Klajā nācis dziesminieka Dināra Gulbja debijas albums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Viņa muzicēšanu raksturo atvērtība un īstums, viņš dalās ar pašu dārgāko un dziļāko, kas viņā ir," tā dzejniece Agita Draguna saka par dziesminieku Dināru Gulbi. Dziesminieka ceļam Dinārs Gulbis nopietni pievērsies pirms pieciem gadiem, un nu klajā nācis viņa debijas albums, kam svētdien, 4.oktobrī, būs prezentācijas koncerts Salaspilī. Līdzās Agitas Dragunas dzejai albumā iekļautas dziesmas ar Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša, Velgas Kriles un citu izcilu dzejnieku vārdiem.

Diska nosaukumam Dinārs Gulbis izvēlējies rindu no Agitas Dragunas dzejoļa "Es nezinu, kāds ir īsākais ceļš pie tevis", un atzīst, ka viņam ļoti svarīgi atrast šo ceļu, un vēl svarīgāk, lai viss, kas notiek šajā ceļā, ir no tīras sirds un pa īstam, un tāds viņš cenšas būt arī savā mūzikā.

Dināra Gulbja dziesmās ļoti svarīgs ir vārds, viņš raksta dziesmas ar Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša, Amandas Aizpurietes un citu izcilu dzejnieku vārdiem, bet speciāli nemeklē tieši šos dzejniekus, bet vienkārši dzeju, kas pašu spēcīgi uzrunā.

"Pirmais nosacījums, lai tie būtu latviešu dzejnieki. Otrais nosacījums, lai es dzejā ne kripatiņas nesajustu augstprātību. Lai tajā būtu domas skaidrība, un pats svarīgākais - lai ir šī dalīšanās, lai dzejnieks dalās ne tikai pats ar sevi, bet lai viņš dalās arī ar mani, kas lasa šo dzeju. Es nemeklēju pozitīvus tekstus, es meklēju ļoti dziļus un īstus stāstus, un bieži vien tie ir ļoti smeldzīgi, bet es mācos tos nest viegli un gaiši," saka Dinārs Gulbis.

Albumā trīs dziesmas ir ar Velgas Kriles vārdiem, viņas dzeju Dinārs Gulbis atklājis pavisam nesen, un iespaids no šīs dzejas spēka bijis satriecošs.

"Lielākais paldies ir dzejniecei Agitai Dragunai, jo viņa man iedeva - es pat neatceros, kas tas bija par krājumu - tādu mazu pelēku grāmatiņu. Es to izlasīju stundas laikā un biju vienkārši apstulbis no tā, ko es saņēmu. Velgai nebija vienkārša dzīve, bet viņa ir piemērs tam, ka tādam dižgaram nav jālokās, nav jāizdabā, nav jāliekuļo. Viņa ir fantastisks fenomens. Kaut arī tā dzeja ir ļoti smagnēja, bet tas smagnējums tomēr paceļas uz gaismu, beigu beigās tā smeldze, šīs sāpes gavilē," stāsta dziesminieks.

Es esmu tikai pēdas smiltīs
00:00 / 03:30

Dinārs Gulbis pats veidojis savu ceļu mūzikā, tā pa īstam viņa dziesminieka ceļš sākās pirms pieciem gadiem, kad notika viņa pirmais koncerts Jāņa Akuratera muzejā. "Man jau nav nekādu [mūzikas izglītības] papīru, mans papīrs ir sirdī. Bet tajā pašā laikā mācījies es esmu gana daudz no ļoti lielām personībām. Kā piemērus varu minēt Džo Kokeru, Vladimiru Visocki, no latviešu dziesminiekiem - Haraldu Sīmani. Bet es nemēģinu būt papagailis, es tomēr mēģinu atrast savu rokrakstu un savu skanējuma veidu," norāda Dinārs Gulbis.

Atvērtība un patiesums - ar šiem vārdiem Dināra Gulbja muzicēšanu raksturo dzejniece Agita Draguna. Viņi iepazinās pirms četriem gadiem, kad dziesminieks atrādīja dziesmu ar viņas vārdiem - kā atzīst dzejniece, ar visām maņām sajutusi, ka ir saprasta. "Es viņā visaugstāk vērtēju to, ka viņš nevis rada mākslu, bet ka viņš dalās ar pašu dziļāko, kas viņam ir, un to nevar notēlot. Tas pilnīgi nesamākslotais īstais dabiskums, kur viņš vienkārši izkliedz visu, ko viņš jūt," saka Agita Draguna.

Dinārs Gulbis dzīvo Salaspilī, ir šīs vietas patriots, tādēļ viņa debijas albuma prezentācijas koncerts notiks Salaspils kultūras namā "Rīgava" svētdien, 4.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti