Pa ceļam ar Klasiku

Beidzot pašām savs festivāls! "Latvian Voices" īsteno gadiem lolotu sapni

Pa ceļam ar Klasiku

Galvenā vērtība – cilvēki. Mūzikas akadēmija sāk vērienīgas simtgades svinības

Anna Gāgane: Pirmo reizi piedaloties lielā konkursā, sarkanie paklāji netiek atritināti

Klarnetiste Anna Gāgane: Pēc liela konkursa tavā priekšā nekādus sarkanos paklājus neatritinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šogad martā klarnetiste Anna Gāgane ieguva "Lielo mūzikas balvu 2018" kā Gada jaunā māksliniece. Šobrīd viņa turpina studijas Šveicē, septembrī startēs prestižajā ARD konkursā Minhenē, uzsāks darbu Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī (LNSO) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), bet tuvākie plāni saistīti ar uzstāšanos Liepājā, Rundālē un Saulkrastos.

Latvijas Radio 3 "Klasika" studijā mūziķe ieradusies taisnā ceļā no lidostas – nule atlidojusi no Hamburgas.

Īpaši smagu vai stresainu atbildību pirms konkursa nejūt

"Pārsvarā uzturos Šveicē, bet mans pasniedzējs bija atbraucis uz Vāciju, kur notika meistarklases. Puse no viņa klases gatavojamies ARD konkursam Minhenē, kas notiks septembra pirmajā pusē, un šī bija iespēja, kā tam sagatavoties vislabāk,” skaidro Gāgane, kura ARD konkursā šogad būs vienīgā pārstāve no Latvijas.

"Tāpat kā lielākajai daļai lielo konkursu, arī šim jāsāk gatavoties laicīgi. Pirmā kārta ir atlase, uz kuru jāsūta speciāli ierakstīts video – tas nozīmē, ka jāmācās jauns repertuārs, jānolīgst skaņu meistars, jāatrod zāle un pianists. Priecājos, ka esmu tikusi tālāk,” atklāj mūziķe. Piedalīšanās šajā konkursā pilnībā bijusi pilnībā viņas iniciatīva. "Šie konkursi vienmēr tiek translēti internetā, tiem seko daudzi cilvēki.

Iespējams, pirmo reizi piedaloties lielā konkursā, pēc tā nekādi sarkanie paklāji tavā priekšā netiks atritināti, taču noteikti ir jāapgrozās mūziķu klarnetistu sabiedrībā, jāveido pēc iespējas vairāk kontaktu, un konkursi ir viena no šādām iespējām."

Vaicāta, kāda īsti ir klarnetistu vide, Gāgane uzsver: "Manas paaudzes klarnetisti, salīdzinot ar citām specialitātēm, visi esam ļoti draudzīgi. Mūsu klase – Fransuā Bendas studenti – esam kā ģimene: viens otru atbalstām, palīdzam, pamācām vislabākajā šī vārda nozīmē. Pirms man ir kāds atbildīgs notikums, noteikti paspēlēju priekšā kādam no saviem klasesbiedriem, kura viedoklim es uzticos. Man nepieciešama motivācija un ticēšana saviem spēkiem, kādu sniedz tieši apkārtējie studenti.

Mūziķa profesija ir diezgan grūta, ne vienmēr tikai veicas – ir grūtāki brīži, tāpēc jābūt diezgan pašpārliecinātam un jātic saviem spēkiem, idejām. Ja apkārtējie cilvēki iedvesmo un palīdz, ir daudz vieglāk un šādos konkursos var piedalīties rezultatīvāk."

Vai tas nozīmē, ka atbildības sajūta pēc saņemtās Lielās mūzikas balvas kļuvusi vēl lielāka?

"Īpaši smagu vai stresainu atbildību nejūtu. Manuprāt, tas ir pagodinājums, taču nekas jau neapstājas, viss turpinās, un es strādāju tālāk," stāsta jaunā klarnetiste un atklāj, ka

uz ARD konkursu Minhenē dosies 63 klarnetisti, kas ir diezgan daudz – citos konkursos mēdz būt mazāks skaits dalībnieku. Kopumā konkursam būs četras kārtas, un repertuāra apjoms, kas jāsagatavo, ir milzīgs.

Anna Gāgane 2019. gada 5. martā Latvijas Nacionālajā operā, saņemot "Lielo mūzikas balvu 2018&q...
Anna Gāgane 2019. gada 5. martā Latvijas Nacionālajā operā, saņemot "Lielo mūzikas balvu 2018" kā Gada jaunā soliste

Solista diploms skan skaisti

Vai laikmets, kad tika uzskatīts, ka meitenēm vairāk atbilstošas ir flautas, bet klarnete domāta puišiem, ir pagājis? "Noteikti! Viena no divdesmitā gadsimta slavenākajām klarnetistēm ir tieši sieviete – Sabīne Meijere, un ir vēl vairākas citas sievietes, kuras klarnešu pasaulē sasniegušas ļoti daudz. Arī es nebūt nejūtos nenovērtēta."

Annas Gāganes rīcībā ir divas klarnetes – A un B skaņojuma. "Savu B klarneti nopirku Parīzē pirms diviem gadiem – tas nav tik ilgs laiks, taču nu jau ir sarasts un pierasts. A klarnete ir vecāka – sākumā to īrēju, bet tagad esmu nopirkusi. Tā ir nedaudz trauslāka un jāuzmanās no karstuma vai mitruma izmaiņām."

Ieskatoties Gāganes radošajā biogrāfijā, var rasties jautājums, kāpēc viņa studē pedagoģiju. "Pabeidzot pirmo maģistru, bija jautājums – tālāk studēt solospēli vai pedagoģiju.

Solista diploms skan skaisti, istabā pie sienas izskatītos jauki, bet savādāk neko daudz tas manā dzīvē neienestu.

Taču pedagoģija ir ļoti piesātināta ar dažādām lekcijām – gada laikā esmu ieguvusi daudz informācijas, apsvērusi, kā es pati gribētu  pasniegt un mācīt. Tiek analizēts katrs solis, katrs teikums, tāpēc šādas studijas ir ļoti noderīgas. Man jau ir privātskolniece – tas ir obligāti, jo man viņa būs nepieciešama diplomeksāmenā, taču citiem studentiem laika vēl pagaidām nav. No septembra gan pasniegšu arī Latvijas Mūzikas akadēmijā."
 

No Vēbera Pirmā koncerta klarnetei līdz "Kukaiņu miniatūrām" Saulkrastos

Tuvākajās dienās Annu Gāgani dzirdēsim Latvijā.

9. augustā festivālā "Liepājas vasara" kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Andra Veismaņa vadībā viņa atskaņos Kārļa Marijas fon Vēbera Pirmo klarnetes koncertu.

"Liepājas orķestris bija mana pirmā darbavieta – ļoti priecājos šeit atgriezties! Priecāšos redzēt pazīstamas sejas, priecājos arī par sadarbību ar Andri Veismani," stāsta Gāgane, kurai Vēbera Pirmais klarnetes koncerts ir viens no mīļākajiem klarnetes koncertiem.

"Ar orķestri vēl to nekad neesmu spēlējusi, tāpēc nevaru vien sagaidīt! Tas ir spilgts, interesants, tehniski sarežģīts, ļauj rādīt dažādas krāsas, raksturus, tāpēc ļoti priecājos par šādu repertuāru."

Un tas nekas, ka tajā Liepājas orķestrī ir kādreizējie kolēģi? "Zinu, ka viņi mani noteikti vērtēs un skatīsies, kāda tad tā Anna ir izaugusi, vai ir kaut kas mainījies, tāpēc atbildība ir liela, taču domāju, ka noteikti viss būs brīnišķīgi, jo kolēģi Liepājā ir ārkārtīgi jauki un atsaucīgi."

Jau nākamajā rītā pēc koncerta Anna Gāgane kopā ar liepājniekiem dosies uz Rundāli, kur vēlreiz atskaņos Vēbera Pirmo klarnetes koncertu. Savukārt 11. augustā jauno klarnetisti varēs satikt festivālā "Satikšanās Saulkrastos". "Vairākas reizes Magdalēna Geka, kura rīko šo festivālu, mani uzrunājusi, taču nebija vēl sanācis.

Šogad pirmo reizi būšu šeit, un atskaņošu Evijas Skuķes jaundarbu "Kukaiņu meditācijas". Tās ir miniatūras, no kurām katra stāsta par kādu kukaini – tur varēs dzirdēt gan mēslu vaboli, gan odu, gan cikādi... Tāpēc arī mans nesenais laivu brauciens pa Abavu bija noderīgs – varēju klausīties kukaiņu skaņās," sirsnīgi smej Gāgane.

Ar Eviju Skuķi viņas ir klasesbiedrenes.

"Atskaņojums notiks bez diriģenta, par ko ļoti uztraucos. Taču, tā kā skaņdarbs ir samērā aleatorisks, diriģents īsti nav nepieciešams. Orķestrī būs apvienojušies mūziķi, kas piedalās festivālā. Tāds kamerīgāks sastāvs, un pagaidām plānots, ka tas būs vairāk kopējs atskaņojums, kurā mana loma nebūs kā virtuozai solistei – vairāk centīsimies radīt kopīgu atmosfēru, ieklausīties skaņās un sadzirdēt visus dažādos kukaiņus."

Pēc ARD konkursa septembrī Anna Gāgane turpinās studijas Hamburgā, sāks darbu Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī kā klarnešu grupas koncertmeistara vietniece. Vēl viņas spēli varēsim dzirdēt novembrī, kad kopā ar pianisti Lindu Leini un čellistu Kristapu Bergu tiks atskaņoti vairāki trio šādam sastāvam. Un tad vēl darba gaitu uzsākšana mūsu pašu Mūzikas akadēmijā. Par studentu skaitu mūziķe vēl nezina, taču jau šobrīd neslēpj prieku par šiem pienākumiem:

"Beidzot varēšu vairāk koncentrēties uz mūziku, kādām detalizētām klarnetistu problēmām. Strādājot ar bērniem, jāpatērē ļoti daudz laika, mācot notis un ritmu, tāpēc ļoti priecājos par darbu ar studentiem – ceru, ka izdosies un rezultāts nesīs augļus."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti