«Kesselberg Ensemble» ierakstīs Johana Gotfrīda Mīteļa un Uģa Prauliņa mūzikas albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rēzeknes novada Lūznavas muižā no 6. līdz 11. martam, lai ierakstītu mūzikas albumu, kurā tiktu iemūžināta Johana Gotfrīda Mīteļa un mūsdienu latviešu komponista Uģa Prauliņa mūzika, rezidē Latvijā un Šveicē bāzēto latviešu mūziķu senās mūzikas ansamblis “Kesselberg Ensemble”. Klavesīniste Ieva Saliete kopā ar pieciem ansambļa mūziķiem čellistes Ilzes Grudules vadībā veiks gan mūzikas albuma ierakstu, ka arī gatavos programmas koncertvideo. Mūzikas ieraksta izdošana paredzēta šī gada oktobrī, bet koncertvideo pirmizrāde – šovasar, informēja muižas pārstāvji.

“Jaunā ieraksta albuma programmā skanēs Johana Gotfrīda Mīteļa un Uģa Prauliņa kompozīcijas kameransamblim un klavesīnam, veidojot krāšņu, piesātinātu mūzikas spektru, muzikālu dialogu starp gadsimtiem. Ieraksts turpina “Kesselberg Ensemble” pirms gandrīz 20 gadiem aizsākto darbošanos senajā un mūsdienu mūzikā, aizsākto sarunu starp pagātni un šodienu, starp šodienu un rītdienu,” pavēstīja mūziķu pārstāvji.

Pielāgojoties jaunajai realitātei un iespējām, ansambļa “Kesselberg Ensemble” šī laika radošo ieceru galvenā ass ir muzikālo vērtību fiksēšana un saglabāšana mūzikas ieraksta un tā programmas video formātā, kas ļautu mūziku un mūziķus ne vien dzirdēt, bet arī redzēt, lai kultūras procesu un vērtību kā veselumu saglabātu un dokumentētu, norādīja mūziķu pārstāvji. Ierakstu albuma izdošana būs nozīmīgs ieguldījums ansambļa aizsāktajā darbā, sekmējot gan 18. gadsimta Rīgas mūzikas apzināšanu, gan latviešu laikmetīgās mūzikas radīšanu, un to izplatīšanu plašākai sabiedrībai Latvijā un citviet pasaulē. Johana Gotfrīda Mīteļa devums pasaules mūzikā joprojām ir apzināts vien šauram speciālistu lokam.

Tas būs pirmais Latvijā ierakstītais un pirmais tepat izdotais Mīteļa mūzikas albums.

Ieskaņojuma pavadtekstu rakstīs ievērojamais mūzikas zinātnieks, Šveices senās mūzikas augstskolas Schola Cantorum Basiliensis faktiskais izveidotājs un direktors 27 gadu garumā, Mīteļa mūzikas speciālists un viena no centrālajām figūram senās mūzikas pasaulē Pēters Raidemaisters (Dr. Peter Reidemeister). Tulkojumu no vācu valodas veiks Kristīne Circenis. Šis zinātniskais raksts būs devums Mīteļa daiļrades izpētē un vērtīgs audio albuma papildinājums.

Ansambļa “Kesselberg Ensemble” albuma ierakstā piedalās klavesīniste Ieva Saliete, čelliste Ilze Grudule, kontrabasists Jānis Stafeckis, vijolnieks Raimonds Melderis, vijolniece Sanita Zariņa un altists Kaspars Vilnītis. Ieraksta skaņu režisors ir Kaspars Putriņš, bet mūzikas albums tiks izdots Latvijas Mūzikas informācijas centra izdevniecībā “Skani” 2021. gada okobrī. Savukārt koncertvideo tiek veidots, sadarbojoties ar video režisora Sergeja Čakāna filmēšanas grupu.

Kopš darbības pirmsākumiem 2004. gadā Latvijas-Šveices senās mūzikas ansamblis

“Kesselberg Ensemble” apņēmies atdzīvināt un atgriezt 18. gadsimta ievērojamākā Rīgas komponista Johana Gotfrīda Mīteļa daiļradi un vārdu Latvijas un pasaules redzeslokā.

2005. gadā Šveices izdevniecībā “Cantando 2020” tika izdots ansambļa dubultdisks “Müthel. Concerti” ar solistiem – klavesīnisti Ievu Salieti un baroka fagotistiem Serdžo Adzolīni un Ai Ikedu. “Kesselberg Ensemble” desmitgadi svinot, 2014. gadā Baroka mūzikas dienās Rēzeknē tika izveidots un Latgales vēstniecībā “Gors”, kā arī Mūzikas namā “Daile” atskaņots muzikālais pastičo “Māja Mītelim” – komponista dzīvei un daiļradei veltīts multimediāls uzvedums. Savukārt 2019. gadā mūziķu apvienība svinēja 15 pastāvēšanas gadadienu, vērienīgi koncertējot Šveicē un Latvijā ar programmu “Quam Terra Fontibus”, kurā tika iekļauta Johana Sebastiāna Baha un Mīteļa – skolotāja un viņa pēdējā skolnieka – vokālā un instrumentālā mūzika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti