Rīta Panorāma

Intervija ar Ilmāru Latkovski

Rīta Panorāma

Intervija ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski

Intervija ar Guntaru Ķirsi

Ķirsis: «Rīgas festivāls» - pīrāgs, ko baudot cilvēks būs saņēmis visu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

27. maijā Latvijas Nacionālajā operā ar Londonas Simfoniskā orķestra koncertu tiks atklāts “Rīgas festivāls”. Pie diriģenta pults būs britu karaliskās operas "Covent Garden" galvenais diriģents un Romas "Santa Cecilia" Nacionālās akadēmijas orķestra mākslinieciskais vadītājs – Sers Antonio Papano. Festivāls norisināsies līdz 18.jūnijam. Kā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" atzina "Latvijas Koncertu" vadītājs Guntars Ķirsis, festivāls būs kā pīrāgs, kuru baudot cilvēks būs saņēmis visu - gan rupjmaizīti, gan pamatēdienu, gan saldo ēdienu.

Izcilo mūziķu inertpretācijā festivāla atklāšanas koncertā skanēs Ludviga van Bēthovena Vijolkoncerts, kurā solists būs Dānijā dzimušais vijolnieks Nikolajs Znaiders, un Edvarda Elgara Otrā simfonija.

Kā stāsta festivāla rīkotāju "Latvijas Koncertu" pārstāvis Guntars Ķirsis, Londonas Simfoniskā orķestra koncertos sajūta ir fantastiska.

"Apņem pilnīga laimes sajūta, kad šis orķestris spēlē, jo viss ir tik perfekti," saka Ķirsis. "Vienmēr, kad pie tā stājas kāds meistars - rīt koncertā Sers Antonio Papano un solists Nikolajs Znaiders -, tā ir vienkārši bauda, jo šāds zvaigžņu stāvoklis reti kad sakrīt."

Pēc ietekmīgā mūzikas izdevuma "Gramophone" veiktā pētījuma Londonas Simfoniskais orķestris ieņem ceturto vietu pasaules simfonisko orķestru spicē.

Jau kopš 1982. gada Londonas Simfoniskā orķestra mājvieta ir ievērojamais Bārbikana kultūras centrs Londonā. Sezonā orķestris sniedz ap 140 koncertu, vienlīdz bieži koncertējot gan savā mājvietā, gan citviet pasaulē. Londonas Simfoniskais orķestris ir līderis tieši ierakstu apjoma un daudzveidības ziņā. Orķestra mūziķu veikums dzirdams tādās kinolentēs kā “Harijs Poters”, “Zvaigžņu kari”, “Karaļa runa”, “Supermens” u.c.

Kā skaidro Guntars Ķirsis, Seru Antonio Papano pasaule apbrīno par attieksmi pret mūziķiem un klausītājiem, mūzikas interpretācijas dziļumu un cilvēcisko toleranci.

Koncerta programmā Latvijas Nacionālajā operā dzirdēsim Ludviga van Bēthovena Vijolkoncertu, kas ierindojas starp pašiem zināmākajiem opusiem šim instrumentam. Solists būs Dānijā dzimušais vijolnieks Nikolajs Znaiders, kurš minēto koncertu vairākkārt atskaņojis gan ar Dānijas un Leipcigas "Gewandhaus", gan Izraēlas filharmonisko un Kenedija centra Nacionālo simfonisko orķestri. Vieni Znaidera spēli raksturo kā poētiski elegantu, citi – kā vīrišķīgu un daiļrunīgu, taču visi ir vienisprātis, ka Karalienes Elizabetes konkursa laureāts (1997) apveltīts ar teicami izkoptu spēlēs tehniku. Nikolaja Znaidera rīcībā ir Gvarnēri 1714. gadā darināts instruments, ko savulaik spēlējis leģendārais Fricis Kreislers.

“Rīgas festivāla” atklāšanas programmā ietverta arī britu komponista Edvarda Elgara Otrā simfonija, kas ir vien pāris gadu jaunāka par Londonas Simfonisko orķestri. Partitūra veltīta karalim Edvardam VII un tika pirmatskaņota paša komponista vadībā. “Kaislīgs dvēseles svētceļojums” – par Otro simfoniju sacījis Elgars.

“Latvijas Koncertu” organizētais “Rīgas festivāls” šogad notiks no 27. maija līdz 18. jūnijam.

"Festivāla programmā mēs varam trīs galvenās līnijas iezīmēt," stāsta Ķirsis. "Viena ir šie grandiozie koncerti - Londonas Simfoniskais orķestris, Budapeštas Festivāla orķestris un noslēgums ar Mālera Astoto simfoniju, tad ir eksperimentālā daļa - pēc Bariko motīviem veidotā koncertizrāde ar Vestarda Šimkus piedalīšanos "Novecento" Spīķeru koncertzālē gan krievu, gan latviešu valodā. Otra provokācija - Pāvela Karmanova oratorija “Pieci eņģeļi”, kas veltīta pēdējai Krievijas carienei Aleksandrai un viņas četrām meitām - Latvijas Radio kora un "Sinfonietta Rīga" izpildījumā. Un tad ir nosacīti vieglā līnija, kur cilvēki var atpūsties. Tas ir koncerts "Vīns un mūzika", ko [izpildīs]  "NyX Trio", un tad - Raimonda Paula sagatavotā programma ar operu ārijām, ko atskaņos Latvijas Radio bigbends un maestro Raimonds Pauls."

"Trīs līnijas - tāds pīrāgs, ko baudot cilvēks būs saņēmis visu - gan rupjmaizīti, gan pamatēdienu, gan saldo ēdienu," rezumē Guntars Ķirsis.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti