Klajā laists «Skani» pirmais albums blu-ray formātā – Guntas Ābeles «Magnificello»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nacionālā ierakstu kompānija “Skani” trešdien, 22. maijā laiž klajā Guntas Ābeles solo albumu ''Magnificello'', kurš ir arī pirmais “Skani” izdotais ieraksts, kam pievienots blu-ray formāta disks, informēja ierakstu kompānijas pārstāvji. Albums ir neparasts ar to, ka tajā ne tikai dzirdamas, bet arīdzan redzamas trīs izcilu komponistu – Pētera Vaska, Zoltāna Kodāja un Gaspara Kasādo  darbu interpretācijas.

"“Skani” šāda veida izdevums ir pirmais un esam priecīgi un lepni par Guntas dinamisko un emocionālo spēli, kā arī skaņu režisora Gustava Ērenpreisa un ''Moshkanov Films'' izcilo darbu. Jaunākās tendences un nu jau arī pētījumu dati* liecina, ka, lai arī Latvijā kultūras patēriņš kopumā krītas, strauji aug tieši pēc kultūras produktiem digitālajā vidē. Tādēļ vēl jo vairāk gandarījums, ka šis klasiskās mūzikas albums nonāk pie klausītājiem ne tikai tradicionālā CD formātā, bet arī digitālos formātos – kā audio, tā video lejuplāžu un straumēšanas platformās,” skaidro Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) direktors un “Skani” izpildproducents Egīls Šēfers.  

Latvijā albumu atvērt varēs 22. maija prezentācijas koncerta apmeklētāji Rīgas Latviešu biedrības namā, bet plašākam klausītāju lokam 80 pasaules valstīs kā arī digitālās lejupielādes un straumēšanas platformās albums būs pieejams no piektdienas, 24.maija.

"Čella un čellistu uznāciens XX gadsimtā ir spožs. Gadsimta sākumā Pablo Kasalss no jauna atklāj Johana Sebastiana Baha unikālās solo svītas, tas ir pagrieziens mūzikas vēsturē. Svītu brīnumainais skanējums un meistarīgais skaņuraksts iedvesmojis vai visus jaunlaiku komponistus, kas rakstījuši čellam. Viņu vidū noteikti ir Zoltāns Kodājs, Gaspars Kasado un Pēteris Vasks. Diskā iekļautie opusi mani vienmēr uzrunājuši gan vispārmuzikālā, gan tieši čellistiskā kontekstā. Raksturā un stilā skaņdarbi ir atšķirīgi, taču tos vieno liels iekšējais spēks un kūsājoša enerģija. Neatkarīgi no tapšanas laika, valsts un to sabiedriski politiskajiem apstākļiem idejas dzirksts par darbu čellam solo notvērusi šos trīs komponistus viņu jaunības maksimālismā. Vai tas nav skaisti? Ienirt un atklāt to māksliniecisko dziļumu ir patiess baudījums un izaicinājums. Spēlējot viņu darbus, esmu īsta, atklāta un ļoti laimīga" stāsta Gunta Ābele.

Čelliste Gunta Ābele ir Latvijas Lielās mūzikas balvas nominante kategorijā ''Gada jaunais mākslinieks'' (2013). Kā soliste un kamermūziķe koncertējusi visā Eiropā, piedalījusies ievērojamos starptautiskos mūzikas festivālos – Šlēsvigas-Holšteinas festivālā Hamburgā, Menuhina festivālā Gštādā, Mūsdienu mūzikas festivālā Madridē, ''Viva Cello'' Bāzelē. 

Viņas meistarību pilnveidojusi sadarbība ar pasaules mēroga atskaņotājmākslas personībām Gidonu Krēmeru, Serdžio Acolīni, Žerāru Visu, Fransuā Bendu, Sofiju Gubaiduļinu, Frangizu Alizadē un Pēteri Vasku. Gunta Ābele ir kamerorķestra ''Camerata Basilea'' dibinātāja un mākslinieciskā vadītāja. Pateicoties Pirolo fonda atbalstam, spēlē ungāru vijoļmeistara Bēlas Šepesi instrumentu, kas darināts 1885. gadā Londonā.

"Skani" ir vienīgā mūzikas izdevniecība Latvijā ar plašu starptautisku izplatītāju tīklu. Pateicoties sadarbībai ar partneriem ASV, Nīderlandē un Lielbritānijā, "Skani" izdotie latviešu mūzikas CD nonāk tirdzniecībā 80 pasaules valstīs, kā arī visās digitālās mūzikas platfromās kā ''Spotify'', ''iTunes'', ''Amazon Prime'' un citās. Pērn "Skani" albumi sasniedza 150 000 klausītāju lielu auditoriju. "Skani" ir Latvijas Mūzikas informācijas centra zīmols, kas darbojas pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas atbalstam. 

* Kultūras patēriņa un līdzdalības ietekmes pētījums, Latvijas Kultūras akadēmija, pētījumu centrs SKDS, biedrība "Culturelab", pasūtītājs – LR Kultūras ministrija, 2018.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti