Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ingrīdu Mikiško

Rīta Panorāma

Izvēlies nākotni! 100 krēsli: Sudraba pret Pūci

Iznācis Zanderes un Kaupera albūms bērniem " Sasauc smieklus izklīdušus"

Klajā nāk Renāra Kaupera un Ineses Zanderes albums bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

23.septembrī klajā nāk Renāra Kaupera jaunais dziesmu albums bērniem "Sasauc smieklus izklīdušus" ar Ineses Zanderes vārdiem.

Albumā ir daudz mīļuma, sirsnības un rotaļīguma, kas mijas ar skumjām un smeldzi, jo arī tās ir klātesošas ikviena bērna dzīvē.

Kad Renāra Kaupera dēliņam Āronam bija pusgads, mūziķis sacerēja viņam dziesmu "Superbēbītis" ar Inese Zanderes vārdiem un iedziedāja to kopā ar savu sievu Agnesi. Šī dziesma, radusies pirms diviem gadiem,  bija kā priekšvēstnesis veselam albumam.

Jau plašāku programmu ar Inese Zanderes dzeju Renārs Kaupers sacerēja speciāli Rīgas Doma baznīcā notiekošajam bērnu koncertam. Bērniem toreiz esot tik ļoti paticis un pašiem arī, ka gluži loģiski radusies ideja arī par albumu.

Dzejoļi ir pašas Ineses Zanderes atlasīti, tie ir īpaši ar to, ka uztverami vairākos līmeņos.

"Inese ir brīnišķīga dzejniece, jo viņas dzejas vērtību mēs redzam gan uzreiz virspusēji, gan dodoties dziļumā, kad viņas dzejā varam atrast vēl daudz ko vairāk, kas sākumā palicis nepamanīts. Albumā ir saulainas dziesmas, bet ir arī smeldzīgas, tas ir saistīts ar to, ka mēs mazliet arī kristīgā kontekstā skatījāmies. Ar pārdomām par to, ka bērniņš, nākot pasaulē, ir gaišs, tīrs un nevainīgs, un tad viņš saskaras ar dzīvi, piedzīvo tumšās naktis un kritienus - kā mēs visi. Taču tad mēs atkal ceļamies un ejam tālāk, darām darbus, kas jādara," stāsta Renārs Kaupers.

Kopā ar Renāru Kauperu dziesmas ieskaņojuši virkne mūziķu, ko viņš pats dēvē par Smieklu sasaucēju orķestri. Viņu vidū ir Roberts Rasa, Jānis Zvirgzdiņš, Goran Gora, Anrijs Grīnbergs un vēl citi. Īpašs ir arī albuma vizuālais noformējums, ko veidojusi Agnese Kaupere. Tam izmantotas bērnu fotogrāfijas, kas tapušas pie Kauperu ģimenes draugiem šovasar Latgalē, pie Kategrades ezera. Arī albuma vizuālais ietērps, tāpat kā dziesmas, nav speciāli bērnu auditorijai pieskaņots.

"Reizēm, domājot par bērniem, mēs viņiem cenšamies atrast kādu īpašu pieeju, teiksim, runājot mēs reizēm "uķi puķojamies", bet viņi ir tādi paši cilvēciņi, vienkārši mazāki. To es zinu no savas pieredzes ar "Prāta vētru". Teiksim, bērni klausās dziesmas, viņiem patīk, bet tajā pašā laikā "Prāta vētra" jau neraksta tikai mazajiem. Man ir tāda sajūta, ka tāpat vajadzētu attiekties pret bērnu dziesmām. Tāpēc mēs arī vizuālo risinājumu gribējām tādu, kas nebūtu pārāk bērnišķīgs no pirmā skata," norāda Renārs Kaupers.

Albuma "Sasauc smieklus izklīdušus" klajā nākšana sakrīt ar skaistās atvasaras noslēgumu un lietaina un rudenīga laika sākumu, bet Renārs Kaupers uzsver, ka arī tas gluži likumsakarīgi, jo saulainā laikā smiekli nav jāsauc, tie jau paši ir uz vietas, turpretī tagad smiekli sāk paklīst, tieši tādēļ ir īstais laiks tos atkal sasaukt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti