Klajā nācis komponistes Gundegas Šmites autoralbums «Es, karā aiziedams…»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Albumā izdota komponistes Gundegas Šmites dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams…” ansambļa “Arcandela” ieskaņojumā, informē nacionālās ierakstu kompānijas “Skani” pārstāvji.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kamermistērija 2019. gadā tika nominēta balvai “Kilograms kultūras” sadaļā “Gada pārsteigums”, savukārt 2020. gadā tika nominēta nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” kā labākā debijas filma.

Albumu ieskaņojis ansamblis “Arcandela”, kura sastāvā muzicē dziedātāji Aiga Bokanova un Kārlis Saržants, pianists Rihards Plešanovs, vijolniece Liene Brence, kontrabasists Oskars Bokanovs un akordeonists Māris Rozenfelds. Ieraksts tapa koncertieskaņojumā Rīgas ierakstu studijā 2019. gada nogalē skaņu režisora Tāļa Timrota vadībā un multimediālā priekšnesumā ar 17 kamerām to pārvērta režisors Aleksandrs Okonovs. Dainu kamermistērijas “Es, karā aiziedams...” pirmizrāde notika 2019. gada martā Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknē. Nu skaņdarbs ir iedzīvināts albumā.

Komponiste Gundega Šmite skaidro, ka dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams…” ir stāsts par dvēseles cīņu – par karavīra drosmi aiziet un sievietes spēku viņu palaist pretī nezināmajam. Viņa darbā ievijusi neatbildētu un, iespējams, neatbildamu jautājumu – kurš no mums gatavs riskēt ar savu dzīvību un laimi lielākas idejas vārdā? “Kā liecina bagātīgais latvju dainu mantojums, latvieši par to domājuši jau gadsimtiem. Daudzās dainās paustas cilvēciskas izjūtas, kas uzmutuļo brīdī, kad jauns vīrietis tiek iesaukts karā. Viņam blakus ir sieviete – māte, māsa, līgava –, un viņa skaudri reaģē uz karavīra aiziešanu un prombūtni. Dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams…” nedod atbildi uz jautājumu, vai ir vērts savu dzīvību atdot kara mašinērijai. Tā neslavina varonību, bet atklāj trauslo cilvēka iekšējo pasauli, kas salūst kara ceļos. Caur dainu poētisko valodu un savu mūziku tiecos paust skaudri cilvēcīgu un neapšaubāmi pacifistiskas ievirzes vēstījumu,” uzsver komponiste.

“Es, karā aiziedams…” ir izvērsta, cikliska kompozīcija 10 daļās, kurā iezīmēts karavīra ceļš: atvadas, prombūtne un mājupceļš. Skaņdarba muzikālais ietvars – ''Ievads'' un ''Postlūdija'', kas atspoguļo mītisko kaļva (kalvja jeb kalēja) sievu, norāda uz mūžīgi ciklisko kara iedabu. Tās ierāmē  ārpuslaicīgās noskaņās ieturēti ievads un postlūdija. Izvērstā cikla struktūru sastīgo četras elektroniskas intermēdijas kā nelielas pārejas uz nākamo etapu.

"Dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams…” ir veltījums tām dvēselēm, kuru dzīvības izdzēsis un joprojām dzēš bezjēdzīgs karš.

Tas ir mierinājums sirdīm, kuras salauztas, gaidot un nesagaidot mājās savus dēlus, brāļus un līgavaiņus. Latvju dainās atklātais cilvēcības kodols dzīvo pāri laikiem, telpai un tautībai,” norāda Šmite.

Albums izdots ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti