«Klasikas» tiešraidē no Londonas - Andra Nelsona diriģētais Britena «Kara rekviēms»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ceturtdien, 20.augustā, plkst. 21.30 Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē no Karaliskās Alberta zāles Londonā skanēs festivāla "BBC Promenāde" koncerts, kurā Bendžamina Britena "Kara rekviēmu" diriģēs Andris Nelsons. "Klasikas" tiešraidi vadīs Dina Dūdiņa-Kurmiņa.

"Kara rekviēma" iestudējumā piedalās Sūzana Gritona (soprāns), Tobijs Spenss (tenors), Hanno Millers Brahmanis (baritons), "BBC Promenādes" jauniešu koris un Birmingemas simfoniskais orķestris.

Bendžamina Britena "Kara rekviēms" komponēts 1961.gadā un pirmatskaņots 1962.gada 30.maijā Koventrijas katedrālē par godu tās atkaliesvētīšanai (katedrāle tika sagrauta Otrā pasaules kara laikā). Autors skaņdarbu veltījis Otrajā pasaules karā bojā gājušajiem draugiem un iecerējis kā savas pretkara pārliecības apliecinājumu un brīdinājumu nākamajām paaudzēm par savstarpējas asinsizliešanas bezjēdzību un ļaunumu.

"Kara rekviēms" guva kritiķu tūlītēju atzinību, iemantoja klausītāju simpātijas, tika sveikts kā meistardarbs un atskaņots daudzviet Lielbritānijā un citviet pasaulē. Iespējams, publikas pozitīvo attieksmi veicināja latīņu mesas tradicionālo vārdu apvienojums ar Vilfreda Ouena dzeju - deviņi dzejoļi ievīti rekviēma tekstā.

Ouens, kurš traģiskā kārtā pats kļuva par kara upuri nedēļu pirms karadarbības beigām, par sevi un dzeju teicis: "Es nenodarbinu sevi ar poēziju. Mana tēma ir karš un kara nožēla. Dzejas būtība ir nožēlā. (..) Viss, ko mūsdienu dzejnieks var darīt, ir brīdināt. Tādēļ īstenam dzejniekam ir jābūt patiesam."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti