Rīta Panorāma

Intervija ar apvienības "Apeirons" vadītāju Ivaru Balodi

Rīta Panorāma

Aļona Ostapenko Tallinā trīs setos piekāpās Kaijai Kanepi

Albums - Uģis Prauliņš L'homme armé mesa un interlūdijas

Klajā nāk komponista Uģa Prauliņa mūzikas albums «L'homme armé»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izdots Uģa Prauliņa mūzikas albums "L'homme armé", ko ieskaņojis ansamblis "Ars Antiqua Riga", informēja izdevniecībā "Skani".

"Senfranču bruņinieku dziesma "L’homme armé" (tulkojumā no franču valodas 'bruņots vīrs'), iespējams, ir visbiežāk citētā melodija renesanses laikmeta mesās. Tas ir stāsts ne tikai par fizisko spēku, uz ko norāda ārējais bruņojums, bet atgādinājums, ka īsti jābīstās no tiem, kas ir patiesā gara spēkā vadīti," norādīja izdevniecībā. Mesa un interlūdijas "L’homme armé" rakstītas piecbalsīgajam vokālajam ansamblim "Ars Antiqua Riga", kuru papildina ērģeles, sakbuti (senie tromboni) un elektroniskie instrumenti, veidojot atmosfēriskas skaņu  gleznas. Opuss tapis radošā simbiozē starp komponistu Uģi Prauliņu un diriģentu Pēteri Vaickovski un ierakstīts Rīgas Sv. Jāņa baznīcā.

"Tas ir izaicinājums – sakrālās mūzikas tradicionālos izteiksmes līdzekļus un formas ietvert mūsdienu apkārtesošajās ainavās. "L’homme armé" – karā iesaistīto mīlestība un iznīcība ir smaga tēma. Arī šodien. Tā ir mūsu civilizācijas atbildība par kariem, kuri norisinās citās zemēs, īstenībā – dažu stundu lidojuma attālumā. Mēs nevaram vienudien pārtraukt karu ar ieročiem rokās. Starp labo un ļauno, starp dzīvību un nāvi – kā brīvmūrnieku grīdas plāksnēs – baltais un melnais. Miers un karš. Mīlestība un naids. Tā ir dāvātā izvēles iespēja," sacīja komponists Uģis Prauliņš.

Stilistiski šajā skaņdarbā Uģis Prauliņš turpina iet sev raksturīgo ceļu – apvienojot, kā arī reizēm pārkāpjot žanra, formas, laikmeta un stila robežas. Kā atzīmēja izdevēji, "Prauliņš ir mūzikas stilu pētnieks, atklājot kopīgo dažādajā: tik organiski savienojas  15. un 16. gadsimta polifonijas kārtība ar divdesmitā gadsimta rokmūzikas dumpiniecisko brīvības garu". Mesa un interlūdijas "L’homme armé" ir par katra cilvēka personīgajām cīņām, kas nereti izaug par visu kopīgām cīņām, – ar uzvarām un zaudējumiem, spēka un vājuma brīžiem, tomēr bezgalīgu tieksmi pēc miera.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti