Klāt Rīgas operas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

4.jūnijā sākas 16. Rīgas operas festivāls, kas notiks līdz 16. jūnijam. Svinot vācu komponista Riharda Vāgnera 200 gadu jubileju, Rīgā atkal izrādīs visu operas tetraloģiju "Nībelunga gredzens", kurā ietilpst „Reinas zelts”, „Valkīra”, „Zīgfrīds” un „Dievu mijkrēslis”. Līdz šim vienīgo reizi grandiozais cikls Rīgā tika iestudēts 1902. gadā.

„Mēs šo festivālu varam atzīmēt ar „Nībelunga gredzenu” vēsturisku iestudējumu, prieks, ka to sāka veidot Andris Nelsons, izcili to turpina vācu jaunās paaudzes diriģents [Korneliuss Meisters]. Festivāls kopumā mums dod būtisku kultūrpolitisku investīciju arī nākotnei. Viens no izcilākajiem piemēriem – Liene [Kinča], kura sāka kā kora māksliniece, tagad dziedās Zīglindi, mums ir Egils Siliņš, kas dzied Vāgneru visā pasaulē”, gandarījumu pauž Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars.

Kā zināms, viena no būtiskākajām Latvijas opermākslas lapaspusēm saistīta ar laiku, ko Rihards Vāgners pavadīja Rīgā kā Pilsētas teātra pirmais kapelmeistars no 1837. gada līdz 1839. gadam. Godinot ievērojamā komponista piemiņu, no 2006. gada „Nībelunga gredzena” tetraloģijas uzvedumi bijuši LNO mākslinieciskās programmas centrā.

Daudzi uzskata „Nībelunga gredzenu” par visizcilāko un viskomplicētāko mākslas darbu, ko jebkad radījis viens cilvēks. Rihardam Vāgneram tas bija mūža darbs 26 gadu garumā. LNO šis ir gadsimta projekts – vislielākais izaicinājums, ko LNO jebkad uzņēmies paveikt. Jaunais „Nībelunga gredzena” uzvedums turpina spilgtās Vāgnera tradīcijas un pārliecinoši iezīmē Rīgu Vāgnera mūzikas pasaules kartē.

Kā pirmais 2006. gadā tika iestudēts „Reinas zelts” režisora Stēfana Herheima un diriģenta Andra Nelsona vadībā. Atjaunojuma pirmizrādi iestudējums piedzīvoja 2013. gada martā diriģenta Korneliusa Meistera vadībā.

Nākamo trīs tetraloģijas daļu iestudējumus vadīja režisors Viesturs Kairišs, kura radošajā biogrāfijā ir ne tikai operu iestudējumi, bet arī dramatiskā teātra izrādes un kino darbi. Starptautisku atzinību viņam 2007. gadā atnesa „Valkīras” interpretācija, radīta kopdarbā ar mākslinieku Ilmāru Blumbergu un diriģentu Andri Nelsonu. Bet par sensacionālu starptautisku triumfu 2008. gadā kļuva Vāgnera „Zīgfrīda" iestudējums LNO – radoši veiksmīgā Viestura Kairiša un mākslinieces Ievas Jurjānes tandēma kopdarbs ar izcilo Vāgnera interpretu diriģentu Korneliusu Meisteru. „Zīgfrīds” novērtēts arī ar Latvijas Teātra balvu. Radošās komandas veiksmi turpināja „Dievu mijkrēšļa” uzvedums 2011. gadā.

Rīgas Operas festivāls – pirmais šāda mēroga un ieceres festivāls Ziemeļeiropā – ir kļuvis par vērtīgu tradīciju, kuru gaida gan Latvijas kultūras baudītāji, gan citu valstu skatītāji.

Rīgas Operas festivāla rīkošanas tradīcija dibināta 1998. gadā, festivāls ik vasaru noslēdz Latvijas Nacionālās operas sezonu ar aizvadītā muzikālā gada spilgtākajiem notikumiem, piedāvājot mākslinieciski augstvērtīgu sniegumu un iespēju novērtēt Latvijas Nacionālās operas radošo prioritāšu attīstību.

Ik gadus Rīgas Operas festivāls piedāvā noskatīties sezonas jauniestudējumus, iepriekšējo sezonu spilgtākos iestudējumus, baudīt kādu lielās formas vokāli instrumentālo darbu, tikties ar iemīļotiem pašmāju solistiem un spožām ārzemju zvaigznēm, kā arī atcerēties saviļņojošākos mirkļus, baudot visskaistākās operu melodijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti