Kultūras ziņas

Sākas konkurss "Riga Jazz Stage"

Kultūras ziņas

Vilki satiekas Dabas muzejā

Koncertsērija "Bahs. Pasija. Rīga"

Kļava: «Bahs. Pasija. Rīga» - kultūras galvaspilsētai piemērota uzdrīkstēšanās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Trīs piektdienas pirms Lieldienām lielākajos Rīgas dievnamos skanēs sakrālās mūzikas žanra visnozīmīgākās pasijas. Diriģenta Sigvarda Kļavas izlolotajā koncertsērijā “Bahs. Pasija. Rīga” līdzās izciliem ārzemju baroka mūzikas interpretiem uzstāsies arī latviešu mūziķi. Kā norāda idejas autors, projekts ar šādu mākslinieku un atskaņojumu izvēli ir Eiropas kultūras galvaspilsētas līmeņa uzdrīkstēšanas.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kā īpašs notikums Johana Sebastiana Baha daiļradei veltītajā koncertsērijā izceļas latviešu komponista Ērika Ešenvalda "Lūkas pasijas" pirmatskaņojums, kas kopā ar Baha “Marka pasiju” skanēs cikla pirmajā koncertā 4. aprīlī Rīgas domā.

Sigvards Kļava, izvēloties diženā vācu autora mūzikai paralēli atskaņot latviešu komponista jaundarbu, atzīst, ka gan komponistam, gan diriģentam tas ir liels risks un atbildība, taču arīdzan milzīga privilēģija – turpināt Baha iesākto algoritmu. Diriģents skaidro, ka, ja Baha daiļradē būtu bijušas visu četru evaņģēliju pasijas, tad nebūtu vajadzīgs lūgums latviešu komponistam radīt tēmai veltītu skaņdarbu.

Vēlmi parādīt tieši latviešu komponista skaņdarbu pastiprinājusi arī Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas loma.

Ja saucam sevi par kultūras galvaspilsētu, tad šo pasākumu ķēdi var saukt par kultūras galvaspilsētai piemērotu uzdrīkstēšanos. Tā ir liela kultūras vēsts,” komentē Kļava.

Projekts “Bahs. Pasija. Rīga” ir zīmīgs gan ar Ērika Ešenvalda skaņdarba pirmatskaņojumu, ga arī ar koncertu vietas un solistu izvēli.

Ēriks patiesi tic tam, ko dara, tic šim stāstam. Viņš ir studējis teoloģiju, viņa muzikālais un idejiskais tvēriens ir pārdomāts un izsāpēts, balstīts dziļā ticībā,” teic Sigvards Kļava.

Sigvards Kļavas stāsta, ka vietas izvēle ir svarīga ieceres sastāvdaļa - katra vide ienes būtiskus aspektus skaņdarba atskaņojumā. Tieši telpa izceļ monumentālo skaņdarbu īpašo skanējumu, tādēļ reizēm tās izvēle ietekmē visu koncerta koncepciju.

Baha “Marka pasijas” un Ešenvalda “Lūkas pasijas” atskaņojumos Rīgas Domā piedalīsies divi solistu trio.  “Marka pasijā” uzstāsies Elīna Šimkus, Ieva Parša un Jānis Kurševs, savukārt “Lūkas pasijas” solo daļas izpildīs Ieva Parša, Jānis Kurševs un Daumants Kalniņš. 

Ir dažādas sajūtas. Bahs – uz saprāta un inteliģences atziņu balstīts, Ešenvalds – tas ir vairāk emocionāls piedzīvojums," par gaidāmo koncertu saka Jānis Kurševs.

Dramatiskās Baha “Jāņa pasijas” atskaņošanai 18. aprīlī izvēlēta Rīgas Svētā Jāņa baznīca. Šī koncerta īpašie viesi būs orķestris “Concerto Copenhagen” un diriģents Larss Ulriks Mortensens no Dānijas.

Svētā Pētera baznīcas velves ar “Mateja pasijas” skaņām 11. aprīlī piepildīs Bernes orķestris “Les Passions de l'Ame” vācu diriģenta, Starptautiskās Baha akadēmijas Štutgartē direktora Hansa Kristofa Rādemaņa vadībā.

“Tāda solistu plejāde, kāda piedalīsies atskaņojumos Rīgā, nav ikdienišķa parādība. Varam nekautrējoties iezīmēt sevi kultūras kartē,” lepnumu pauž Sigurds Kļava.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti