Vaskam, no lielformas darbiem līdz kamermūzikai un solospēlei. Lielākais izaicinājums bija Šnitkes Koncerts vijolei, ko atskaņoju kopā ar "Sinfonietta Rīga".

Izrādījās, ka tur ir tik apjomīga klavesīna partija... Paņēmu notis un nodomāju - šo nu gan nevarēšu nospēlēt. Galu galā mācījos tā, kā vēl nekad savā mūžā, un – izdevās!

– Šobrīd esi Bernē, kur kopā ar savu iemīļoto orķestri "Les Passions de l'Ame" piedalies vairākos orķestra jubilejas koncertos.

– Jā, turklāt piecu dienu laikā esam iestudējuši Baha sešus Brandenburgas koncertus, četras simfonijas, kantāti un vēl dažus kamermūzikas darbus... Taisnā ceļā no Rīgas pie mums atbraucis lieliskais Kristians Bezeidenhauts, kurš spēlēs klavesīnu. Un tagad mani gaida četri dažādi koncerti...

– Kurus no saviem dombiedriem kopīgā muzicēšanā vēlētos īpaši izcelt?

– Esmu sapratusi, ka tieši kamermūzika ir mans vismīļākais dvēseles stāvoklis – to meklēju visur: gan spēlējot lielākos, gan mazākos sastāvos. Nav jau tik daudz šo sastāvu, tāpēc visi ir svarīgi – gan "Les Passions de l'Ame", gan Ilze Grudule un viņas "Kesselberg Ensemble", gan "Sinfonietta Rīga" baroka ansamblis, dueti. Pērn pārsteidzošs jaunums bija satikšanās ar vijolnieku Georgu Sarkisjanu, vēl siltas sajūtas raisa arī "Jettes dienu grāmata" kopā ar Elīnu Apsīti.

Ieva Saliete un Elīna Apsīte koncertā Cimdu Jettiņas piemiņai
Ieva Saliete un Elīna Apsīte koncertā Cimdu Jettiņas piemiņai

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti