Pa ceļam ar Klasiku

Jānis Ķirsis: Kad esi formā, ir gandarījums par soļiem, kurus esi spēris tālāk nekā vakar

Pa ceļam ar Klasiku

Klajā nācis Arnolda Klotiņa pētījums "Mūzika pēckara staļinismā". Studijā - pats autors!

"Klasikas" studijā - "Latvian Sound Quartet"

Kevins ir šeit! «Latvian Sound Quartet» mūziķes jūtas kā privātdetektīves

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Latvian Sound Quartet", kurā apvienojušās četras enerģiskas mūziķes – vijolniece Līva Plociņa, obojiste Jana Zeļenska, čelliste Māra Botmane un pianiste Roksana Tarvide, šogad svin piecu gadu dzimšanas dienu, un 1. decembrī plkst. 19:00 Spīķeru koncertzālē klausītājus gaida uz gluži jaunu programmu, kuras nosaukums –  "Amerikas vilinājums".

Kvarteta pirmsākumi saistīti ar Bohuslava Martinu kvartetu, ko mūziķes sauc par savu talismanu un atzīst, ka viņš ir kā zvaigzne, ap kuru visas sapulcējušās. Tas pievilinājis kā magnēts, un tas skanēs arī Spīķeros. Prātojot par jubilejas atzīmēšanu, radusies doma arī par šīgada jubilāra Leonarda Bernsteina jaunības gados tapušo Klavieru trio, un programma izveidojusies ļoti organiski. Tajā iekļauts arī uzlecošās amerikāņu zvaigznes Kevina Bīvera spilgtais opuss “Nāves dejas”, kā arī citi skaņdarbi, kuru iedvesmas avots ir tālā zeme, kurā reiz dzimis džezs, blūzs un mūzikls, un kas cauri laikiem māksliniekiem bijusi vilinājumu, izaicinājumu un jaunatklājumu pilna.

Pieci gadi ikvienam ansamblim ir svarīgs skaitlis, un pirmo nopietno jubileju mūziķes jau nosvinējušas vasarā ar diviem koncertiem – Latvijas Nacionālās bibliotēkas korē un Pārventas bibliotēkā.

Mūziķes stāsta, ka viņām ļoti patīk eksperimentēt, tāpēc lielā mērā ansambli uzskata par savu muzikālo laboratoriju, kur eksperimentē ar sastāviem un salikumiem.

Bet mēģinājumos, kas visu mākslinieču aizņemtības dēļ nebūt nenotiek tik bieži kā vēlētos, vienmēr tiek ierēķināts laiks, lai sākumā "paklačotos" – kur katra bijusi, ko redzējusi, ko dzirdējusi, ko nopirkusi.

Tāpēc viņas, protams, vieno arī gluži sievišķīga draudzība.

Kad savulaik sniegušas koncertu Latvijas Radio I studijā, uzrunājušas jaunos komponistus – nu jau ar viņiem izveidojusies cieša un krietna sadarbība. Repertuāra ziņā izgājušas cauri dažādiem posmiem – sākot no klasiskās programmas Haidnu, līdz pat mūsdienīgai mūzikai, un tagad pasmaida, ka ar krietno bagāžu varot manipulēt.

Bet vispār programmas meklējumi it bieži atgādinot slavenā privātdetektīva Šerloka Holmsa piedzīvojumus. Vislabāk ar visa atrašanu un sarunāšanu veicas Līvai Plociņai – viņa protot gan atrast mūziķu, gan uzrunāt autorus.

Tieši Līva bijusi tā, kura pirmā atradusi arī Kevina Bīvera mūzikas ierakstus: "Pirmais Kevins Bīvers, ko atradu tīmeklī, bija kriminologs… Zīmīgi!"

Tālāk pie meklēšanas ķērusies Roksana Tarvide. "Tas, kā tikām pie Bīvera opusa "Nāves dejas” notīm, patiesi bija Šerloka Holmsa cienīgs stāsts," aizrautīgi smejas pianiste un labprāt atklāj detaļas: "Kevinam ir oficiāla mājas lapa – ļoti skaista.

Uzrakstījām viņam e-pastu, uz kuru viņš neatbildēja. Domājām – nu, mākslinieks, ļoti aizņemts un sevī iegrimis. Uzrakstījām vēl vienu e-pastu. Un vēl vienu. Kopumā astoņus, uz kuriem viņš tā arī neatbildēja.

Atradu viņu sociālajos tīklos. Uzrakstīju. Viņš atkal neatbildēja. Skatījāmies, ka pēdējā viņa liktā ziņa datēta ar 2016. vai 2017. gadu. Tīmeklī atradu informāciju, ka Kevins strādā Vācijā, Diseldorfā, kur pasniedz kompozīciju. Iegāju akadēmijas mājas lapā, uzrakstīju vadībai. Viņi atsaucās, un mums parādījās cerība!

Un pēc vairākām dienām Kevins beidzot atsūtīja e-pastu: "Kevins Bīvers ir šeit! Ko jūs gribējāt?"

Teicu, ka gribam "Nāves deju" notis, un tad viņš tās mums laipni atsūtīja…"

Kopumā kvarteta aktīvajā repertuārā šobrīd ir trīs atšķirīgas programmas – līdzās "Amerikas vilinājumam” ir arī "Pusnakts Rīgā", ar kuru mūziķes 21. decembrī viesosies Talsos. Trešā programma ir "Balle Vīnē”, kurā ir Štrausa valši un Vīnes klasika. Tā ir vitāla koncertprogramma, kuru ansambļa mūziķes izveidojušas kā nelielu teatralizētu uzvedumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti