Ķecerīgi raksti un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jaunais gads “Radio Naba” topā sācies īpaši raženi. Pašmāju jaunumus piedāvā “Bērnības Milicija”, Jānis Irbe un Gints Sola, Rūta Ķergalve, “Waterflower”, “audrú”, “Povorot Netuda”, “Four Minute Man”, “Marta Migla” un “Negatīvs”. Ārzemju topu papildina dziesmas no “Madrugada”, “Guided By Voice”, “Robin Guthrie”, “Rodrigo Passannanti”, “SASAMI”, “Sea Power”, “The Smile”, “Arab Strap”, “Boy Harsher” Ft. “Ms. BOAN”, Johnny Marr, “Kilmarth”, Mitski, “Fontaines D.C.” un “Destroyer”.

“Bērnības Milicija” – “Tētim jāatpūšas”

2021. gada noslēgums bija īpaši izdevies pašmāju andergrauda mūzikas cienītājiem, par ko parūpējās “Bērnības Milicija”. Vecgada vakarā Jura Simanoviča, Filipa Deruma, Aigara Valdmaņa un Aigas Preimanes veidotā apvienība izdeva ilgi gaidītu jaunu materiālu īsalbumā “Apokrifi”. Ulda Rudaka vadītajā radījumā “Zibens pa dibenu” Juris Simanovičs pērn atzina, ka grupai jau labu laiku “sēž” uz gatavām dziesmām. Pēc šī raidījuma pie “Aleponijas” letes noteikti izskanēja ne viens vien jautājums par piesaukto dziesmu izdošanu. “Apokrifi” galu galā sagaidījis savu izdošanu septiņus gadus pēc grupas iepriekšējās plates “Dzeriet van Hutena kakao!”. Šo albumu starpperiodu aizpildīja divi singli – jauna versija Jura Simanoviča 2012. gada solo albuma “Riperogrāfija” dziesmai “Brilles” un “Sātan, dod man to, kas tika apsolīts” no Ādmiņu ielas mēģinājumu telpās mājojošo grupu izlases “Ādmiņu 4-2”.

Jaunā ieraksta nosaukumā izmantoto vārdu “apokrifi” Juris skaidro kā ķecerīgus rakstus, kas nav iekļauti Bībelē. Pēc oficiālā skaidrojuma tie ir seni, anonīmi, Bībeles stāstos balstīti teksti, ko neatzīst baznīca. “Apokrifi” saturs pašiem “Bērnības Milicijas” mūziķiem noteikti šķiet senāks nekā citiem, bet par iederīgām šajā platē grupa atzinusi piecas dziesmas, kas nu nodotas arī klausītāju vērtējumam. “Radio Naba” topā iekļautās “Tētim jāatpūšas” pirmie dzīvie koncertizpildījuma ieraksti “YouTube” ievietoti jau 2015. gadā, bet tagad pieejama arī studijas ieraksta versija. Dziesmā līdztekus grupas pamatsastāvam piedalās arī Monta Lūse, Niklāvs Lūsis, Ādams Sūna un Nils Sūna.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jānis Irbe un Gints Sola – “Migla (Lai līdzas var sēdēt)”

Dziesminieks Jānis Irbe prezentē jaunu dziesmu “Migla (Lai līdzās var sēdēt)”, kurā akustisko ģitāru un akordeonu ir iespēlējis grupas “Jauns Mēness” ģitārists Gints Sola. Pērn “Radio Naba” topā ierindojās Jāņa singli “Virtuve ar mums” un “Kad tukši vārdi”, bet nule izdots singls “Migla” ar otru nosaukumu “Lai līdzās var sēdēt”. Kā to raksturo pats autors, viņa daiļrade vēsta “par aktuālām lietām gaisīga postpanka nokrāsās.” Par jaunāko singlu atklāts, ka tā “demo versijā Jānis akustisko ģitāru bija iespēlējis pats, tomēr laika gaitā Jānim radās ideja piedāvāt to iespēlēt kādam citam. Par cik Ginta Solas ģitārspēles stils viņam ir vienmēr paticis un šķitis iedvesmojošs, tad Jānis iedomājās, ka tieši Gints ir tas cilvēks, kam varētu piedāvāt. Viņš piekrita un pēc pāris dienām jau atsūtīja ieraksta pirmo paraugu. Vēl papildus Gints iespēlēja akordeonu, kas rada ļoti labu noskaņu.”

Rūta Ķergalve – “Vārdi”

Kuldīdzniece Rūta Ķergalve aicina uzrunāt līdzcilvēkus un izmantot valodas spēku labiem darbiem ar savu jaunāko singlu “Vārdi”. “Laikā, kad esam brīvi savos uzskatos un brīvi varam dalīties tajos ar citiem, svarīgi nepazaudēt sevi daudzo, dažādo uzskatu un ideju jūrā,” dziesmas idejiskās saknes komentē autore. Elektroniskā folka pavadījumā aizrauj vienlīdz spēcīgā un graciozā Rūtas Ķergalve balss, izpildot latviešu tautasdziesmas fragmentu. “Vārdi” radīts sadarbībā ar mūzikas producentu Arvīdu Saulīti, bet dziesmas videoklipa radīšanā piedalījies Matīss Saulīts (“SO/SO Films”).

“Waterflower” – “Oasis/Gen S(AD)”

Nerimstoši efektīgā un vienmēr jaunu pārsteigumu pilnā pašmāju art-pop producente “Waterflower” jeb Sabīne Moore laidusi klajā jaunu singlu un mūzikas video “Oasis / Gen S(AD)”. Multimediju māksliniece sava skatuves alter-ego darbību komentē ar vārdiem: “Izaicinot skatītāju-klausītāju un pētot iespējamās sievišķības izpausmes elektroniskajās mūzikas producēšanas lauciņā, “Waterflower” rada avantpopu, kuru kā vienlīdz iespējams izstādīt mākslas galerijā vai atklāt underground klubā,” bet par darkwave žanra līnijās ieturēto dziesmu atklāj, ka "oāze ir neatkarīga ekosistēma, kas krasi atšķiras no tuvējās apkārtnes. Es sapņoju par nākotni, kurā tehnoloģijas var pastāvēt līdzās dabai. Bet mūsdienu pasaulē cilvēce ir lielākais dabas kaitēklis. Pasaule sēro par savu nākotni, pirms tā ir pat notikusi. Cilvēkiem ir jāpielāgojas dabai, pretējā gadījumā dabā nebūs vairs no glābt un oāze, ja tāda vispār ir bijusi, pārstās eksistēt”. Mūzikas video – īsfilmas autore ir jaunā režisore un fotogrāfe Ērika Daņiloviča, kura radījusi vizuālu atspoguļojumu jaunas paaudzes gara un domas atdzimšanai.

“audrú” – “Just in Case”

Grupa “audrú” gatavojas sava otrā studijas albuma “Old Stories” izdošanai un piedāvā pirmo ieskatu tajā ar ziemīgu, grandžīgu, indīroka singlu “Just in Case”. Pavasarī gaidāmā albuma dziesmu sarakstu veidos pēdējā desmitgadē radītas dziesmas, kas “kļuvušas par sava veida atmiņu stāstiem”. Pirmais no šiem stāstiem, kas nodots klausītajiem, stāsta par “vērtībām un sapņiem, kas paliek nesalaužami, par draudzību un tiekšanos pēc iekšēja miera”. Grupas sastāvā muzicē četri draugi – Ieva, Gita, Jurģis un Artūrs. Kopā viņi spēlē un rada mūziku kopš 2017. gada.

“Four Minute Man” – “The Beast Is Gone”

Raganroka blice “Four Minute Man” pērn sevi pieteica ar spēcīgo debijas albumu “Devil Inspired”. Likumsakarīgi tam sekoja aktīva koncertēšana, cik nu ilgi tas bija iespējams, bet jau drīzumā klausītājus tumšā psihedēliskā transā turpinās vilināt apvienības otrais studijas albums. Pavasarī gaidāmās plates aprisēs iespējams ielūkoties ar pirmo singlu “The Beast Is Gone”. Kolektīva psihedēliskā roka un stonerroka žanros ieturētā mūzika tiek radīta “galvenokārt improvizācijas rezultātā, kad kopīgi tiek notverta noskaņa, rifs, melodija, kas izraisa dvēseles katarsi grupas dalībniekos. Iegūtais tīrradnis vēlāk tiek apdarināts, papildināts un noslīpēts, ļaujot rasties pilnvērtīgam un klausītājam tīkamam skaņdarbam.”

“Povorot Netuda” – “Генный инженер”

Multimākslinieces Jekaterinas Molodovas witchhouse projekts “Povorot Netuda” pēdējo reizi “Radio Naba” topā viesojās pirms nepilna gada. Jaunā mūziķe savā daiļradē eksperimentē ar elektroniskās mūzikas elementiem, eklektiski savijot neurofunk, industrial, psy trance, dark electro, soviet wave, ambientās mūzikas un citu žanru ietekmes. Salīdzinot ar pērno “Mного глаз из слез”, jaunākajā singlā “Генный инженер” var sadzirdēt ne tikai Jekaterinas muzikālo spēju izaugsmi, bet arī to, ka “Radio Naba” topā “Povorot Netuda” atgriezusies ar daudz drosmīgāku un rotaļīgāku attieksmi.

“Marta Migla” – “Labais Ļaunais”

Grupa “Marta Migla” savu radošo darbību uzsāka 2010. gada 8. septembrī un klausītāju uzmanību ieguva bieži koncertējot dažādos lokālos Latvijā un arī kaimiņvalstīs. Savu debijas plati “MM” apvienība izdeva 2015. gadā, kas līdz šim bijis arī vienīgais albums grupas diskogrāfijā, bet tas drīzumā mainīsies. Jānis Traviņš (ģitāra, taustiņi), Andrejs Antonovs (bass, ģitāra), Kristīne Antonova (taustiņi, flauta) un Edgars Lilje (bungas) piedāvā singlu “Labais Ļaunais”, kas ir pirmais ieskats gada nogalē gaidāmajā albumā, kura nosaukums šobrīd gan vēl nav atklāts. “Nemitīgi pilnveidojot un attīstot sevi, grupa ir radījusi instrumentālus skaņdarbus, kuros ir jaušamas elektroniskā roka un New Wave noskaņas. Izpildījums ir kļuvis krietni agresīvāks kā pirmajā albumā, ko varēs dzirdēt arī citos albumā iekļautajos skaņdarbos, ” savu darbību un jaunākos veikumus komentē apvienība.

“Negatīvs” – “Jaunais gads”

Jelgavnieku apvienība “Negatīvs” jau iepriekš pabijusi “Radio Naba” topā ar savu debijas singlu “Tukšums”. Šo gadu “Latvijas nekro disco pionieri”, kā sevi raksturo paši autori, iesākuši ar savu otro singlu “Jaunais gads” no topošā debijas albuma “Kādam tas ir jādara”. Papildus svinīgajam un mazliet piesardzīgajam singlam, klausītājiem sagādāts vēl viens pārsteigums – ieskats tajā, kas slēpjas aiz grupas nosaukuma. Kā atklāts komentārā pie “Radio Naba” iesūtītās dziesmas, “muzikālā projekta idejiskais tēvs ir dzejnieks, filozofs, dīdžejs un producents Kristians Porns, kurš zem nosaukuma “Negatīvs” apvienojis vairākus Latvijā vairāk vai mazāk pazīstamus mūziķus un personības, kas šajā projekta piedalās absolūti anonīmi.”

“Madrugada” – “Ecstasy”

Norvēģu alternatīvā roka apvienība “Madrugada” 2008. gadā izdeva savu sesto, pašnosaukto studijas albumu “Maradruga” un paziņoja par darbības pārtraukšanu. Šī pauze ilga veselu desmitgadi, līdz beidzot 2018. gadā tai pienāca beigas ar oficiālu paziņojumu par grupas atkalapvienošanās turneju. Tai sekoja pāris jauni singli un nule izdots arī septītais albums “Chimes At Midnight”. Dvēseliskā un trauslā “Ecstasy” ir pēdējā dziesma, kas klausītājiem no šī albuma nodota kā singls un kas atkailina apvienības pārstāvju personīgās pieredzes.

“Guided By Voices” – “Excited Ones”

Astoņdesmito gadu sākumā savu darbību aizsāka Ohaio apvienība “Guided By Voices”. Lai arī cik daudz un dažādiem karjeras un muzikālās darbības līkločiem ietu cauri grupas biogrāfija, skaidrs ir tas, ka apvienības radošā kapacitāte ir šķietami neizsmeļama. 2020. gadā “Guided By Voices” izdeva trīs studijas albumus, pērn – divus, bet šo gadu grupa sagaidījusi ar paziņojumu par jau martā gaidāmo trīsdesmit piekto studijas albumu “Crystal Nuns Cathedral”. Kā pirmais ieskats gaidāmajā platē piedāvāts singls “Excited Ones”. Enerģiskā power-pop dziesma būs tieši laikā koncertu publikas uzkurināšanai.

Robin Guthrie – “The Faraway” 

Savu sešdesmito dzīves gadu ar jaunu īsalbumu “Springtime” sagaidījis skotu mūziķis un apvienības “Cocteau Twins” līdzdibinātājs Robins Gatrijs. Savas karjeras laikā Robins ieguvis īpašu atpazīstamību ar savu sapņaino ģitāru skanējumu. “Springtime” EP šim nav izņēmums, un izskan kā šī rokraksta turpinājums, izpētot tajā jaunas šķautnes. “Radio Naba” topā iekļautā “The Faraway” ir viena no četrām kompozīcijām, kas veido valdzinošas atmosfēras piesātināto EP.

Rodrigo Passannanti – “Hot Run”

Londonā dzīvojošais itāļu elektroniskās mūzikas producents Rodrigo Pasannanti jauno gadu iesāka, izdodot savu svaigāko veikumu īsalbuma formātā. “Invisible Touch” EP tapis kopā ar amerikāņu mūziķi Džeremiju Džounsu (Jeremy Jones) jeb “Pepper’s Ghost”, kurš četrās no sešām albuma dziesmām ierakstījis vokālus. “Radio NABA” topā iekļauta instrumentālā “Hot Run”, kas ir noslēdzošais gabals synthwave, retrowave un “nākotnes popa” žanru līnijās ieturētajā platē.

“SASAMI” – “Say It”

“Es redzu izskatīgu, sievišķu būtni ar mistisku liesmu metēju ieskautu emocionāli zilās liesmās, vienatnē mētājot elkoņus kādā ārpuszemes industriālo deju klubā,” tā savu jaunāko singlu “Say It” vizualizē Losandželosas māksliniece Sasami Ešvorta (Sasami Ashworth). Šis ir ceturtais singls no februāra beigās gaidāmās plates “Squeeze”, kurai mūziķe uzstādījusi mērķi – vērsties pret toksisku pozitivitāti. Intensīvais deju gabals “Say It” ir balss efektu un mērķtiecīgu dusmu piesātināts pieprasījums pēc komunikācijas.

“Sea Power” – “Green Goddess”

Uz brīdi aizmirst par apkārt valdošo drūmumu aicina angļu blice “Sea Power” ar dziesmu “Green Goddess”. Šis ir jaunākais singls no alt-rokeru plates “Everything Was Forever”, kas tiks izdota februāra vidū. “Green Goddess” ir atzīšanās mīlestībā pret dabu, pret visu dzīvo un ne tikai. “Tā ir arī mīlas dziesma mani sievai, kuras iecienītākā krāsa ir zaļā. Pārdomas par cilvēciskām un citu dzīvu radību izcelsmes mūzām,” singlu komentē apvienības vokālists Džens Vilkinsons (Jan Scott Wilkinson).

“The Smile” – “You Will Never Work In Television Again”

“The Smile” ir svaigs un neviltotu interesi raisošs blakus projekts, kurā talantus apvienojuši “Sons of Kemet” bundzinieks Toms Skiners (Tom Skinner) un leģendārās apvienības “Radiohead” dalībnieki Toms Jorks (Thom Yorke) un Džonijs Grīnvuds (Jonny Greenwood). Pirmo reizi klausītāji par šo projektu uzzināja pagājušā gada maijā ar astoņu dziesmu garo pārsteiguma uzstāšanos Glastonberijas festivāla “Live At Worthy Farm” pasākuma ietvaros. Vēl pavisam neilgu laiku atpakaļ šīs uzstāšanās dzīvie ieraksti bija vienīgais pierādījums fenomenālā trio kopdarbībai, bet 2022. gads iesācies ar projekta studijas ierakstu publicēšanu. Kā pirmais singls klausītājiem nodots “You Will Never Work In Television Again”, kas savā skanējumā atmodina “Radiohead” agrīno daiļradi. Lai gan šobrīd vēl nav informācijas par gaidāmu studijas albumu, projekts tikko izziņojis šīsvasaras Eiropas turneju.

“Arab Strap” – “Aphelion”

Eidana Mofeta (Aiden Moffat) un Malkolma Midletona (Malcolm Middleton) unikālais projekts “Arab Strap” pērn atgriezās ar jaunu albumu pēc 16 gadu pārtraukuma “As The Days Get Dark”. Retrospektīvais un lielā mērā iekšēji vērtais albums tika atzinīgi novērtēts gan klausītāju, gan kritiķu lokos. Izrādās, ka 16 gadi ir pietiekami ilgs laiks, lai sakrātos vairāk materiāla, nekā iespējams iekļaut vienā albuma. Tādēļ arī nepārsteidz, bet tomēr iepriecina, ziņa, ka šī gada martā tiks izdots 7” īsalbums ar divām “As The Days Get Dark” neiekļautajām kompozīcijām, atzīmējot vienu gadu kopš albuma izdošanas. Šobrīd klausītajiem nodota plates atmosfēriskā A-puse “Aphelion”.

“Boy Harsher” Ft. “Ms. BOAN” – Mariana Saldaña – “Machina”

Pagājušā gada nogalē postpanka/new-wave apvienība “Boy Harsher” atklāja savu jaunāko darbības virzienu – izdot īsformāta šausmu filmu “The Runner” un tās pavadošo skaņu celiņu. Interesentiem būs prieks uzzināt, ka šī filma jau ir izdota, bet līdz ar to publicēts arī astoņu dziesmu garais skaņu celiņš. Kā pēdējais ieskats šajā platē pirms tās izdošanas klausītājus sasniedza futūristiskais un astoņdesmito gadu sintpopam radniecīgais singls “Machina”, kurā bilingvālos vokālus iedziedājusi Mariana Saldanja no apvienības “BOAN”.

Johnny Marr – “Night and Day”

“Man vajag dziesmas pēc ziņām, ziņām, ziņām,” pasaules haosa izraisītās sajūtas komentē Džonijs Marrs. Ārējo apstākļu radītajam apjukumam atbildēts ar “Night and Day”, kurā par fona vokāliem un basa partijām atbildīga grupas “Primal Scream” dalībniece Simona Marī (Simone Marie). Cerīgais singls ir iekļauts īsalbumā “Fever Dreams Pt 3”, kas ir viena ceturtdaļa no februāra beigās gaidāmās dubultplates “Fever Dreams Pts 1-4”.

“Kilmarth” – “Nanikuli”

“Kilmarth” ir beļģu producenta Sedrika Vaterņio (Cedric Wattergniaux) skaņu ceļojuma projekts. Janvāra sākumā Sedriks izdeva singlu “Baryum”, kura B-pusē iekļauts “Nanikuli”. Šo eklektisko ceļojumu caur pacilātu un industriālu skaņu ceļiem mūzikas izdevums “Igloo” pieteicis kā “iespējams trūkstošo saikni starp EBM un IDM žanriem”.

Mitski – “Love Me More”

“Lauren Hell” neapšaubāmi bijis viens no šī gada gaidītākajiem albumiem, kura iepazīšanai iepriekš izdoti singli “Working for the Knife”, “The Only Heartbreaker”, “Heat Lightning”, un nepilnu mēnesi pirms albuma publicēts arī “Love Me More”. Mīlestības tēma mūzikā ir vairāk kā bieži sastopama, bet reti kurš traģiskus mīlas stāstus atklāj un ļauj piedzīvot tik meistarīgi cik Mitski (Mitski Miyawaki). Arī “Love Me More” no jauna apliecina šo mūziķes trumpi, kas palīdzējis iekarot neskaitāmas sirdis. Šī turbulentā singla gala versija nenāca viegli. Dziesmas pirmie aizmetņi “bija par ātru, par lēnu, dažubrīd pat kļuva par veclaicīgu kantri dziesmu. Līdz beidzot, manuprāt, tādēļ, ka noskatījāmies "Sātana izdzinēju” (“The Exorcist”), mēs iedomājāmies par Maika Oldfīlda (Mike Oldfield) “Tubular Bells” un eksperimentējām ar ostinato pielietojumu piedziedājumā. Soli pa solim ieviesām ostinato akordu progresijās, līdz sadzirdējām, kā šai dziesmai paredzēts izklausīties,” atklāj Mitski.

“Fontaines D.C.” – “Jackie Down The Line”

Kad 2019. gadā tika izdots “Fontaines D.C.” debijas albums “Dogrel”, uzreiz bija skaidrs, ka no Īrijas izlauzies paliekošs vārds postpanka scēnā. Pēc vairākiem atzinumiem, nominācijām un apbalvojumiem 2020. gadā sekoja albums “A Hero’s Death”, kas pārliecināja par iepriekš izteiktā patiesumu. Šogad grupa atgriezīsies a savu trešo studijas albumu “Skinty Fia”, kas būs pieejams 22. aprīlī. Albuma nosaukums ir izteiciens īru valodā, kas aptuveni tulkojams kā “brieža nolemtība”. Brieža motīvs arī atkārtojas albuma dizainā kā interpretācija izmirušajam Īrijas staltbriedim, tādējādi platē iekodējot grupas pārstāvju īru identitātes. Refleksija par novērojumiem savā dzimtajā pilsētā Dublinā līdz šim bijis centrāls elements “Fontaines D.C.” daiļradē, bet šis būs pirmais albums, kura radīšanas laikā kolektīvs dzīvo ārpus Īrijas. Līdz ar paziņojumu par jauno albumu, izdots arī tā grandžīgais vadošais singls “Jackie Down The Line”.

“Destroyer” – “Tintoretto, It’s For You”

“Mistērija” un “došanās uz nekurieni” ir divas tematiskās idejas, kas īpaši tuvas Dena Beihara (Dan Bejar) jeb apvienības “Destroyer” izveidotāja sirdij. Tieši tādēļ tās izvirzītas par vadlīnijām kanādiešu jaunākajam singlam “Tintoretto, It’s For You”, kas ir pirmais vēstnesis martā gaidāmajam albumam “Labyrinthitis”. Apvienības plašajā diskogrāfijā konstanta ir viena īpašība – tā pārsteidz ar plašu muzikālo ietekmju loku, kuru kopsaucējs ir Beihara unikālie vokāli. Jaunākais singls ir ievērojams sānsolis no 2020. gadā izdotā, astoņdesmito gadu sintezatoru iedvesmotā “Have We Met”. Trauksmainajā “Tintoretto, It’s For You” savu vietu meklē džeza un postpanka strāvojumu pavedieni, cenšoties radīt sajūtas, kuras Beihars apzinājis kā “kādas klusas, neiedomājamas radības pakaļdzīšanās, kas konstanti uzglūn no kreisās puses. It īpaši kamēr sabrūkošā pasaule paliek arvien mazāk abstrakta. Kā arī vēlējos uzrakstīt par terora romantiku”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti